Aşılarınızı yaptırın bebeğiniz tehlikede

Aşı olmayan hamilelere "bebekleriniz de tehlikede" uyarısı

Haberler 11.09.2021 - 01:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kovid-19 alama orannn en düük seyrettii illerden anlurfada, a olmayan hamilelerin hem kendilerini hem de bebeklerini riske attklar bildirildi.

Türkiyede geçen yl toplam dourganlk hznn 3,71 çocuk ile en yüksek olduu anlurfada, her yl 60 bini akn bebek dünyaya geliyor. Kovid-19 alama orannda ise son srada yer alan kentte, çok sayda hamile a yaptrmad.

anlurfa Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekim Yardmcs, Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Opr. Dr. Alev Esercan, Türkiye geneline göre kentteki gebe saysnn çok fazla olduunu söyledi.

Kentteki alama orannn düük olmasnn herkes için bir salk sorunu olduunu vurgulayan Esercan, öyle konutu:

Kovid-19 hem gebeler için hem de dier vatandalarmz için önemli bir salk sorunu. Giderek hasta saymz ve hastaneye yatlarmz artmakta. Bu nedenle özellikle anne adaylarna bir çarda bulunmak istiyoruz. Gebelikte biliyorsunuz ki tetanos, hepatit B gibi baz alar yaplabiliyor. Bunlar gerekli olduu zaman 3 aydan sonra güvenle uygulanan alar. Kovid-19 as da artk bu alar gibi, 3 aydan sonra uygulanabilir. Bu ay yaptktan sonra tabi ki Kovid-19 hastaln geçirme ihtimaliniz var ama bu alar yaptktan sonra size ve bebeinize bir zarar gelmeyecek, hastal kapsanz bile daha hafif atlatacaksnz.

Esercan, a yaptrmayan gebelerin ve bebeklerinin büyük risk altnda olduunu belirtti.

Al olmadan hastal kapan gebelerin hastal ar geçirebileceine dikkati çeken Esercan, öyle devam etti:

A olmadan hastala yakalanan gebelerimiz, Kovid-19 olduunuzda youn bakma yatma riskiniz, akcierlerinizde zatürre dediimiz tutulumun olmas artacaktr. O yüzden sizin ve bebeinizin sal için ay öneriyoruz. Ayrca hastala yakalandnzda hastaneye yatmasanz bile gebelikle birlikte birkaç problem, erken doum, bebein kayb, sizin hayati riskiniz, düük gibi baz faktörler ortaya çkabiliyor. Yine özellikle gebelik nedeniyle baklk sisteminin bu dönemde düük olmas, hastaln daha fazla ilerlemesi, youn bakm, entübe edilme, akcierin bozulmas gibi durumlar geliebiliyor.

BU SÜREçTE ANNE KAYBI BLE YAANDI

A yaptrmadan hastala yakalanan gebelerin saysnn her geçen gün artn ifade eden Esercan, unlar kaydetti:

Maalesef hiç a yaptrmam ya da eksik a yaptran gebe hasta saysnn her geçen gün arttn görüyoruz. Bunlar genellikle hastaneye yatryor ve burada tedavilerini gerçekletiriyoruz. çok ar geçiriyorlar hastalk enfeksiyonunu, youn bakmda bulunan gebe hastalarmz var. Akcier tutulumu olan, nefes darl çeken gebelerimiz var. Bu durumdan bebekleri de etkileniyor. Hem erken doum hem bebein genel durumunun bozulmas hem de annenin genel durumunun kötülemesi nedeniyle gebelii sonlandrabiliyoruz. Hatta bu süreçte anne kaybmz da oldu. Sevgili anne adaylar, hem kendiniz hem de bebeiniz için nasl kullandmz ilaçlar, vitaminleri, yemeimizi, içtiimizi düünüyorsak Kovid-19 için amz düünelim, a olalm.

Ana Sayfaya Git