Artık güneşten enerji karşılıyor

Dicle Üniversitesinde (DÜ) kurulan panellerle, yerleşkenin elektrik ihtiyacının yüzde 5'i güneş enerjisinden karşılanıyor.

Haberler 04.11.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günelenme süresi yllk 3 bin saati aan Güneydou Anadolu Bölgesinde güne tarlalarnn says hzla artyor. Devletin salad tevik sayesinde giriimciler, Diyarbakr ve anlurfa bata olmak üzere birçok bölge ilinde güne enerjisi santrali kuruyor.

DÜ Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Aratrma Merkezince bu alanda giriimcilere danmanlk yapmak amacyla bir süre önce yerlekeye kurulan bin güne paneli sayesinde, günde ortalama bin 50 kilovatsaat enerji üretiliyor.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Fuat Toprak, bölgenin, güne enerjisiyle elektrik üretiminde büyük potansiyele sahip olduunu söyledi.

Yüzde 5ini güneten karlyor

Bölgenin güne enerjisi sayesinde elektrik üretim merkezi haline gelebileceini vurgulayan Toprak, giriimcilere bu potansiyeli deerlendirme çarsnda bulundu.

Bu konuda bölgeye yatrm yapanlarn kazanacana iaret eden Toprak, Ksa sürede yatrmlarn amorti edecek düzeyde bir gelir elde edebilirler. dedi.

Üniversitenin elektrik ihtiyacn güne enerjisinden karlamay planladklarn ifade eden Toprak, bu kapsamda kurduklar santralle yerlekenin ihtiyacnn yüzde 5inin giderildiini bildirdi.

Bu oran artrmak için yeni projeler hazrladklarn dile getiren Toprak, Projemizin ikinci etabnda tp fakültesi için yaklak 5 megavat kapasiteli santral kurmay hedefliyoruz. Hedefimiz büyük, yeter ki projelerimize gerekli finans bulalm. Güne enerjisiyle elektrik ihtiyacn karlayan sayl üniversiteler arasndayz. Bunda öncü almak istiyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlna üniversitenin enerji ihtiyacn karlayabilecek düzeyde bir proje teklifi yapacaz. ifadelerini kulland.

Birçok ülkenin yenilenebilir enerjiye önemli yatrmlar yaptn vurgulayan Toprak, Elektrik enerjisinin büyük ksmn ithal kaynaklarla üretiyoruz. Yenilenebilir enerji üretimine arlk verirsek ithalatmz önemli miktarda düer. Güne ve rüzgar enerjisine yatrm yaptmz takdirde gittikçe da bamllmz azalacaktr. diye konutu.

- Karacada Kalknma Ajans destek verdi

Üniversitedeki güne enerjisi sistemi projesini DÜ Elektrik Elektronik Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Doç. Bilal Gümü ile hazrlayan aratrma görevlisi Cem Haydarolu ise kurduklar ölçüm istasyonunda rüzgar, güne nm, scaklk gibi verileri kaydettiklerini söyledi.

Projenin Karacada Kalknma Ajansnn verdii destekle ksa sürede hayata geçirildiini anlatan Haydarolu, Yenilenebilir enerji alanndan maksimum ekilde yararlanmak istiyoruz. Asl çalmalar elektrik enerjisinin depolanmas yönünde. Artk güne panelleri ve depolama sistemleri için akü gruplar üretmek ve gelitirmek istiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git