Asgari ücrette vergi masada!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücret arttı diye işçi çıkarma gibi bir durumla karşılaşacağımızı zannetmiyorum. İstenmeyen durumların oluşmasını engellemek için elimizdeki araçları kullanırız” dedi.

Haberler 30.11.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Türkmenistan ziyareti dönüünde gazetecilerin sorularn yantlad. Merkez Bankasnn faiz indirimine ilikin konuan Erdoan, ktidara geldiimiz ilk günden bu yana ekonomideki tezimiz özellikle düük faizdir ve bir de faiz-enflasyon ilikisini ben devaml faiz sebep, enflasyon neticedir diye ilemiimdir. Bu tezim deimedi. Bugün de ben yine ayn tezi savunuyorum ve buna inanyorum dedi.

Asgari ücrette yaplacak arta yönelik soruya yant veren Erdoan, Biz alt gelir gruplar bata olmak üzere milletimizin bütün kesimlerinin hayat artlarn iyiletirmek için mücadele ediyoruz. stenmeyen durumlarn olumasn engellemek için elimizdeki araçlar kullanrz. Kimsenin madur olmasna müsaade etmeyiz ifadelerini kulland.

Un ve eker gibi baz gda maddeleri üzerinden yaplan spekülasyonlar için gerekli admlarn atlacan da vurgu yapan Erdoan, Ticaret Bakanlmz gerekli tedbirleri alyor, admlar atyor. Bu tür stokçuluun yaplmas kesinlikle yasaktr. Tarm ve Orman Bakanlmz depolarda ne kadar eker olduunu oralarda göstermek suretiyle herhangi bir skntnn olmadn çok açk net ortaya koydular. Ne yazk ki depolama yöntemiyle bunlar piyasadan çeken ve bu konularda da üretimi engelleyen ahlakszlar var, edepsizler var açklamasnda bulundu. Erdoann açklamalarndan öne çkan balklar u ekilde:

EKONOMMZE KARI SALDIRILARLA KARILATIK

Yeni ekonomi modeli ve atlacak admlara ilikin deerlendirmede bulunan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ktidara geldiimiz ilk günden itibaren, belki de tarihimizde ilk kez kendi ihtiyaçlarmza, önceliklerimize ve gerçeklerimize uygun bir ekonomi politikas izledik. Buna da ayn kararllkla devam ediyoruz. Yani biz ekonomik olarak da bamszlama mücadelesi verdik. Bu admlar attkça, içeriden dardan vesayetçilerin dirençleriyle, ekonomimize yönelik türlü saldrlarla karlatk. Bunlarn her birini milletimizle birlikte bertaraf ettik. Bizi kendi istedikleri çizgiye çekmek isteyenlerin kur, faiz oyunlarna prim vermedik, vermiyoruz. Büyüme yolculuumuzda yatrm, üretim, istihdam, ihracat hep önceliimiz oldu. Felaket tellallarna, mandac iktisatçlara, ekonomik tetikçilere aldr etmeden hedeflerimize yürümeyi sürdüreceiz. Bu ülke bizden önceki yllarda dünya ortalamalarnn çok üstünde oranlarla, yüksek maliyetlerle borçlanmak zorunda brakld. Bu bamllk demekti. Ekonomik olarak baml bir ülke kendi politikalarn elbette hayata geçiremez. Belirlenmi çizginin dna çkmaya çaltnz zaman karlaacanz ey antajdr. Buna kar koyacak dirayetiniz yoksa istikrarszla mahkum edilirsiniz. te biz ülkemizi bu durumdan kalc olarak kurtarmak için son 19 ylda sergilediimiz güçlü siyasi irade ve özellikle Cumhurbakanl Hükümet Sistemi sayesinde bu mücadeleyi gösterebilecek dirayete, imkana kavutuk ifadelerini kulland.

FAZ SEBEP ENFLASYON NETCEDR

Erdoan, enflasyon ve faiz konusunda yaplan tartmalarn hatrlatlmas üzerine, Son günlerde kur üzerinde iktisadi temelleri bulunmayan hareketler nedeniyle yaanan fiyat artlarnn oluturduu sorunlar da milletimizin lehine yatrm, istihdam ve üretimle çözeceiz. Büyüyeceiz, büyüdükçe milletimiz kazanacak. unu çok açk net söylemem gerekiyor. ktidara geldiimiz ilk günden bu yana ekonomideki tezimiz özellikle düük faizdir ve bir de faiz-enflasyon ilikisini ben devaml faiz sebep, enflasyon neticedir diye ilemiimdir. Bu tezim deimedi. Bugün de ben yine ayn tezi savunuyorum ve buna inanyorum. Eer ben de ekonomi tahsili görmüsem ve bu ekonomi tahsilinden de öte baz deerler silsilesi içerisinde de inandklarm, bilgim varsa, faiz sebeptir, netice deildir; enflasyon neticedir. Tabi burada bazlar bunun tam aksini savunuyorlar. Bunlar enflasyonun sebep, faizin netice olduunu savunuyorlar açklamasnda bulundu.

