Artık onlara da ilaç verilecek

Sağlık Bakanlığınca güncellenen Erişkin Hasta Tedavi Rehberine göre, yeni tip koronavirüste (Kovid-19) yatarak tedavi uygulaması gerekmeyen vaka ve yakın temaslılarına filyasyon ekipleri tarafından uygun görülmesi halinde ilaç tedavisi düzenlenebileceği belirtildi.

Haberler 05.08.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnn Kovid-19a ilikin bilgilerin yer ald internet sayfasnda yaymlanan Kovid-19 (SARS-CoV-2 enfeksiyonu) Erikin Hasta Tedavisi güncellendi. Rehberde, Ayaktan bavuran hastalar için olas Kovid-19 vaka sorgulama klavuzu, Belirlenen Kovid-19 polikliniinde erikin hasta yönetimi, Kovid-19 erikin hasta tedavisine ilikin kapsaml bilgiler yer ald.

Kovid-19 hastalarnda tedaviye ilikin rehberde, Günümüzde Kovid-19 için güvenilirlii ve etkinlii kantlanm spesifik bir tedavi bulunmamaktadr. Bu hastala etkili bir tedavi bulabilmek amacyla u anda çok sayda ilaçla 100den fazla randomize kontrollü (Rastgele seçilen örneklem üzerinden) çalma yaplmakta, bir ksmnn önümüzdeki aylar içinde sonuçlarnn açklanmas beklenmektedir. bilgisine dikkat çekildi.

Rehberde, tedavi seçeneklerinin, randomize kontrollü çalmalar çerçevesinde ve dier bilimsel aratrmalar ile elde edilen bilgilere dayal kullanmnn daha aklc olduunun bilindiinin alt çizilerek, unlar kaydedildi:

çOK SAYIDA çALIMA DEVAM EDYOR

çinde bulunulan durumun aciliyeti ve bilimsel verilerin kstll nedeniyle, etkili olabilecei yönünde snrl da olsa veri bulunan tedavi seçenekleri, tüm dünyada yaygn bir ekilde bu hastalar için kullanlmaktadr. Viral enfeksiyonlarn genelinde olduu gibi, SARStan ve influenzadan elde edilen veriler, antiviral tedavinin erken balanmasnn daha yararl olduunu düündürdüü için de antiviral ilaçlarn mümkün olduunca erken balanmas önerilmitir.

Kovid-19 hastalarnda olas tedavi seçeneklerinin kombine kullanm, hasta özelinde ve var olan ilgili literatürün tümü deerlendirilerek düünülmeli, kullanlan ilaçlarn etkileimleri ve istenmeyen etkileri konusunda tedbirli olunmaldr. Kovid-19a özgü bir tedavinin bulunmas çok zaman alaca için mevcut pandemi srasnda ülkemizde ve bata Avrupa ve ABD olmak üzere dier ülkelerde bu hastala kar antiviral olarak, insanlarda daha önce baka hastalklarn tedavisi için ruhsatlandrlm, bu endikasyonlarda yaygn bir ekilde kullanlm, güvenli olduu gösterilmi ve invitro olarak SARS-CoVye etkili olduu belirlenmi hidroksiklorokin, favipiravir, remdesivir, lopinavir-ritonavir gibi ilaçlar önerilmi ve kullanlmtr. Bu ilaçlarn Kovid-19daki etkinlii ve güvenilirlii konusunda çok sayda çalma halen devam etmektedir.

SONUçLARI BEKLENYOR

Rehberde, bu konunun açkla kavumas için halen yaplmakta olan randomize kontrollü çalmalarn sonuçlarnn beklendii vurguland. Kovid-19un tedavisi konusunda yaymlanacak çalmalarn sonuçlarna göre bu önerilerin güncellenmesine devam edileceine vurgu yaplan rehberde, Mevcut bilimsel veriler asemptomatik olup, Kovid-19 PCR testi pozitif saptanm bireylere antiviral tedavi balanmasn güçlü bir ekilde desteklememektedir. Ancak erken balanan ilaçlarn daha etkili olduuna ilikin genel bilgilere dayanarak, hastay deerlendiren hekimin uygun bulmas halinde ve yan etkiler konusunda dikkatli olmak kaydyla bu hastalara antiviral tedavi balanabilir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Buna göre, yatarak tedavi uygulamas gerekmeyen vaka ve yakn temasllarna filyasyon ekipleri tarafndan uygun görülmesi halinde ilaç tedavisi de düzenlenebilecek.

Ana Sayfaya Git