ASELSAN'ın minyatür bombası yeni yeteneklere kavuşuyor

Seri üretimi devam eden ve 1 metrelik betonu delebilen minyatür bombanın yeni varyantı, hareketli hedeflere karşı da etkili olacak

Haberler 31.08.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ASELSAN, seri üretim çalmalar devam eden minyatür bombaya yeni yetenekler kazandryor.

Minyatür bomba, hava platformundan çoklu tama salanyla atlabilen, sert ve yumuak kara hedeflerine kar kullanlabilen INS/GPS güdümlü bir mühimmat olarak gelitirildi.

100 kilometre menzile sahip minyatür bomba, maliyet etkin bir seçenek olutururken düük ikincil hasara sahip bulunuyor.

Delici etkinliiyle 1 metre kalnlndaki duvar delebilen minyatür bomba için Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakanl ile seri üretim sözlemesi imzaland.

ASELSAN, minyatür bomba projesiyle beraber akll çoklu tama salan da gelitirdi. Bu sayede F-16 uçaklarnn kanat altlarna dörder adet minyatür bomba tayan birer çoklu salan yerletirilebiliyor. Toplam 8 mühimmat 8 farkl hedefe angaje edilebiliyor.

Bu salanla beraber Türkiyede ilk kez yerli pnömatik salan sitemi de gelitirilmi oldu. Söz konusu gelimenin ardndan silahl ve taarruzi insansz hava araçlarna yönelik yeni pnömatik akll salan varyant çalmalarna da baland.

HAREKETL HEDEFLERE KARI ETKL

ASELSAN minyatür bombann seri üretim çalmalarn sürdürürken bu kez mühimmatn varyantlar üzerinde çalmalara baland.

Kzlötesi arayc balkl Man-in-the-Loop özellikli minyatür bomba (IIR Minyatür Bomba) varyant 15inci Uluslararas Savunma Sanayii Fuarnda (IDEF 2021) sergilendi.

Kzlötesi arayc balk sayesinde minyatür bomba önceki varyantta olduu gibi sadece hareketsiz hedeflere deil, hareketli hedeflere kar da etkili bir mühimmat olacak. IIR Minyatür Bomba ile ayrca INS/GPSin yerliletirilmesi hedefleniyor.

Man-in-the-Loop özelliiyle pilotla mühimmatn etkileimi salanrken anlk olarak hedef güncellenmesi mümkün olacak.

ATILDIKTAN SONRA DA KONTROL PLOTTA

lk varyantta brakldktan sonra nokta hedefe giden bir minyatür bomba varken, yeni varyantta pilotla etkileime giren brakldktan sonra kontrol edilebilen bir mühimmat ortaya çkacak.

Kzlötesi arayc balkl minyatür bomba için ASELSAN öz kaynaklaryla tasarm süreci devam ediyor. Tasarmn tamamlanmasyla yer ve uçu testleri gerçekletirilecek. Yeni varyantn yakn zamanda envantere kazandrlmas amaçlanyor.

Patlamaya kadarki yol haritalar ve patlama etkisi farkl olan minyatür bomba varyantlar ayn patlama gücüne sahip bulunuyor.

Ana Sayfaya Git