Aşı çalışması askıya alındı

Çinli ilaç şirketi Sinovac'ın geliştirdiği ve Türkiye'de de 700 sağlık çalışanı üzerinde denenen koronavirüs aşısının Brezilya'daki denemelerinin askıya alınmasının çok doğal olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, "Bu gelişen ciddi yan etki, aşıyla ilişkili midir, değil midir? Aşıyla ilişkili ise o zaman olayın boyutu değişir. Aşıyla ilişkili değilse, çalışma olduğu yerden devam eder" dedi.

Haberler 11.11.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinli ilaç irketi Sinovacn gelitirdii koronavirüs a adaynn Brezilyadaki denemeleri askya alnd. Brezilya Salk Düzenleme Kurumunca (Anvisa) yaplan açklamada, a adaynn baz yan etkilerinin tespit edilmesinin ardndan Brezilyadaki denemelerin askya alnd belirtildi. Denemelerin durdurulmasna ilikin bir açklama yaplmazken, yan etkilerin 29 Ekimde tespit edildii bildirildi. Brezilyada durdurulan ann faz üç çalmalar Türkiyede gönüllü 700 salk çalan üzerinde denenmiti. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, bir ay önce ngiltere meneili bir ann da askya alndn, sonrasnda gelien yan etkinin aslnda ayla ilikili olmad görülünce devam edildiini söyledi. Brezilyadaki olayn çok yeni bir olay olduunu kaydeden çelen, gelien yan etkinin ayla ilgili olup olmadnn tespit edilmesi halinde olayn boyutunun deiebileceini söyledi.

YAN ETK AIYLA LGL SE OLAYIN BOYUTU DER

Prof. Dr. çelen, faz çalmalarnn mantn anlatarak, unlar söyledi: laç ya da a rafa geçmeden önce güvenlik ve etkinlik datalarn ortaya koymak için yaplr. Zaten buradaki amaç da bu. Bu a ya da ilaçla ilgili ciddi bir problem olabilir mi? ya da etkisizlik anlamnda bir durum olabilir mi? Bundan dolay faz çalmalar yaplr. Brezilyadaki olay çok yeni bir olay, bizim de içinde bulunduumuz çalmayla ilikili. Burada aslnda resmi açklamay bekliyoruz. Gelien yan etki, ciddi bir yan etki midir? Boyutu nedir? Ayla ilikili midir, deil midir? Ondan sonra bir karar alnr. Brezilyann çalmay askya almas çok doal. çünkü bir olay gelimitir ve öncelikle bunun bir deerlendirilmesi lazm. Bu olayn ne olduunu da bilmiyoruz. Bir ölüm mü, hastaneye yatmay gerektiren bir durum mu, bir sakatlk m, ya da farkl bir olay m? Bu konuda henüz bir bilgimiz yok. Fakat açklama yaplacaktr. Bu gelien ciddi yan etki, ayla ilikili midir, deil midir? Ayla ilikili ise o zaman olayn boyutu deiir. Ayla ilikili deilse, çalma olduu yerden devam eder. imdi bu neye benzer? Siz bir ilaç çalmas yapyorsunuz. lac aldktan 2 gün sonra kalp krizi geçirip ölüyorsunuz. Böyle bir durumda bu ciddi bir yan etkidir. çünkü ölümle sonuçland. Kullandnz ilaçla ilikili midir yoksa ondan bamsz mdr? Yani siz o ilac kullanmam olsaydnz yine bu durumla kar karya kalabilecek miydiniz? yoksa mevcut ilaç m bunu tetikledi? Bunu anlamak için askya alnmtr. Deerlendirmeler yaplr, sonra da çalma muhtemelen kald yerden devam edecektir

Ana Sayfaya Git