Ayhan Bilgen'den ‘yeni parti’ sorusuna net yanıt

Yerine kayyum atanan Kars eski Belediye Başkanı HDP'li Ayhan Bilgen “Yeni bir parti kuracak mısınız?” sorusuna, “Bugün gelinen noktada bu beklentilin tek parti ile karşılanmasının koşulları ortadan kalkmıştır” yanıtını verdi.

Haberler 02.02.2021 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kobani olaylar soruturmas kapsamnda tutuklanarak yerine kayyum atanan HDPli Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgen, nternethaberin sorularn cevaplad. Ayhan Bilgen, Yeni bir parti kuracak msnz? HDPden ayrlyor musunuz? sorusuna, HDP kurulurken de Kürt partilerinin geleneksel taban ile Türkiye toplumunun beklentilerini ayn partide karlanabilmesinin zorluu tartlmt. Bugün gelinen noktada bu beklentilin tek parti ile karlanmasnn koullar ortadan kalkmtr. Hem bölgesel gelimelerin yükselttii duygular hem Türkiye toplumunda yükselen korku yeni bir denge olumasn ve açlm yaylmasn zorunlu klyor yantn verdi.

SORULARA BLGENDEN YANIT

Bilgen, Siz hükümetle bir ibirlii içinde misiniz? Cezaevinden çkmak ya da yeni bir parti kurmak için mi bu eletirileri yapyorsunuz? sorusunu ise öyle yantlad:

Bence siyasette öncelik toplumsal ihtiyaçlarla belirlenmeli, yeni giriimlerde boluk analizinden hareket edilmelidir. Cezaevi koullarnda bu ilgili ölçmem mümkün deil. Ben ihtiyac tarif etmeye çalrm, kamuoyundan karlk bulursa tartma konusu olur. Bir inisiyatif olarak m yoksa siyasi parti olarak m kalaca yaayacamz gelimeler ve toplumun ilgisiyle ekillenecektir.

TÜRKYELLEME ELETRS

Eletirileri nedeniyle HDPden hiçbir ekilde kendisine bir bask yaplmadn belirten Bilgen, HDPye Türkiyelileme konusunda yapt eletirileri, Yaptm eletirilerin kimin iine yarayaca konusu herkesin durduu yere göre deiir. Ben siyasette nasl yaplmas gerektiini tartmann daha önemli olduunu düünüyorum. Dorular kim tarafndan yaplrsa yaplsn sahiplenilirse Türkiye siyasetindeki kutuplamaya dayal iktidar muhalefet gerilimi bir nebze olsun zayflatacaktr. Cezaevinde yazmaya çaltm kitapta da nasl bir muhalefet tarzna ihtiyaç olduunu tartmaya çaltm sözleriyle deerlendirdi.

Bir partinin oyunu korumas sadece seçmen kitlesindeki nüfus art ile salanamaz diyen Ayhan Bilgen, Genileme stratejisi farkl toplumsal kesimlerin kayg ve korkularn anlayp buna uygun söylemler gelitirmekle mümkündür. HDP kurulurken yatay demokrasi gibi son derece ileri iddialar ortaya koyup sonunda kii merkezli bir siyaset platformuna dönümemelidir ifadelerini kulland.

YARGILANDII DAVAYLA LGL

Ayhan Bilgen, kendisinin de yargland Kobani olaylar hakknda bir soruya ilikin, unlar dile getirdi:

çat partisi aray barn toplumsallamas ve sadece örgütlerin bir araya gelmesi deil, toplumsal kesimlerin bulumas projesiydi. Birlikte yaamn güvenceye alnmas açsndan bu önemliydi ve 7 Haziranda da toplum gereken takdiri gösterdi. Ama ne yazk ki bu frsat kaçrld. 6 yl önce kaçrlan trene bugün özeletiri yapsanz da binemezsiniz. Toplumun teveccühünü sadece kiisel baarlar gibi yorumlamak içinden geçilen dönemi de doru okumamaktr. Hangi siyasi görüten olursa olsunlar 53 kiinin ölümü hiçbir ekilde gözard edilemez. IDin Irakta Kürtlere yaptn Suriyede tekrarlanmas kaygs bir infial dourmu ama toplumsal olaylar salkl yönetilememitir. Kitlesel eylemlerde provakasyon ihtimali her zaman büyük risk içerir. Bugün itibariyle Suriyedeki gelimeler Türkiyenin reform beklentilerini sabote etmemelidir.

Bilgen, Hem iç politikadaki gelimeler hem bölgesel gelimeler dolaysyla 90l yllarn tarzyla siyaset yapmak kimse için mümkün deildir. Siyasetçinin görevi karlat tkanmay aabilecek ezber bozucu hamleleri yapmaktr. HDPnin kendisinden kaynaklanmayan hakl mazeretleri olsa bile neticede halkn muhattab sorunun da çözüm adresi olmaldr. Ayrlma talebi ve iddet konusunda kamuoyunda ikna edici bir mesaj verilerek mesafe alnamyorsa toplumu suçlamayacamza göre dönüp kendimize bakmalyz dedi.

KMSEY DILAMAYAN BR SYASET

Son açklamalarnda Acilen kimseyi dlamayan yeni bir barçl Misak- Milli stratejisi ile Kürtler ve Türklerin kader birliktelii salanmaldr sözlerini sarfeden bilgen, bu konudaki görülerini u sözlerle dile getirdi:

Osmanl 19. yüzyl boyunca batdan yükselen basncn etkisiyle fermanlar ilan etti ama ne yazk ki Arnavutluk sorunu gibi bir çok ayrlma talebi iyi yönetilemedii için kanl bitti. Ortadouda sorunlarmz çözebilme kapasitemiz ayn zamanda kriz yönetme becerimizi gösterir. Irakta, Suriyede Araplar, Türkler ve Kürtlerin kar karya gelecei çatma ortamlarndan çkmann ilk adm aidiyet ve birlikte yaam duygusunu güçlendirecek reformlarn iç dinamiklerle adm atmaktan geçer. Cumhuriyetin 100. ylna yaklarken bölgesel tehditleri de dikkate alarak partiler üstü bir süreç yönetimine ihtiyaç var. çözüm sürecinde yaplan yanllardan ders çkartmak ve ay yanl tekrarlamadan gelecee dair ortak yeni bir hikaye yazmak zorundayz.

Bilgen ayrca cezaevinde Fetret Dönemi Anadolusu ve Osmanlnn son yllarndaki siyasi çekimeleri ile ilgili kitaplar okumaya çaltn söyledi.

Ana Sayfaya Git