"AYATA v2" ile TEKNOFEST finalinde yarışacaklar

Elazığ Fırat Üniversitesinde okuyan 4 üniversite öğrencisi 7 ay süren çalışma sonucu, "AYATA v2" adını verdikleri insansız hava aracı tasarladı

Haberler 12.09.2019 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz Frat Üniversitesinde okuyan 4 üniversite örencisi, 7 ay süren çalma sonucu yaptklar insansz hava arac (HA) AYATA v2 ile stanbulda düzenlenecek TEKNOFEST stanbul Havaclk, Uzay ve Teknoloji Festivalinde derece elde etmeyi hedefliyor.

Frat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi örencilerinden Volkan Can çiftçi, Mücahit Toygar, Murat Yalçnkaya ve Muhammed Okur, 2016 ylnda kurduklar Mühendisin-i Asuman HA Takm ile TEKNOFESTe katlmaya karar verdi.

Örencilerin TÜBTAK destei ve harçlklar ile 7 ayda tasarladklar görev odakl HA, 250 proje arasnda ilk 30a girerek, finale kald.

Gençlerin hedefi, 17-22 Eylülde stanbulda düzenlenecek TEKNOFESTten birincilikle ayrlmak.

YARIMANIN GÖREV ODAKLARINA GÖRE GELTRLD

Projede yer alan örencilerden Volkan Can çiftçi, AA muhabirine yapt açklamada TEKNOFESTte düzenlenecek TÜBTAK HA yarmasna gelitirdikleri AYATA v2 tasarm ile katlacaklarn söyledi.

imdiye kadar bütün elemelerden geçip, finale kaldklarn ifade eden çiftçi, 2016 ylndan bu yana TÜBTAK HA yarmalarna katldklarn, bu nedenle yeterli tecrübeye sahip olduklarn dile getirdi.

çiftci, Cihazmz tamamen TÜBTAK HA yarmasnn görev odaklarna göre gelitirildi. Tüm tasarm aamalar takmmz tarafndan yapld. Ekip olarak elektrik, makine ve yazlm alannda çalyoruz. dedi.

Üniversitede örendikleri teorik bilgileri uygulamaya koyduklarn aktaran çiftçi, imdiye kadar örendiimiz tüm bilgileri TÜBTAK sayesinde uygulama frsat buluyoruz. Takm olarak 7 aydr çalyor, bu yarmaya hazrlanyoruz. Bütün çalmalarmz okulun laboratuvarlarnda yaptk. Tüm bilgi ve birikimimizi son cihazmz olan AYATA v2 üzerinde uyguladk. diye konutu.

YAPTIIMIZ YAZILIMLARLA OTONOM UçACAK

Mücahit Toygar da TÜBTAK desteiyle katlacaklar yarmadan iyi derece ile döneceklerine inandn belirterek, öyle devam etti:

Yaptmz yazlmlarla araç otonom uçacak. Maksimum puan alabilmemiz için arac olabildiince atik ve hafif yaptk. O yüzden bize puan getireceine inanyoruz. Hz yüksek, 700 gram arla sahip. kinci görev için yük alma sistemi kurduk. çinde görev kontrol ilemcimiz, altnda görüntü ileme kameramz var. Yükü almas için de 3 mknats bulunuyor.

Toygar, yarmaya katlmann kendileri için önemli olduunu vurgulad.

Elektrik Elektronik Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir engür ise örencilerin daima yanlarnda olduklarna iaret ederek, bu sayede baarl bir iin ortaya çktn kaydetti.

Örencilere 7 ay süresince destek olduklarna iaret eden engür, Umarm finalde baarl bir sonuç elde ederiz. yi bir derece alacamza inanyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git