Arabulucular hafifletecek

Kovid-19 ile mücadele sürecinde ertelenen duruşmalar, normalleşme planı kapsamında 16 Haziran'da başlarken yargıdaki çok sayıda hukuki uyuşmazlığın "arabuluculuk" uygulamasıyla kısa sürede çözüme kavuşması bekleniyor.

Haberler 05.06.2020 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürerken normalleme sürecinde, yargdaki hukuki uyumazlklarn yükünü arabulucularn hafifletmesi bekleniyor.

Adalet Bakanl, Kovid-19 salgnnn yaylmasnn önlenmesi amacyla adliyelerdeki yarglamalara ara verdi.

Bu süreçte, Adalet Bakanl Hukuk leri Genel Müdürlüü bünyesindeki Arabuluculuk Daire Bakanlna bal faaliyet gösteren arabulucular, taraflar gerekli tedbirlerle bir masa etrafnda ya da video konferans yöntemiyle buluturarak ticari, tüketici, içi-iveren ve aile hukuku gibi konularda yaanan uyumazlklar bir bir çözüme kavuturdu.

DURUMALAR 16 HAZRANDA BALIYOR

Kovid-19 tedbirleri kapsamnda ertelenen durumalar, normalleme plan kapsamnda 16 Haziranda balyor.

Yeni normalleme sürecinde vatandalar, hukuki uyumazlklar yargda i yükünü artrmadan ve zamandan tasarruf ederek arabuluculuk yöntemiyle çözüme kavuturabilecek.

ADLYELERDE OLUACAK YÜKÜNÜ ARABULUCULAR YÜKLENECEK

Diyarbakr Arabuluculuk Merkezi Yönetim Kurulu Bakan Avukat Gülben Elhakan, koronavirüs tedbirleri kapsamnda adliyelerde ertelenen durumalarn yeniden görülmeye balanacan söyledi.

16 Haziran itibaryla binlerce dosyann adliyeye akmas söz konusu. Normalleme döneminde adliyelerde oluacak i yükünü arabulucular yüklenecek. ifadelerini kullanan Elhakan, salgn sürecinde yaanan baz hukuki uyumazlklarn da bu yöntemle çözülmeye çalldn belirtti.

Bu kapsamda içinin i akdinin feshedilmesi, içinin ücretinin ödenmemesi, rzasz ücretsiz izne çkarlmas ve kira uyumazlklarnn, youn yaanmaya baladn belirten Elhakan, öyle devam etti:

Kira sözlemelerine bal olarak alacaklar tahakkuk etmeye devam ediyor. Birikmi kira kontratlarndan kaynaklanan alacaklar, yarglamann önüne hukuki uyumazlk ve dava olarak gelecektir. Bunun dnda ticaret, tüketici ve borçlar hukukundan kaynaklanan sözlemelerde de ciddi anlamda uyumazlklar yaanacak. Salgn nedeniyle sözleme taraflar hukuki edimlerini yerine getiremediler. 16 Hazirandan sonra adliyelerde olaanüstü bir dönem balayacak.

Elhakan, vatandalarn adliyeye gitmeden önce kanun gerei içi-iveren ve ticari baz uyumazlklarda arabuluculua bavurmasnn zorunlu olduunu bildirdi.

UYUMAZLIIN ARABULUCULUKLA çÖZÜLMESNN AVANTAJLARI

Taraflarn üzerinde serbestçe tasarruf edebilecei her türlü hukuki uyumazl arabuluculua getirebileceini dile getiren Elhakan, arabuluculuun avantajlarna ilikin u deerlendirmeyi yapt:

Uzun süren yarglamalar, pandemiden kaynakl durumalarn ertelenmesiyle oluan younluk üst üste gelince ciddi anlamda uzun yarglama sürecine dönüecek. Düünün kira uyarlamas davasna ilikin adliyeye bavurdunuz. u an acil olarak çözülmesi gereken bu davann 5 yl gibi bir sürede sonucunu görebilirsiniz. Ancak bu uyumazl arabuluculua geldiinizde 1 gün ile 8 hafta arasnda deien sürede belirlediiniz kurallar ve çözüm önerileri kapsamnda çözme imkanna sahip olacaksnz. Adliyeye ularken belirli harç ücreti ödüyorsunuz ama arabuluculuk ise tamamyla ücretsiz bir ekilde bavurular alnyor. Küçük bir masraf söz konusu oluyor. Taraflar özgür iradeyle, ksa sürede, hiçbir ekilde maddi ve manevi olarak ypranmadan süreci atlatm olacak.

TÜRKYEDE 16 BN ARABULUCU VE 200 MERKEZ BULUNUYOR

Türkiyede Adalet Bakanlna bal 16 bin arabulucu ve 200 merkezin bulunduunu kaydeden Elhakan, vatandalarn gönül rahatlyla arabuluculara müracaat ederek güzel sonuçlar alabileceini aktard.

Elhakan, tüm uyumazlklarn taraf avukatlar aracyla Ulusal Yarg A Biliim Sistemi (UYAP) üzerinde bavurulabilir hale getirileceini; Adalet Bakanlnn bu yönde çalmas olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git