Aşı bulunursa viralleşecek

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çelen "Dünyada devam eden 9 aşı çalışması var. Bunlardan 2'si ülkemizde de faz çalışması aşamasında. 6-9 ay içerisinde aşı ve etkin tedaviler geldikten sonra Kovid-19, diğer viral hastalıklar gibi olacak. Böylece pandemi, dünya üzerindeki etkisini ve hegemonyasını kaybedecek" dedi.

Haberler 29.07.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, dünyada devam eden 9 a çalmas olduunu belirterek, Bunlardan 2si ülkemizde de faz çalmas aamasnda. 6-9 ay içerisinde a ve etkin tedaviler geldikten sonra Kovid-19, dier viral hastalklar gibi olacak. Böylece pandemi, dünya üzerindeki etkisini ve hegemonyasn kaybedecek. dedi.

Ayn zamanda Diyarbakr Pandemi Kurulu Üyesi olan, DÜ Pandemi Hastanesi Koordinatörü çelen, bu süreçte insanlarn uygun maskeyi doru bir ekilde kullanarak, sosyal mesafeye dikkat ederek, el ykamaya özen göstererek sosyal yaamlarna devam etmesi gerektiini söyledi.

çelen, pandemi süreci baladndan bu yana dönem dönem vaka ve ölüm saylarnda yükselmeler ve düüler yaandna iaret ederek, bunun salgnn doal seyri olduunu belirtti.

Pandemi sürecini yönetme noktasnda bizim için önemli olan iki parametre var. Bunlardan birincisi ann bir an önce gelmesi. diyen çelen, sözlerini öyle sürdürdü:

Dünyada devam eden 9 a çalmas var. Bunlardan 2si ülkemizde de faz çalmas aamasnda. 6-9 ay içerisinde a ve etkin tedaviler geldikten sonra Kovid-19, dier viral hastalklar gibi olacak. Yl sonu veya 2021in ilk yarsnda alar da gündemimizde olacak. Böylece pandemi, dünya üzerindeki etkisini ve hegemonyasn kaybedecek.

- Tedbirlerimize devam edelim

Sürecin bandan bu yana iki ilacn kullanldna dikkati çeken çelen, yeni ilaç çalmasnn da etkin bir ekilde devam ettiini aktard.

çelen, Muhtemelen yl sonuna doru daha etkin ilaçlarmz da olacak. Önümüzdeki 6-9 aylk süreçte pandemi olaynn artk yava yava etkisini kaybedeceini umut ediyoruz. Bu sürece kadar da tedbirlerimize devam edelim. diye konutu.

- Tedbirinizi aldnz müddetçe düüne de niana da gidebilirsiniz

Türkiyede 1 Hazirandan itibaren normalleme sürecine geçildiini hatrlatan çelen, öyle konutu:

Düün, nian töreni, toplu yemekler sosyal hayatn bir gerçeidir. Düünden uzak duramazsnz ama düüne gidip sosyal mesafenize dikkat edebilir, maskenizi takabilirsiniz. Tedbirinizi aldnz müddetçe düüne de niana da alveri merkezlerine de gidebilirsiniz. Normalleme sürecinde çok da çekingen davranmayalm ama tedbirimizi de alalm. Tedbirimizi aldmz müddetçe yeni normal düzende de sosyal hayatn gereklerini yerine getirmemiz gerekir.

Ana Sayfaya Git