Asıl baronları çökertmeliyiz!

HÜDA PAR Genel Merkezi, uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin, "Sokak başlarında torba tutan figüranlardan ziyade baronlar hedef alınmalı, özellikle yüksek mevkilerde olanlara asla iltimas gösterilmemelidir." çağrısında bulundu.

Haberler 19.04.2022 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)- HÜDA PAR Genel Merkezi, iç ve d gündeme ilikin haftalk deerlendirmesini yazl olarak paylat. Günden deerlendirmesinde süresiz nafaka, dünya genelindeki yoksulluk, Türkiyedeki kötü muamele iddialar, mültecilerin çkar uruna kullanlmas, madde bamll ile mücadele, Pakistanda yaanan siyasi gerilim, Dou Türkistandaki zulüm ve igal rejiminin Mescid-i Aksa baskn gibi konular ele alnd.

Nafaka meselesi daha fazla ötelenmemeli

Kamuoyunun uzun zamandr süresiz nafaka ile genç yata evlenenler hakknda hakkaniyete uygun bir düzenleme yaplmas beklentisi içinde olduu belirtilen açklamada ancak Adalet Bakann u anki önceliklerimiz arasnda bu sorunlara ilikin bir adm atmak yoktur. eklindeki ifadelerinin çözümün bir kez daha ertelendiini gösterdii ifade edildi.

Açklamada, Bu mesele daha fazla ötelenmemeli ve ilgili mevzuat, toplumun inanc ve hassasiyetleri esas alnarak suiistimallere mahal vermeyecek ekilde yeniden düzenlenmelidir. Nafaka ödemeleri için makul bir süre snr getirilmelidir. Nafaka süresi bittikten sonra muhtaç durumda olanlara ise devlet el uzatmal özel fonlar oluturarak destek olmaldr. denildi.

Genç yata evlendikleri gerekçesiyle kocalar cezaevine giren kiilerin durumuna iaret edilen açklamada, Karlkl rza ve ailelerinin onay ile genç yata yuva kuranlar, uzun süredir maduriyet yaamaktadrlar. Binlerce kii bu nedenle cezaevine girmitir. Kadn korumak için getirildii iddia edilen düzenlemeler uygulamada en çok kadnlar madur etmektedir. Erkek, istismarc suçlamasyla hapsedilmekte kadn ise çocuklar ile birlikte zor bir hayata mahkm edilmektedir. Genç yata evliliklerin kanunen suç saylmasnn ahlaki ve sosyolojik açdan bir dayana yoktur. Neslin muhafazas ailenin varlna baldr. Gençleri korumann yolu evlilii suç saymak deil bilakis tevik etmektir. Meru evlilik ile istismar ayn kategoride deerlendirmek cinayettir. Süresiz nafaka ve genç yata evlilik nedeniyle yaanan maduriyetler için acil bir kanuni düzenleme yaplmaldr. Siyasi ikbal kaygs da dhil hiçbir gerekçe bu meseleyi ötelememelidir. ifadelerine yer verildi.

Birileri haksz kazanç ile kasasn dolduruyor

Uluslararas bir yardm kuruluu tarafndan yaynlanan son rapora göre tedbir alnmamas durumunda mevcut ekonomik gidiatn fakirler için bir felakete yol açabileceine dikkat çekilen açklamada, raporda bu gidile ar yoksulluk snr altnda kalacak kii saysnn 860 milyona, yoksulluk snr altnda kalacaklarn saysnn da 3,3 milyar kiiye ulaacann bildirildii aktarld.

