Anter davasında FETÖ şüphesi!

Yazar Musa Anter'in 1992'de öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu'nun yaralanmasına ilişkin bazı eylemlerden sorumlu tutulan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da arasında olduğu 18 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Haberler 29.12.2016 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 6. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya tutuksuz sanklar Ahmet Turan Altayl ve Sava Gevrekçi ile müdahil Musa Anterin olu Dicle Anter ve taraflarn avukatlar katld.

Sank Hamit Yldrm ile tutuklu bulunduu Tekirda Kapal Cezaevinden sesli ve görüntülü sistemle balant kuruldu.

Tutuksuz sanklardan Altayl, Musa Anter cinayeti ile ilgili bir bilgisi olmadn ileri sürerek, Cinayet ve Orhan Mirolunun yaralanmas konusunda 2013te Ankara ve Diyarbakrda olayla ilgim ve alakam olmadna dair ifade vermitim. 1985te Nebi kod ismiyle anldm dorudur. Her ne kadar itirafç olduktan sonra Ahmet Cem Erseverin JTEM ad altnda yasa d eylemlere katldm iddia ediliyorsa da bunu kabul etmiyorum. dedi.

Jandarma stihbarat Grup Komutanlna yönelik suçlamalara yönelikte somut bir bilgisi olmadn öne süren Altayl, Bu kuruluun istihbarat topladn bilirim. JTEM, OHAL Komutanlnn içerisinde bulunuyordu. Asker olarak Jandarma Asayi Karargah Bölüüne balydk. 1991e kadar asker, 1992den sonra da sivil memur olarak çaltm. Askerliim döneminde bir kaç kez birlikle operasyonlara katldm. ifadesini kulland.

Sanklardan Abdulkadir Aygann sivil memur olarak tandn belirten Altayl, öyle devam etti:

Ama birlikte i yapmadk, kendisini Kurtolu lojmanlarnda kalyordu ben de resmi kurumlarn misafirhanesinde kalyordum. Ahmet Cem Erseveri Jandarma Grup Komutanlnda komutan olarak tanyordum. tirafç olan Mustafa Deniz de tanrm. Ankarada görevli olan Denizin, Musa Anterin öldürüldüü dönemde Diyarbakra geldiini gördüm, Erseverin de geldiini duymutum.

Musa Anteri öldürülmeden önce yazar olarak bilirdim ama tanmyordum, hiç yüz yüze gelmedik. Anterin katli olaynn yaand dönemde Erseverin Ankaradaki görevinin ne olduunu bilmiyordum. Yeil kod adl Mahmut Yldrm ismen tanmam, basnda fotoraflarn görünce kampüse gidip geldiini anmsyorum.

JTEM mensubu olup olmad sorulan Altayl, Jandarma stihbarat Asayi Komutanlnda sivil memur olarak çaltn bildirdi.

- FETÖ izi iddias

Cumhuriyet Savcs Alper Türközmenin Diyarbakrda ifade vermeden önce herhangi bir polis memuru ya da istihbaratta görevli kiilerin ifade konusunda kendisine yönlendirmede bulunup bulunmadn ve Diyarbakr Cumhuriyet Savcsnn ifadesi alnrken, FETÖ mensubu olduu izlenimi verecek yönlendirmesinin olup olmad sorusuna Altayl, u yant verdi:

Verilen ifadeye ilikin tutanak metnini daha sonra okuduumda o ifade içerisinde srarla JTEM kelimesinin yazldn gördüm. Halbuki ben savcya ifade verirken JTEM diye bir ifadede bulunmadm. fademde Jandarma stihbarat Grup Komutanl cümlesini kullanarak, ifade verdim. Ama ifademin her yerine JTEMin sokuturulduunu gördüm. Ardndan bana Yeil kod adl Mahmut Yldrma ilikin sorular sorup cevap vermemi istediinde sanki benim Yeili tandm anlamna gelen cevaplarn tutanaa geçirildiini gördüm. Halbuki ben öyle cevaplar vermemitim.

Sank avukatlarndan Hikmet ler, Diyarbakrdaki faili meçhul dosyalarnn savcs Osman Cokunun FETÖden firari olduunu belirterek, alnan ifadelerin geçersiz olduunu savundu.

Bilgisine bavurulmak üzere davet edildii HSYKda Savc Cokunu ikayet ettiini belirten Avukat ler, Savc Cokunun ald ifadeler, maksatl ifadelerdir. Kendisi FETÖ soruturmas kapsamnda aranyor ve firari konumundadr. Cokun, Diyarbakrda yürüttüü soruturmalarda TSKda gelecek vaat eden askerlerin de önünü kesmitir. Örnein müvekkilim Kurmay Albay Tünay Yanardan ölümüne sebep olmutur. Ayrca kar taraf srarla bu ifadelerle sana sorular sormutur. Neden Ankarada alnan ifadelerle ilgili sorular sorulmutur? dedi.

