"Askeri darbeler millileştirme politikalarına birer tepkidir"

Bitlis Eren Üniversitesinde, "Batının Darbe Geleneği ve Türkiye: 28 Şubat Postmodern Darbesinin Anlamı" konferansı gerçekleştirildi

Haberler 15.03.2019 - 11:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ), Batnn Darbe Gelenei ve Türkiye: 28 ubat Postmodern Darbesinin Anlam konferans düzenlendi.

BEÜ Rektör Yardmcs Prof. Dr. Mehmet Demirta, konferansta yapt konumada, sivillerin ve toplumun dier katmanlarnn destek vermesinden dolay 28 ubat postmodern darbesinin en tahripkar darbe olduunu anlatt.

Üniversiteler, Yükseköretim Kurulu (YÖK), rektörler, profesörler ve bilim insanlarnn cübbeleriyle sokaklara dökülmek suretiyle darbeyi ve darbecileri, darbe yapmaya davet ettiini anmsatan Demirta, öyle konutu:

15 Temmuzda darbenin engellenmesinin en önemli unsurlarndan olan basn, o gün darbeyi desteklemek suretiyle darbenin kalc hale gelmesini ne yazk ki hazrlad. Bu bakmdan 28 ubat süreci ve darbesi çok etkili oldu. Bin yl sürecekti, sürmedi felsefesine ahsen katlmyorum. Bu sürecin tahribat etkilerinin devam ettiine inanyorum. çünkü din ve Müslümanlk algs bambaka bir boyuta tand. Aslnda dini olmayan bir din algsndan söz ediyorum. 28 ubat postmodern darbe bata olmak üzere dier darbe giriimlerinin, müdahalelerin geride kaldn ve bir daha darbe yaamamamz ümit ediyorum.

ASKER DARBE GERçEKLETRLEMEYECEK TEK ÜLKE ABDDR

Konferansa konumac olarak katlan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararas likiler Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman, dünyann neresinde olursa olsun bir darbe gerçekleirse orada batllarn dorudan veya dolayl müdahalesinin olduunu söyledi.

Darbelerde özellikle Amerika Birleik Devletlerinin (ABD) parmann veya müdahalesinin bulunduunu iddia etmenin mümkün olduunu ifade eden Ataman, öyle devam etti:

Bu müdahaleler bazen ekonomik, siyasi ve bazen de dorudan askeri olabilir. çünkü darbe gerçekletirmenin zor olduu yerlerde bu devletlerden herhangi biri oraya bizzat kendi askerini göndererek igal edebilir. Onun da örnekleri çok fazla. Özellikle ABDnin son 80 yldr yaklak dünyann hegemonu olarak kabul edilen bir devletin ne kadar müdahil olduunu görmeye çalacaz. Yani sicili oldukça kabark. Google taramasndan konuyu geçirirseniz onlarca darbeye dorudan müdahili olduunu görürsünüz. ABDnin ve batnn bu süreçte çok etkin bir rol oynadn söylemek mümkün. Dünyada askeri darbe gerçekletirilemeyecek tek ülke ABDdir. çünkü Amerikada bir Amerikan Büyükelçilii yok. Amerikan Büyükelçiliine ev sahiplii yapan herhangi bir ülkede askeri darbe, rejim ve yönetim deiiklii beklemek çok normal ve olaan bir durum.

- MADURONUN ALEYHNE EKONOMK, SYAS VE ASKER TEDBRLER ALINDI

Batnn istedii ekilde siyaset üretmeyen her bir devletin müdahaleye muhatap olacan vurgulayan Ataman, herhangi bir ülke veya devletin, ABDnin istedii ve bekledii yönde siyaset üretmediinde ve izlemediinde orada bir askeri müdahalenin olma ihtimalinin çok yüksek olduunu kaydetti.

Ataman, Ksacas bu madalyonun ön ve arka yüzüdür. Bir taraf bat yanls siyaset üretmemek dier tarafa baktmzda bunu milli yerli bir siyaset izlemek eklinde ifade etmek mümkün. Bütün askeri darbeler ve müdahaleler aslnda milliletirme politikalarna birer tepkidir. Eer milliletirme politikas varsa, hegemonlarn istemedii bir süreç ve orada statüko bir durum söz konusu var demektir. dedi.

Batnn gittii her yere demokrasi götürdüünü iddia ettiini kaydeden Ataman, Demokrasi kavramn kullandlar. Yaklak 16 yl önce Iraka ve baka ülkelere de götürdüler. Fakat demokrasinin bombalar, kan, gözya ve masum insanlarn ölümü eklinde tezahür ettiini hep gördük. diye konutu.

2013 ylnda Msrda, Msrn 4 bin yllk bilinen tarihinde ilk defa halkn tercihleriyle seçilen Muhammed Mursiye kar bir darbe düzenlendiini anmsatan Ataman, konumasn öyle sürdürdü:

srail ve ABDnin yanna Birleik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistanda girdi. Mursiyi indirip yerine general Sisiyi geçirdiler. Msrda u anda isizlik yüzde 40larda, Kahire bir mezar ehir. Ekonomide korkunç krlganlklar var. Halk çok perian durumda. Bugünlerde ABD 2019 ylnn ilk aylarnda Venezuelada bir darbe yapmaya çalyor. 2002 ylnda Chaveze darbe yapmaya çalt. Ancak baarl olamadlar. Chavezin çizgisi özgürlükçü, bamszlkç ve bamll olmayan bir siyasettir. Maduroda bu çizgiyi izlemeye çalnca, onun aleyhine ekonomik, siyasi ve askeri nasl tedbirler alndn haberlerden okuyorsunuz.

- 28 UBAT, SLAM MEDENYETN BASKI ALTINA ALMANIN UZANTISIYDI

28 ubat darbesinde askeri müdahale olmadn ancak yarg, YÖK, eitim kurumlarnn, içi ve iveren derneklerinin iin içinde yer aldn hatrlatan Ataman, konumasn öyle tamamlad:

Sokaklara dökülme Sincandaki gibi olmusa da askeri güç kullanm söz konusu deil. Ülkede ilk defa yarg dorudan darbenin bir parças olmutur. Partileri nasl kolaylkla kapattklarn gördük. çi ve iveren dernekleri, YÖK ve eitim kurumlar da iin içindeydi. 28 ubatn böyle bir kuatc taraf vard. 28 ubat darbesi irticaya kar yapld. Ülkedeki bütün muhafazakar ve dindar kesimlere kar çok kapsaml bask rejimi oluturulduunu görüyoruz. Filemeler sadece devlet memurlaryla snrlandrlmam, kebapç ve baklavaclara kadar yaplm. Türkiyenin geleneinde güvenlikletirme politikas vard. Birinin ban örtmesi ve Kürtçe konumas güvenlik meselesiydi. Bu 28 ubat döneminde zirveye çkt. Bir mücadele yürütülüyordu. O mücadelenin ad gelenei ykmakt. Yani Müslüman topluluklarnda gelenein krlmasna yönelik bir çaba vard. Bu sadece Müslüman ve dindarlara yönelik bir durum deil, 28 ubat süreci küresel ölçekte slam medeniyetini bask altna almann bir uzants olarak kalyordu. 28 ubat sürecinin Türkiyeye maliyeti 60 milyar dolar olmutur.

Konferans, soru-cevap bölümünün ardndan sona erdi.

Ana Sayfaya Git