AYM, Ayhan Bilgen’in başvurusunu kabul etti

Yerine kayyım atanan Kars Belediyesi Eş Başkanı Bilgen AYM'nin hak ihlali kararı verdiği tutuklanma gerekçesi nedeniyle ikinci kez tutuklanması üzerine AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Haberler 14.11.2020 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

6-8 Ekim olaylaryla ilgili yürütülen soruturmada tutuklanan ve yerine kayym atanan Kars Belediye E Bakan Ayhan Bilgen, Anayasa Mahkemesinin (AYM) daha önce hak ihlali verdii dosyadan yeniden tutukland, bu karara yapt itirazn da reddedildiini belirterek, AYMye yeniden bireysel bavuruda bulundu.

Bilgen, Kars Milletvekili ve HDP Sözcüsü olarak görev yapt 2017 ylnda, 6-7 Ekim 2014te gerçekleen Kobani olaylarn tahrik ve tevik ettii iddias ile halk kin ve dümanla tahrik etme suçundan tutukland.

BAVURU KABUL EDLD

Bilgen, HDPnin sosyal medya hesabndan atlan tweetlerin terör örgütünün çar ve talimat ile atld iddialar ile balatlan soruturmada MYK üyesi olmas gerekçesiyle 31 Ocak 2017de tutuklanm ve 7 ay tutuklu kaldktan sonra Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesi tarafndan 8 Eylül 2017 tarihinde tahliye edilmiti.

21 Aralk 2017de ise Anayasa Mahkemesi, Bilgenin haksz biçimde tutukland gerekçesiyle yapt yerinde bulmu ve tutuklamann hukuki olmamas nedeniyle hak ihlali karar vermiti.

Bilgen, bu gerekçelerle tutuklama kararna itiraz etti. Ancak itiraz 9 Kasmda Ankara 4. Sulh Ceza Hakimlii tarafndan reddedildi. Bilgen, bunun üzerine AYMye yeniden bireysel bavuruda bulundu. Bilgenin bavurusu AYM tarafndan kabul görerek ileme alnd.

Ana Sayfaya Git