Olayla ilgili bir alakas olmadn savunan tutuklu sank Hamit Yldrm da olay tarihinde koruculuk yapt ve iki kardeinin de ehit olduunu bildirdi.

Yldrm, Anter cinayeti öncesine rnakn FETÖ imam olduunu ileri sürdüü Davut isimli bir kiinin, kendisinden yurt yaplmas için bir arsa istediini bu talebi gerçekletiremeyeceini belirterek, Bu arsay vermediim için bu dosyada sank olarak yarglanyorum. Savc Osman Cokunun talimatyla yakalandm. diye konutu.

- Sank Aygann röportaj izlendi

Durumaya verilen aradan sonra sanklardan Abdulkadir Aygann bir röportaj izlendi. CDnin izlenmesinin ardndan savunmasn yapan sank Yldrm, Ben yem olarak kullanldm. rnakta Hamit sadece ben miyim? rnakl Hamit, kimdir? Diyarbakrda ya da rnakta kaç tane Hamit var ki ben anlyorum? Röportajda hakkmdaki iddialar kabul etmiyorum. Ben bayran seven birisiyim, ehit düen insanlarla birlikte görev aldm. ifadesini kulland.

Tutuklu sank Yldrmn avukat Kaya Yelek, Aygann röportajnda Hamitin müvekkili olmadn, terör örgütü PKKda yer alm baka bir Hamitten bahsettiini savunarak, müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Müvekkilinin belirttii FETÖ imamnn Davut Karata isimli kii olduunu ileri süren Yelek, Yurt arsas vermesi ve yapmas istenilen müvekkilim, talepleri kabul etmemitir. Müvekkilime kumpas kurulmutur. Bu iin içinde emniyet müdürü, gazeteci, itirafç ve gizli tanklar vardr. görüüne yer verdi.

Avukat ler de sank Aygann röportajnda elindeki ajandaya bakarak konutuunu belirterek, Dinlenen sank beyanlarndan da anlalaca gibi kendisi görev alrken günlük gazeteleri takip etmitir. Kendisinin basndan derledii haberleri okumutur. diye konutu.

Cumhuriyet Savcs Türközmen mütalaasnda, tutuklu sank Yldrmn tutukluluk halinin devamna karar verilmesini talep etti.

Yldrmn tutukluluunun devamna karar veren Mahkeme heyeti, davann tanklarndan Ömer Özüylmazn FETÖ soruturmas kapsamnda tutuklu bulunup bulunmadnn aratrlmasna hükmetti.

Heyet, Yeil kod adl Mahmut Yldrmn defteri olarak belirtilen belgenin delil olarak incelenmesine ve sank Hamit Yldrmn terör örgütü PKKya katlp katlmadnn Emniyet Genel Müdürlüü Terörle Mücadele Daire Bakanlna sorulmasna karar vererek durumay erteledi.

- Davann geçmii

Anterin ölümü ve Mirolunun yaralanmasyla ilgili dava Diyarbakrda açlm, güvenlik gerekçesiyle Ankaraya nakledilmiti. ddianamede Anterin ölümü, Mirolunun yaralanmasyla sonuçlanan eylemi Mahmut Yldrmn planlad ve yönettii, Hamit Yldrmn eylemi gerçekletirdii, dönemin Jandarma stihbarat Grup Komutan Vekili Sava Gevrekçinin ise emri altnda bulunan Aziz Turan faillere yardm için görevlendirdii öne sürülüyor.

Sanklarn, 765 sayl TCKnn 450/4. maddesindeki taammüden adam öldürmek suçundan arlatrlm müebbetin yan sra halk isyana tevik ve birbiri aleyhine silahlandrarak mukateleye (öldürme, vuruma) tevik etmek ve adam yaralamak suçlarndan da cezalandrlmalar talep ediliyor.

Diyarbakr 1. Ar Ceza Mahkemesinde de 16 sankl JTEM davas görülüyordu. Mahmut Yldrm ve Aziz Turan bu davann da sanklar arasndayd.

Yargtay, Diyarbakrdaki JTEM davas ile yazar Anterin öldürülmesi ve Mirolunun yaralanmasna ilikin davalarn birletirilmesine, birleen davann Ankarada görülmesine karar vermiti.

Ana Sayfaya Git