Askerlik 6 aya düşüyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: "Hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar bir ay temel eğitim yapacak. Bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisi kesilecek" dedi.

Haberler 09.03.2019 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminde hem erba ve erlerin hem de bedelli olanlarn bir ay temel eitim alacaklarn, bunun sonunda bedelliye ayrlanlarn askerlikle ilikisinin kesileceini bildirdi.

Akar, AA Editör Masasnda yeni askerlik sistemine ilikin açklamalarda bulundu.

Konu üzerinde üzerinde çok çaltklarn, ilgili kurum ve kurulular ile ilgili bakanlklarla youn çalma yaptklarn ve olabildiince modern verileri kullandklarn dile getiren Akar, Burada birinci i öncelikle risk, tehdit ve tehlikelere kar Türk Silahl Kuvvetlerinin etkin, caydrc ve saygnlna halel getirmeyecek ekilde fakat dier taraftan da gençlerimizin eitim, örenim ve mesleki ihtiyaçlarna cevap verecek ekilde bir optimizasyona çaltk. diye konutu.

Bu konuda ilgili tüm kurum ve kurulularla görüerek kalc ve öngörülebilir bir sistem olmasna gayret gösterdiklerini aktaran Akar, Her sene baz hallerde her ay gençlerimizin, anne babalarn ne olacak, yarn ne çkacak endiesine kaplmadan gençlerimiz eitimini, örenimini, meslek hayatn sürdürsün, mesleki planlamalarn yapsnlar, anne babalar çocuklarnn geleceiyle ilgili planlamasn yapabilsin eklinde bir noktaya gitmeye çaltk. ifadelerini kulland.

Bakan Akar, birtakm eksiklikler çkabileceini ancak büyük ölçüde modern, öngörülebilir, sürdürülebilir, Silahl Kuvvetlerin etkinliine, caydrclna, saygnlna katk salayacak, Silahl Kuvvetlerin ihtiyacn karlayacak, dier taraftan da gençlerin eitim, örenim ve mesleki ihtiyaçlarn karlayacak bir noktaya geldiklerini dile getirdi.

Kurallar, ilkeleri, prensipleri belirledik

Sistemin önemli hususlarn grafik üzerinde gösteren Akar, unlar kaydetti:

Bir, yükümlü kaynamz var. Bu yükümlü kayna geldiinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yana geliyor. Bunlarn dalm öyle olacak; bir bedelli askerlie ayrlacaklar, iki yükümlü erba ve erler, üç yedek astsubaylk. Bu sistemde meslek yüksekokullarna karlk, onlarn yaptklar eitime karlk bir deer koymak adna yedek astsubaylk konuldu. Daha sonra da bildiiniz gibi yedek subaylk ve dier beinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak. Bunlarn kurallarn, ilkeleri, prensiplerini belirledik, belirleyeceiz ve buna göre bütün zamanlarda bu sistem bu ekilde devam edecek. Gerekirse baz düzenlemeler yaplabilecek.

Yeni sistemi örneklerle açklayan Akar, unlar söyledi:

Yükümlü kaynandan bir gencimiz diyelim ki lise mezunu, bu gencimiz 1 ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrlanlarla beraber, balangçta bu müracaat edenler çallacak, eer ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa o zaman mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erba ve erler hem bedelli olanlar hepsi 1 ay eitim yapacaklar. 1 aylk eitimin sonunda bedelliye ayrlanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrlacaklar ve askerlikle iliikleri kesilecek.

Bu bir ay temel eitimi müteakip dier lise mezunu ve alt gençlerimiz 5 ay daha ktalarda askerlik yapacak, toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra bu erlere kalmak ister misiniz diye soracaz. Bu süre zarfnda hem 1 ayda hem 5 ayda sadece harçlk alacaklar. Bu 6 ay bittikten sonra istekli olduklar, uygun olduklar, gerekli snav veya yeteneklere sahip olduklar takdirde bir 6 aylk sözleme yapacak, bu maal olacak. Gencimiz ayn görevde devam edecek fakat maal olacak. Bu maal süre 6 ay bittikten sonra yine komutanlar, oradaki deerlendirmelerde bu arkadamz, bu genç baarl olduu takdirde o sözlemeli er, uzman erba olabilecek. Ona müracaat edebilecek.

- Yedek astsubaylk

Bakan Akar, sistemin balangçtan itibaren çok tutarl ekilde adm adm, adeta sindire sindire, herkes birbirini tanya tanya ilerlemeye devam edeceini söyledi.

