Ayıptan kurtulmalıyız

ÇÖZÜM-DER Başkanı Ezgin, referandum sürecini değerlendirirken, parlamenter sistemin ucube bir sistem haline geldiğini ifade iddia ederek, "Türkiye artık bu ayıptan kurtulmalıdır" dedi.

Haberler 04.02.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çözüm çin Sivil nisiyatif Dernei (çÖZÜM-DER) Genel Bakan Avukat Ercan Ezgin, Söz Habere referandum sürecini deerlendirdi. Ezgin, parlamenter sisteminin ucube bir sistem haline geldiini ifade ederek, Türkiye artk bu ayptan kurtulmaldr dedi.

PARLAMENTER SSTEM UCUBE KALIYOR

Koalisyonlu hükümetler dönemine dikkat çeken, Türkiyenin yllar yldr ekonomi, siyasi ve sosyal krizlerle boutuunu belirten Av. Sezgin, 18 Maddelik Anayasa Deiiklii paketine evet diyerek öyle konutu.

uanda anayasada geçen parlamenter sistem hükümet sistemi ucube bir sistem, klasik parlamenter sistem olarak ta aslnda tanmlayamyoruz. çünkü klasik parlamenter sistemde yürütme, yasama birbirinden normal de sert bir biçim de ayrlm olmas lazm. Ancak uanda gördüümüz üzere yürütme, yasamann üzerinde bütün dönemlerde hkim olmutur yani. Meclis yasa yapma faaliyetlerini milletvekillerinin kanun teklifinden ziyade, hükümetten gelen kanun tasarlar ile ancak faaliyete sokabiliyor kanun çkarabiliyor.

MLLETVEKLLERNN SEçM EKL

Milletvekili seçim eklini hepimiz zaten biliyoruz, bütün milletvekili listeleri parti genel bakanlarnn inisiyatifi ile belirlenen bir durum yani yürütme yasama birbirine girmi ucube bir sistem ile kar karyayz. Türkiye bugüne kadar bu sistemde özellikle koalisyonlu dönemlerde çok büyük skntlar çekti krizler gördü. Ekonomi, siyasi, sosyal krizler gördü. Cumhurbakanlar seçilemedi, milletvekili transferleri gördük, ahlaksz pazarlklar gördük yani artk Türkiye bu ayplardan kurtulmaldr.

BÜYÜK BR AYIPTAN KURTULUYORUZ

Tabi bu ayptan kurtulurken, uanda mevcut olan sistemde hani rejim deiiklii gibi deklare ediliyor, efendim tek adamclk, tek parti devleti eklinde bir iddia ortaya atlyor biz bunlara katlmyoruz. çünkü dediimiz gibi rejim deimiyor sadece hükümet sistemi deiiyor bakn bu teknik bir konudur hükümet sistemi, devlet sistemi devlet sistemlerinde monari, Cumhuriyet, krallk gibi sistemlerdir ama hükümet sistemi, parlamenter sistem meclis hükümeti sistemi bakanlk sistemi gibi sistemlerdir.

REJM DEKL DDALARI YALAN

Rejim deiikliine gidildii yönündeki iddialar sert bir dille eletiren çözüm Der Genel Bakan Ezgin, deienin hükümet sistemi olduunu belirterek, demokratik ve siyasi standartlarn artk yükselmesi gerektiini söyledi. Ezgin sözlerini öyle sürdürdü.

uanda ki deiiklik rejim deiiklii deil hükümet sistemi deiikliidir. Hükümet sistemi de deiirken tabi eski 1930lardan 1950lere kadar olan tek partili dönem gibi deil, uanda birden çok parti açk faaliyette seçime girecek. Burada ki dengeyi de denetlemeyi de bütün kararlar mekanizmay çaltracak olan en büyük güç neresidir? Halktr. 5 Ylda bir seçimler olacak en fazla bakan yani Cumhurbakan 2 defa seçilecek ve güvenoyunu da halktan alacak. Ha bir de öyle bir iddia var, efendim meclisi fes etme yetkisi var Cumhurbakann da bu tek bana çok tehlikeli bir yetkidir.

CUMHURBAKANI KENDN FESH EDEBLR

Bakn fes etme yetkisi aslnda deil bu beraber birlikte seçimlerin yenilenmesi yetkisidir, Cumhurbakan meclisi fes ettiinde kendisini de fes etmi oluyor, bu fesih yetkisini eer kaos, kriz, kargaa durumunu ortadan kaldrmak niyetiyle deil de, yani bir tkankl çözme niyeti ile deil son çare olarak yapmyor ise bu hakk kötüye kullanyor ise o zaten nereye gidiyor o zaman sanda gidecekler. Sandk ta da biz bu halkn, saduyusuna güvenmek zorundayz, bu halk artk eski halk deildir. Demokratik ve siyasi standartlar çok yüksek bir halktr, eer Cumhurbakan bu yetkisini kötüye kullanrsa muhakkak ki sandkta da gereken dersi bu halk verecektir 7 Haziranda da gördük, 1 Kasmda da arada ki fark çok iyi gördük o yüzden halka güvenmek lazm.

çUKUR VE BARKAT SYASET

Hendek ve Barikat siyasetine de deinen Ezgin, Kürtlere son yüzylda yaatlan en büyük ac olduunu belirterek, HDPnin halktan ald destei doru siyasette kullanmadn iddia etti. Ezgin öyle dedi; Özellikle 15 Temmuzdan sonra bölge de güçlü lider güçlü yönetim olgusunun ortaya çkmasyla insanlar gerçekten güçlü liderin geçmi zamanlarda darbelerde olduu gibi apkasn alp kaçmama gerçeini görünce smsk sarlyorlar. En az 10 puan bir bakanla destek olutu bölge de 15 Temmuzdan sonra, hendek ve barikat çukur siyasetinin 100 yllk Kürtlere son yüzylda yaatt en büyük bu ac Ekonomik, siyasi sosyal travmadan sonra HDP den büyük oranda kopular balad duygusal anlamda siyasi anlamda. Kopular balad. Duygusal anlamda siyasal anlamda kzgnlklar balad tabi bu kzgnlklar ve duygusal kopular ne kadar Ak partiye yansd daha dorusu Ak partiden ziyade cumhurbakan Erdoan insani slami vicdani kimliine doru yansm gibi görünüyor.

PSKOLOJK BR ÜSTÜNLÜK SÖZ KONUSU

Tabi imdilik bu psikolojik üstünlüü bölgede kaybettirebilecek hatalar da provokasyonlara da devletin bata cumhurbakan Erdoann da mahal ve imkn vermemesi lazm bu referandum sürecinde. imdi Türkiye geneli tahminler u an için yüzde elli ile yüzde 62 arasnda gidip gelmekte ortalama tahmin yüzde 55. Bölgemizde özellikle dou ve güneydou Kürt illerinde daha dorusu Kürtlerin daha younluklu olduu illerde Diyarbakr da ayn ekilde yüzde 40 42 civarnda oy bekleniyor. Tabi bu eer bölgeye gerçekten hani böyle Kürtlerin siyasi talepleri ile ilgili halende çözüm bekleyen vatandalk tanmyla ilgili, Türkçe ile anadille ilgili veya dier kültürler ile ilgili atlacak olan admlar en ufak jestler bile bölgede büyük bir umut yaratacaktr. Bu oran dou ve güneydoudaki evet destek orann yüzde elliye kadar çkaracaktr.

Ana Sayfaya Git