TAYYP ERDOAN AYNI NOKTADADIR

Erdoan sözlerine öyle devam etti:

Peki, öyleyse dünyaya öyle bir bakal u anda küresel ekonominin egemen olduu dünyada acaba enflasyon sebep, faiz netice midir; yoksa faiz mi sebep, enflasyon mu neticedir? u anda ite Amerikada enflasyonun geldii nokta ortada. Avrupada enflasyonun geldii nokta ortada. sraile bakalm srailde faiz nedir, enflasyon nedir, oranlar ne durumdadr? Buna bakalm. Buna baktmz zaman bizim tezimizin doru olduunu oralarda zaten görüyoruz. u anda da ben yine iddiamdaym. Son dönemlerde ülkemizde bu konuyla ilgili yaplan spekülasyonlar var. Burada en önemlisi, hatrlayn geçmite Türkiyede gecelik faizlerin 7.500lere vardn gördük. O dönemde iktidarda CHP vard. CHPnin olduu bir dönemin faturasn bu millet ödedi. Tabi imdi 18 ya alt genç kesim, genç kuak bunlar yaamad ama bunlar biz yaadk, gördük. u anda bu CHPnin Sözcüsü de o dönemin faillerindendir. Hatrlayn Bay Kemal grup konumalarnda faizi 1e indirin, biz de gelip sizi destekleyeceiz dedi. Bir insan akam sabah bu ekilde bir deiiklik gösteremez. Faizi 1e indirin, biz de gelip sizi destekleyeceiz diyeceksin, ondan sonra da kalkp imdi de faiz indirimine tepki göstereceksin. Tayyip Erdoann böyle zikzaklar yok. Tayyip Erdoan, zaten en bandan beri düük faizden bahsediyor ve Bu faiz inecek diyor. Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadm, savunmuyorum ve savunmayacam. Farkl düünenler de çksa Tayyip Erdoan ayn noktadadr. Asla bu konudan taviz vermem. çünkü bu benim ayn zamanda deerler silsilesi içindeki yapmdr. Bundan taviz veremem ve vermeyeceim. Bu ekilde gidile de biz bu ii baaracaz. Göreceksiniz enflasyon inallah seçim öncesi nerelere düecek; çok açk net bütün delilleriyle her eyiyle ortada. çünkü faiz lobileri kuduruyor.

BEN NE DEDM TÜSADA

TÜSADa yapt çarya dikkat çeken Erdoan, Ben ne dedim TÜSADa? Hadi buyurun, para sizde, finans sektörü sizde. Niye yatrm yapmyorsunuz? Arkada sen zengin misin, para sende mi, finans sende mi? Biz sizden bir ey istiyoruz; yatrm, istihdam, üretim, ihracat, büyüme Ama biz size bunu söyleyince siz tam aksini söylüyorsunuz. Faizi düürelim, yok Bata kamu bankalar olmak üzere biz yatrm yapacak olanlara gerekli destekleri vermeye hazrz. Yeter ki yatrm yapn, mevcut yatrmlarnz büyütün ve bununla birlikte de istihdam olusun. sizliin en önemli çözümü istihdam, üretim, ihracat. Arkadan da büyüme geliyor. Büyümede de biz u anda gayet iyi bir konumdayz ve bu böyle gidecek. Bu ii de baaracaz ifadelerini kulland.

HAKLA HEPSN AKTARACAIM

Yeni ekonomi modelini katlaca programlarda vatandaa anlatlacan aktaran Erdoan, nallah, 15er gün arayla baz televizyon gruplarnda ortak yaynlara bizzat çkacam. Baz arkadalarm ayrca çkaracam. Onlar da baz açklamalar yapacaklar. u anda biz mesela ihracatta hiçbir dönemde olmayan bir sçramay yaptk. çkacak Ticaret Bakanm ve bunlarla ilgili nereden nereye geldiimizi anlatacak. Ayn ekilde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanm çkacak, enerjide neredeydik, nerelere geldik, bunu gösterecek. Düünün, enerjide brakn bir gemiyi bir sandal yoktu. imdi sismik aratrma gemilerimiz var. Üç tane sondaj gemimiz vard, imdi ona bir de dördüncüyü ilave ettik ve bu dördüncü de sfr kilometre. Bunlar gayet uygun fiyatlarla aldk ve bunlar kendimize ait. Böyle bir ey yoktu. Kiralama ile gidiyorduk. Diyelim ki BP ile anlayorduk, BP geliyordu bizde aratrma yapyordu. Ama tabi uyanklk bizdeydi; biz para vermezdik, aratrmay yap, kazanrsan yars senin yars benim. Shelle de aynsn söylerdik. Ama imdi biz kendi gemilerimize sahip çktk. Onlarla birlikte kendi sularmzda hamdolsun keifler yapyoruz. Dünyaya da gemilerimizi kiralama yaparz ve bu kiralamayla yine paramz kazanmaya devam ederiz eklinde konutu.