Yedek astsubayl da anlatan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarnn yedek astsubay olabileceini tekrarlad. Önceden meslek yüksekokulu mezunlarnn lise mezunu gibi muamele gördüünü anmsatan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarnn yedek subay olabilmek için 2 yl daha okuduunu ya da 4 yllk baka bir fakülteyi bitirerek mesleinden koptuunu ifade etti.

Akar, imdi Sen mesleinden kopma, elektrik, torna, otomobil, kimya, salk ne varsa o meslee devam edin. Bunun da bir karl var. diyoruz ve yedek astsubay olarak kendilerini istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiinde 2 ay temel askerlik snf eitimi alacak. Bu snf eitimi süresince harçlk alacak. Daha sonra ktalara gittiinde 10 ay süreyle maa alacak. Bu 12 ay tamamladktan sonra isterse terhis olabilecek, isterse durum ve artlar, hakkndaki deerlendirmeler uygunsa gerekli snavlar geçtii takdirde astsubayla geçebilecek. dedi.

Lisans ve lisansüstü eitim görenlerin ise yedek subay olacaklarn dile getiren Akar, bunlarn da iki ay temel ve snf eitimi alacaklarn, 10 ay ktalarda maal görev yapacaklarn ve daha sonra terhis olacaklarn bildirdi.

Akar, bu kiilerin de istek ve ihtiyaca göre subayla geçebileceklerine deinerek, u bilgileri verdi:

Dier bir özellik, lisans ve lisansüstü yedek subayla müracaat ettiler ama kadrolar doldu. sterse bu arkadalarmz yedek astsubay olabilecekler. Bu lisans ve lisans üzeri, meslek yüksekokulu bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolaysyla burada esnek model uygulamak suretiyle geçiler var. Herkes sonuna kadar çalabilir, kendini gelitirebilir. Buraya gelen erba er ve uzman erler olduktan sonra gerekli kriterleri yerine getirenler astsubayla geçebilecek. Astsubaylarmz, belli artlardan sonra subay olabilecek. Dolaysyla sistem kendi içinde bütünlük içinde sürekli dönecek.

Sistemin ülkeye, millete, silahl kuvvetlere hayrl olmasn dileyen Akar, bu konuda ayrca buradaki gençlere askerlik esnasnda, sonrasnda ve görevlerini yaparlarken çeitli imkanlar, destekler de salanacan, bu çerçevede gençlerin bir taraftan silahl kuvvetlerimizin ihtiyacn karlayarak, ülkemizin ve milletimizin savunmasna, güvenliine katk salarken dier taraftan da kendi eitim, örenim ve mesleki geliimlerini salayabileceklerini vurgulad.

Hulusi Akar, Bu arada da isteyenlere subay ve astsubay olma imkan tanyarak, bilerek ve isteyerek tesadüfi deil, göre göre, anlayarak, içine sindirerek ve de sistem onu tanyarak, subay, astsubay ve uzman kitlesinin oluturulmasna katk vereceiz. Buradaki anlatmaya çaltm hususlarn tamamn çok daha teferruatl ekilde Milli Savunma Bakanl web sayfasna koyacaz. Gençlerimiz, vatandalarmz yararlanrlar. Sorular olursa onlara da tweetlerle cevap vermeye gayret edeceiz. dedi.

- Cumhurbakanlna sunulacak

çalmann Cumhurbakanlna sunulacan belirten Akar, Sayn Cumhurbakanmzn bir ilk ön talimatlarn aldk ama bir kez daha orada irdelenecek ondan sonra kanunlaacak. Önümüzdeki nisan aynda bunlar gerçekleecek. O srada bunlar deerlendirilecek. ifadelerini kulland.

Bakan Akar, maalarla ilgili de Burada rakam söylersem yanl olabilir ama erlerimize vereceimiz 6 ay maa, astsubay, yedek astsubay, yedek subaylarmza vereceimiz maalar, subay maalaryla tamamen orantl. Yani yeni balayan bir maa kefedilmeyecek. Oradaki hiyerarik düzen içinde neyse o alnacak. Ben son derece tatminkar olacan deerlendiriyorum. Daha dün tatbikatlar srasnda oradaki baz subay, astsubay, uzmanlarmzla konuma frsat buldum. Gerçekten akl banda çocuklar, büyük ciddiyetle, samimiyetle memnun olduklarn ifade ettiler.

Ana Sayfaya Git