Arabuluculuk çözüm üretti

2,5 milyon uyuşmazlığın yüzde 72'si arabuluculuk ile çözüldü

Haberler 08.10.2021 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl Arabuluculuk Daire Bakan çada Özer, 2,5 milyon uyumazlk arabuluculuun önüne geldi, görüüldü, konuuldu. Bu dosyalarn ortalama yüzde 72sinde baar saladk. dedi.

Adalet Bakanlnca hukuk sistemine kazandrlan ve yarg reformuyla daha etkin hale getirilen arabuluculuk sayesinde uyumazlklar ksa sürede çözüme kavuturuluyor, mahkemelerin i yükü azald gibi toplumsal uzla kültürüne de katk salanyor.

Arabuluculuk, i uyumazlklarnda 1 Ocak 2018, ticari uyumazlklarda 1 Ocak 2019, tüketici uyumazlklarnda ise 28 Temmuz 2020den itibaren zorunlu olarak uygulanyor. htiyari arabuluculuk ise hukuk sistemine 14 Kasm 2013te kazandrld.

Özer, arabuluculuk hakknda deerlendirmede bulundu.

Arabuluculuun barçl yollarla uyumazlklar çözmeye katk saladn, yargnn i yükünü hafiflettiini aktaran Özer, vatandalarn uyumazlklarn dostane bir ekilde, el skarak, barçl bir yolla çözmelerini ve bu kültürün olumasn amaçladklarn vurgulad.

Özer, 2013te Türkiyede Arabuluculuk Kanunu yürürlüe girdi. 2,5 milyon uyumazlk arabuluculuun önüne geldi, görüüldü, konuuldu. Bu dosyalardan ortalama yüzde 72sinde bir baar saladk. Bunlarn içerisinde i, tüketici, ticari, kira gibi uyumazlklar var. ifadelerini kulland.

61 YILLIK MRAS UYUMAZLII 8 AYDA çÖZÜLDÜ

Geçen günlerde 61 yllk bir miras uyumazlnn 8 aylk bir arabuluculuk faaliyetiyle çözüldüünü bildiren Özer, bu tarz uyumazlklarn da arabuluculuk sayesinde çözüme kavutuunu kaydetti.

Uyumazlklar adliyelerde yarg yoluyla çözmek yerine arabuluculuk ile çözüme kavuturma kültürünün olutuunu ifade eden Özer, uygulama için 8 yllk bir sürenin çok uzun olmadn, zaman geçtikçe, arabuluculuk konusunda farkndalk olutukça, kurumun faydalar görüldükçe vatandalarn uyumazlklarn bu yolla çözeceklerine iaret etti.

Özer, konumasn öyle sürdürdü:

Türkiyede 2014te 200 uyumazlk için ihtiyari arabuluculuk yolu ile görüme yaplmken, günümüzde sadece geçen hafta 8 bin uyumazlkta ihtiyari arabuluculuk görümesi yapld. Rakamn bu yln sonuna kadar toplamda 250 bine ulaacan yani ortalama 250 bin uyumazln ihtiyari arabuluculuk yolu ile çözüleceini deerlendiriyoruz. 200 uyumazlktan 250 bin uyumazla geçtik. Türkiyede dava art ve ihtiyari dahil ylda toplam 750 bin arabuluculuk görümesi yaplyor. Bunlarn dava art kapsamnda olanlarnn yüzde 50sinden fazlas anlama ile sonuçlanyor. htiyari arabuluculukta ise yüzde 98 orannda anlama söz konusudur.

Özer, vatandalarn uyumazlklarn bu yolla çözmeye balamasnn kendilerini mutlu ettiini belirtti.

SALGINDA VDEO KONFERANS YOLUYLA ARABULUCULUK GÖRÜMELER SÜRDÜ

Salgn döneminde arabuluculukla ilgili görümelerin devam ettiini anlatan Özer, arabuluculukta klasik yargnn dnda taraflarca usullerin belirlendiini söyledi.

Arabuluculukta video konferans yoluyla taraflarn uyumazlklarn görüme imkan bulduunu bildiren Özer, konumasn öyle sürdürdü:

Salgnn etkileri sona erdikten sonra tekrar vatandalarmz arabuluculuk merkezlerimizde görümelerini yüz yüze yapar. Salgnda bu anlamda bir sknt yaamadk. Arabuluculuk ilkelerinin özü gerei usul serbesttir. Sk sert usule tabi deildir. Taraflar istedikleri ekilde görümelerini yapabildikleri için arabuluculuk bu anlamda sekteye uramad. Bu süreçten sonra da vatandalar merkezlerde bir araya gelerek, el skarak uyumazlklar çözerler diye umut ediyoruz.

Özer, adliyede 3-5 yllk süren uyumazlklarn arabuluculuk sayesinde birkaç saat, hafta veya geni bir olaysa birkaç ayda çözülebildii için vatandalarn olumlu tepkilerini aldklarn dile getirdi.

Arabuluculukta anlamak istemeyen, yargya tamak isteyenler için yargmz ve adliyelerimiz duruyor. Fakat arabuluculuktaki mesele komuluk, i ve ticaret hukukunu koruyor. Husumetlerin ortadan kaldrlmasn salad için arabuluculuk bizim için çok önemlidir. diyen Özer, konumasn öyle tamamlad:

Vatanda uyumazln sonlandrrken ayn zamanda husumetini de sonlandrm oluyor. Vatandalara önerimiz uyumazlklarn arabuluculukla çözmeleridir. Komunla yaadn bir uyumazl, yan yana olan evden çkp adliyeye gidip çözmektense bir arabuluculuk merkezinde masada oturarak uyumak ve helallemek suretiyle çözebilirler. Komuluk ilikisini de kaldklar yerde devam ettirebilirler. Bu hukuk içi ve iveren arasnda da önemlidir. Ticaret yapanlarn da ticaretinin devam etmesi için önemlidir.

Ana Sayfaya Git