Askerlikte yeni sistem 3 ay sonra

'Yeni bir askerlik sistemi' için çalışmalar Ekim'de başlayacak. Kulislerde 9 aylık tek tip sistem konuşuluyor.

Haberler 29.07.2018 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Tayyip Erdoan, sal günkü grup toplants srasnda Gereken hazrlklarn ve planlamalarn yaplmasnn ardndan Türkiyeyi bir daha bedelli kanunlarna ihtiyaç duyulmayacak bir askerlik sistemine kavuturmu olacaz dedi. Bunun üzerine dikkatler yeni sistemin ayrntlarna çevrildi.

AK Parti Grup Bakan Naci Bostanc yeni sistemin amacn, ihtiyaçlar karlayp tartmalar sonlandracak ve herkes için öngörülebilir olacak diye açklad.

Bostanc, unlar söyledi:

Türkiyenin milli ordu gerçei, vatandala ordu arasndaki iliki, yani aralarndaki gönül köprüsünün korunmas, Türkiyenin terörle mücadelesi ve bu çerçevedeki ihtiyaçlar, Türkiyenin nüfus art hz ve gelecek perspektifi ile TSKnin kapasitesi ve ihtiyaçlarn göz önünde bulunduran bir çalma yürütülüyor. Bir baka gerçek de, askerliin ordu dnda ilgilendirdii alanlarn da bulunmas. Ayrca, ylmalar eritmek için zaman zaman çkarlan bedelli gibi düzenlemelerin yol açt tartmalar da var. Bütün bunlar bu çalma kapsamnda deerlendiriliyor.

Ekim ayndan sonra gündeme gelecek bu çalmayla yapmak istediimiz, bütün bunlara cevap verecek bir askerlik düzenlemesini gerçekletirmek ve sonuçta da her bir vatandamz için askerlik konusunda ileriye baktnda kendisi açsndan öngörülebilen bir sistem oluturmak. TSKnn asker ihtiyacna ilikin belli bir kapasitesi var. Ancak u anda askerlik çandakilerin says 5 milyonu am durumda. Askerlik çana yeni gelenlerle birlikte her yl bu say daha da artyor. Bu sayy mevcut sistem içinde eritmenin güçlüü karsnda da konuya kalc bir çözüm bulunmas zorunlu hale geliyor.

3 AY ASKERLK 6 AY çN ÜCRET

Yeni sisteme ilikin kulislerde farkl seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasnda, uzun ve ksa dönem askerliin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çkyor. Bu sistemde 3 aylk temel askerlik eitiminin ardndan 6 aylk süreye ilikin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabilecei, isteyenlerin ise belirlenecek aylk ücret karlnda askerlik hizmetine devam edebileceinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirlenecei bildirilirken, temel askerlik eitimi sonrasna ilikin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneinin gündeme getirilebilecei de konuuluyor. Kulislerde buna ilikin, Kamu hizmeti seçenei, öretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düünülebilir deerlendirmesi yaplyor.

Ana Sayfaya Git