Raporda, milyarderlerin son krizlerde servetlerini katladklarna dikkat çekildiine de iaret edilen açklamada, Dünyadaki servetin yüzde 90ndan fazlasnn yüzde 10luk bir aznln tekeline geçmi olmas, saylar milyarlar bulan aç ve yoksul bir kitle oluturmutur. Bu durum, küresel sömürü sisteminin önümüzdeki yllarda insanl ne büyük felaketlere sürükleyeceinin de bir iareti olmutur. Gelir adaletinin bir türlü salanamamas, belirli zümreler elinde toplanan servetin siyasi iktidarlar üzerinde tahakküm aracna dönümesi nedeniyledir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Kötü muamele iddialar

Bir toplumun huzur ve refahnn, hukuk düzeni ve adalete eriimle dorudan ilikili olduuna dikkat çekilen açklamada, hukuki güvenlik ve öngörülebilirliin olduu, idarenin denetlenebildii, temel haklarn korunduu, hukuksuzlua müsamahann gösterilmedii bir toplumun, huzur ve bar içinde olabilecei belirtili.

Açklamada, fakat hakszlklarn yaand ve telafi edilmedii, hukukun sadece kt üzerinde kald ve devletin kurumlarnn güven kaybettii bir ülkede maddi gelimilik hangi seviyede olursa olsun huzurdan söz edilemeyecei vurguland.

Mülteciler siyasi ranta kurban edilmemeli

Suriyede yaanan savan ardndan Türkiyenin, en fazla mülteci barndran bir ülke haline geldiinin hatrlatld açklamada, bir ülke için mülteci barndrmann ekonomik, siyasi ve sosyal sonuçlar da beraberinde getiren bir süreç olduu bildirildi.

Açklamada, Sürecin siyasi ve sosyal sorunlar dourmasnn engellenebilmesi için eitim, istihdam ve barnmaya kadar her alanda mültecilerle alakal sosyal politikalar dikkatli bir ekilde yürütülmelidir. Özellikle mültecileri sahiplenen, kültürel farkllklara ramen onlarla kaynaan halkmza mülteci dümanl körüklemeye çalan kesimlere kar yasal tedbirler ivedilikle alnmaldr. Bu durumun göz ard edilmesi, toplumsal birçok soruna kaynaklk edecektir. ifadeleri kullanld.

Madde bamll mücadele

slamdaki akl emniyetini tehdit eden uyuturucu madde kullanmnn, her geçen gün arttna dikkat çekilen açklamada, uyuturucu ve uyarc madde kullanm arttkça toplumun üretkenliini, hayallerini, gençliini; ksacas geleceini yitirdii ifade edildi.

Açklamada, Bu illetin kullanm, kamusal alanlarda geni bir yaygnla ulam, Adana ve anlurfa gibi illerde her üç haneden birine kadar girmitir. Bu durum, uyuturucu ile mücadelede bir zafiyet olduunun da göstergesidir. Ülkemizde birçok alanda olduu gibi uyuturucu ile mücadele alannda da sorunun asl kaynana inilmemekte, sokak satclar ve kullanclar gibi sadece küçük figüranlar ile uralmaktadr. Oysa büyük sermaye sahipleri, güvenlik bürokrasisi bata olmak üzere imtiyazl kurumlarda görevli baz isimler ile dier bir ksm devlet görevlilerinin büyük uyuturucu sevkiyatlarn organize ettiklerine dair ciddi iddialar zaman zaman medyada yer almaktadr. Bu uyuturucu baronlar servetlerine servet katarken tüm ülke gençlii atee atlmaktadr. denildi.

Açklamann devamnda u çarda bulunuldu:

Uyuturucu ile mücadelede, ancak bataklk kurutulursa baar kazanlr. Bu nedenle sokak balarnda torba tutan figüranlardan ziyade baronlar hedef alnmal, özellikle yüksek mevkilerde olanlara asla iltimas gösterilmemelidir. Uyuturucu ile mücadelenin çok boyutlu olduu gerçeinden hareketle; emniyet, yarg, eitim, aile ve sosyal politikalar ile Diyanet leri Bakanlndan yetkililer arasnda bu konuda güçlü bir egüdüm salanmaldr.

Ana Sayfaya Git