AYM, Bank Asya itirazını reddetti

Anayasa Mahkemesi, FETÖ'nün finansal ayaklarından biri sayılan Bank Asya'nın TMSF'ye devrini haklı buldu. Yüksek Mahkeme, başvuruda bulunan kişinin mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Haberler 11.09.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, hissedar olduu Bank Asya Katlm Bankasnn Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna (TMSF) devredilmesi nedeniyle bireysel bavuruda bulunan kiinin mülkiyet hakknn ihlal edilmediine karar verdi.

Resmi Gazetede yaymlanan Anayasa Mahkemesi kararna göre, bavurucu, hissedar olduu Asya Katlm Bankas Anin, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafndan TMSFye devredilmesi kararna kar dare Mahkemesinde iptal davas açt. Bavurucu, davann reddedilmesi ve temyiz ettii kararnn Dantay tarafndan da onanmas üzerine Anayasa Mahkemesine bavurdu. Bireysel bavuru dilekçesinde, bankann hukuka aykr olarak TMSFye devredildii, böylelikle mülkiyet hakknn ihlal edildii ileri sürüldü.

2014 ZARARI 877 MLYON LRA

Anayasa Mahkemesi kinci Bölümü, bavurucunun Anayasann 35. maddesinde güvence altna alnan mülkiyet hakknn ihlal edilmediine karar verdi.

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, Asya Katlm Bankasnn 24 Ekim 1996da faaliyetine balad, 12 Mays 2006da da borsada ilem görmeye balayan banka hisselerinin yüzde 23ünün halka arz edildii anlatld. Bankann TMSFye devrinden hemen önce 31 Mays 2015 itibaryla 900 milyon lira ödenmi sermayesi ve toplam 200 ubesinin bulunduu, banka hisselerinin yüzde 54,75inin borsada ilem gördüü kaydedildi.

Bankaya ilikin 2015 yl Nisan ve Mays aylarnda hazrlanan Finansal ve Mali Durum Tespit Raporlarna da yer verilen gerekçede, 2013te 181 milyon lira net kar elde eden bankann, 2014 yln 877 milyon lira zararla kapatt, bankann mali bünyesinin bozulduu, bozulmann artarak devam ettii belirtildi.

Gerekçede, bu raporlarn ardndan 29 Mays 2015te bankann fona devredilmesine karar verildii, bavurucunun bu ilemin iptali istemiyle açt davann reddedildii ve bu kararn Dantay tarafndan onand hatrlatld.

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, bankann fona devredilmesiyle bankaclk faaliyetinin sona erdirilmesine ilikin süreçte BDDK tarafndan alnan tedbirlerin bankaclk sektörünü denetleme ve sektörün düzenli ileyiini temin yetkisine dayandnn açk olduu vurguland.

KAMU YARARI AMACI VURGUSU

Gerekçede, kamu makamlarnca yaplan bu denetimler sonucunda özellikle mali durumu bozulan veya bankaclk kurallarna aykr i ve ilemleri saptanan bankalar hakknda baz tedbir ve yaptrmlar uygulanmasnn takdir yetkisi kapsamnda kabul edilmesi gerektii anlatld.

Bavurucuya yüklenen külfeti hafifletebilecek mekanizmalarn mevcut olduu, bavurucunun tasfiye bakiyesi yönünden talepte bulunabilecei ifade edilen gerekçede, Gerekli tedbirleri almas için bildirimde bulunulmasna ramen bankann mali durumundaki bozulmann devam etmesi, bunun da mevduat ve katlm fonu sahiplerinin haklar ve mali sistemin güven ve istikrar bakmndan tehlike arz etmesi, Bankann TMSFye devredilerek tasfiyesi suretiyle bavurucunun mülkiyet hakkna yaplan müdahale ile elde edilmek istenen kamu yarar karlatrldnda gözetilmesi gereken adil dengenin bozulmad sonucuna ulalmtr denildi.

Ana Sayfaya Git