ASGAR ÜCRET AçIKLAMASI: KMSENN MADUR OLMASINA MÜSADE ETMEYZ

Cumhurbakan Erdoan, asgari ücret ile ilgili bir soruya ise, Görümelerin akna göre inallah biz de kararmz hayrlsyla vereceiz. Asgari ücret artt diye içi çkarma gibi bir durumla karlaacamz da zannetmiyorum. Biz alt gelir gruplar bata olmak üzere milletimizin bütün kesimlerinin hayat artlarn iyiletirmek için mücadele ediyoruz. stenmeyen durumlarn olumasn engellemek için elimizdeki araçlar kullanrz. Kimsenin madur olmasna müsaade etmeyiz dedi.

PYASADA AHLAKSIZLAR, EDEPSZLER VAR

Cumhurbakan Erdoan, son dönemde un ve eker gibi baz gda maddelerinin piyasada olmad karaborsa ve stokçuluk yapld yönündeki haberlerin hatrlatlmas üzerine unlar söyledi:

Bu konuyla ilgili bata Ticaret Bakanlmz gerekli tedbirleri alyor, admlar atyor. Bu tür stokçuluun yaplmas kesinlikle yasaktr. Örnein ekerle ilgili yaplan açklamalarn ardndan Tarm ve Orman Bakanlmz depolarda ne kadar eker olduunu oralarda göstermek suretiyle herhangi bir skntnn olmadn çok açk net ortaya koydular. Böyle bir sknt yok. Bunun dnda sanayide bakyorsunuz baz parçalarn, yedek parçalarn vesaire sat veya bunlarn piyasaya sürülmesi noktasnda da ne yazk ki depolama yöntemiyle bunu piyasadan çeken ve bu konularda da üretimi engelleyen ahlakszlar var, edepsizler var. lgili Bakanlklarmzla bütün bunlarn üzerine gitme kararllmz var. Arkadalara unu da söyledim; eer cezai müeyyideleri düükse, bunlarn cezai müeyyidelerini artrmak suretiyle biz bu iin üzerine gidelim. Stokçuluk dinimizde de yasaktr

TEKNOFEST KUAINA HTYACIMIZ VAR

Açklamalarnda Z kuana ilikin de konuan Cumhurbakan Erdoan, Bizim Teknofest kuana ihtiyacmz var. Teknofest kua zekalaryla, teknolojik ve bilimsel çalmalaryla u anda çok ciddi bir yar içerisinde ve maallah her taraf duman ediyorlar. Teknofestin Azerbaycanda da önemli bir program olacak. Samsunda da bir program var. Teknofesti özellikle devam ettireceiz. u nokta da çok çok önemli; biz geldiimizde seçme ve seçilme ya 30du. Biz bu seçme ve seçilme yan önce 25e, sonra 18e indirdik. Gençleri düünen, gençlerle yatp gençlerle kalkan parti AK Partidir. Niye bizden önce 25 ve 18 ya grubu gündeme gelmedi? Biz getirdik. Bütün belgeler, tarih her ey ortada. çünkü bizim hareket merkezimiz uydu; bizim ecdadmz Fatih stanbulun fethini 21 yanda gerçekletirdi. Bu milletin büyükleri 20li yalarnda büyük bir fetih gerçekletiriyorsa bu milletin tevarüs ettii emanetle biz Allahn izniyle her ii baarrz ifadelerini kulland.

DAVALARI PTAL EDN DEDM, KILIçDAROLU SAYGISIZLIK YAPIYOR

Erdoan, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun hakiki Müslümanlarn sarayn yannda yeri yoktur ifadelerine tepki gösterdi. Cumhurbakan öyle konutu:

Her eyden önce bu aralar Bay Kemal helallemeden bahsediyor. Bir sorun bakalm helal nedir, haram nedir? Madem helallemeden bahsediyorsun, helallemek isteyen kalkp da helallemek istediklerine bu ekilde gayri milli diye hitap eder mi? Gayri milli diye hitap ettiin kiiye oy verenler, bu ülkede yüzde 52. Yüzde 52 ile Erdoan Cumhurbakan seçildi mi? Seçildi. O sebeple Helallemek nedir Bay Kemal? diye sormak lazm. Helal ve haram örenmesi lazm. u anda parti kuran eski arkadalar bile Bay Kemale hakkm helal etmeyeceim diyorlar. Yani Tayyip Erdoana kalkp bunu söyleyen adam, sen kiminle helalleeceksin? Bir defa önce benim sana hakkm helal etmem lazm. Neden? Kazandm davalar var. Avukatlarma dedim ki daha üzerine gitmeyeceim, bu davalar iptal edin. Ben böyle yaklam birisiyim. Ama görüyorum ki sen u anda bana ve bize oy veren tabanmza gayri milli dersen biz seninle asla helalleemeyiz. Bu ekilde saygszlk yapan, bizden asla helallik beklemesin.

GÜCÜNÜZ YETMEZ, ALIACAKSINIZ!

Erdoan, Klçdarolunun helalleme çarsna FETÖ ve PKKdan olumlu çar gelmesi ve erken seçim tartmalarna ilikin u deerlendirmeleri yapt:

Elinden gelen her ey neymi? u anda AK Parti Genel Bakan olarak ben, MHP Genel Bakan olarak Sayn Bahçeli, ayn ekilde Büyük Birlik Bakan olarak Sayn Destici açklamalarmz yaptk. Bu iin tarihi Haziran 2023 dedik. Bu deimeyecek. Bunu bir kere de deil, defaatle söyledik. Kula var duymuyor, gözleri var görmüyor! Bunlar bu kadar açk söyledik. Sizin gücünüz bu ülkede bir erken seçim karar almaya yeter mi yetmez mi? Yetmez! Daha neyi konuuyoruz, neyi tartyoruz. Her ey bu kadar açk ve net ortada. Bouna urayorlar. Adeta bo teneke çalyorlar. Allah nasip ederse Haziran 2023 seçim tarihidir. Türkiye artk ilan edilmi olan seçim tarihlerine alacaktr.

AKENERN SÖZLERNE TEPK: BZ O MERHAMETSZL YAPAMAYIZ

Bir gazeteci, Y Parti lideri Akenerin yurt dndaki Türklerin tedavi edilmesine ilikin eletirisi hakknda düüncelerini sordu. Cumhurbakan Erdoan, u yant verdi:

Bizim böyle bir derdimiz yok. Olsa olsa Millet ttifaknn böyle bir yaklam olabilir. Bunlar da kimdir Bay Kemaldir, Bayan Meraldir, HDPdir. Bunlarda nedense mültecilere kar, ülkemize gelen göçmenlere kar böyle bir dümanlk var. Biz ise böyle bir dümanl yapamayz. u anda ülkemizde yaklak 5 milyon civarnda mülteci var. Bunlara kar da biz ev sahipliimizi yapyoruz, elimizden gelen ilgiyi alakay gösteriyoruz. çünkü bu milletin deerleri içerisinde ev sahiplii farkl bir yer tutar. Bunu da biz devam ettiriyoruz. Bundan sonra da devam ettireceiz. Biz u anda Suriyenin kuzeyinde tek katl briket evler yapyoruz. Bu briket evler öyle bir ateleme meydana getirdi ki, imdi baz ülkeler diyorlar ki bize bir proje bize sunun, tek katl deil iki katl, üç katl konutlar yapal Türkiyeye gelmi olan mültecilerin kendi yurtlarna, kendi topraklarna dönmesini salayalm. imdi arkadalarmzla birlikte bunun çalmas içindeyiz. çileri Bakanlmz bu ii yakndan takip ediyor. nallah bu admlar da atacaz. Biz o merhametsizlii yapamayz.

DDETE KARI YEN UYGULAMA HAZIRLANIYOR

Cumhurbakan Erdoan, çileri Bakanlnn kadna iddete kar yeni uygulama hazrlnda olduunu da belirtti. Erdoan, Daha önce gasp ve yaralama gibi birçok suçtan kayd bulunan bir kiinin hiçbir kontrol olmadan bir metroya bçakla girebiliyor olmas, kamusal alanda iddetin önlenmesiyle ilgili endieleri artrd. Daha önce iddete karm bireyleri HES kodu benzeri bir sistemle kamusal alann çeitli alanlarndan alkoymak mümkün olabilir mi? sorusuna u yant verdi:

Bu söylediiniz çileri Bakanlmzn gündeminde. Her türlü tedbiri alacaz. Youn bir ekilde bunlarn üzerine gideceiz. Giri kontrollerini ya da içeride polisiye tedbirleri artrmak noktasnda gerekli admlar atlyor, atlacak.

Ana Sayfaya Git