AYM Başkanı Arslan: AYM, neredeyse AİHM'in 47 ülkeden aldığı kadar başvuru alıyor

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, "Bugün Anayasa Mahkemesi önünde 66 bine yakın bireysel başvuru bulunmaktadır. AİHM önünde şu anda 70 bine yakın derdest başvuru bulunmaktadır ve bu başvurular 47 ülkeden alınan başvurular. Anayasa mahkemesi neredeyse tek başına AİHM'in 47 ülkeden aldığı kadar başvuru alıyor" dedi.

Haberler 15.02.2022 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANAYASA Mahkemesi Bakan Prof Dr. Zühtü Arslan, Avrupa Konseyi tarafndan uygulanan Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanndaki Kararlarnn Etkili ekilde Uygulanmasnn Desteklenmesi Projesi kapsamnda düzenlenen toplantya katld.

Arslan, Türkiyede yaplan bavuru saysnn neredeyse Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) ile ayn olduunu belirtti. Ocak aynda 12 bin bireysel bavuru yapldn dile getiren Arslan, bu durumun ileri zorlatrdn belirtti.

AYMYE YAPILAN BAVURLAR

Zühtü Arslan konumasnda, Bireysel bavurunun Türkiyede 2010 Anayasa deiikliiyle sistemimize girdiini düündüümüzde anayasa deiikliinin gerekçesine bakmak gerekiyor. Bu gerekçeye baktnzda 2 ey olduu söyleniyor. Birincisi hak ihlali iddialarnn ulusal snrlar içerisinde halledilerek Avrupa nsan Haklar Mahkemesine tanmasn engellemek.

47 ÜLKENN AHME BAVUUSU

Baka bir ifadeyle AHM önünde Türkiye aleyhine yaplan bavuru saysn azaltmak ve bununla balantl olarak ihlal saysn azaltmak. Bu ulusal bavurunun pratik amac. Tabii bir de ilkesel amac var. Bu da temel hak ve özgürlüklerin korunmasnn standardn yükseltmek. Gerçekten bütün zorluklara, her geçen gün artan i yüküne ramen Türkiyede bireysel bavuru etkili bir hak arama yolu olarak tesis edilmitir ve yoluna devam etmektedir. yükü dramatik bir boyuta ulat. Bugün Anayasa Mahkemesi önünde 66 bine yakn bireysel bavuru bulunmaktadr. Bu rakamn ne kadar korkutucu olduunu ifade edebilmek için bizim gibi bireysel bavuru sistemini benimseyen ülkelerin bavuru saysna bakmak lazm. Mesela Alman ve spanya Anayasa Mahkemesi bizden çok daha önce bireysel bavuru sistemine geçmi olmasna ramen önlerinde bizim bavuru saymzla karlatrmayacak kadar az bavuru var. u kadarn ifade edeyim; Ocak 2022 tarihinde bize gelen bavuru says 12 bine yakn. Yani yln ilk ay bize 12 bin bireysel bavuru geldi. Bu say Almanya ve spanya Anayasa Mahkemelerine ylda gelen bavuru saysndan daha fazla.

70 BNE YAKIN DERDEST DOSYA

O yüzden biz söylüyoruz bireysel bavuruda Anayasa Mahkemesinin tek rakibi Avrupa nsan Haklar Mahkemesi. AHM önünde u anda 70 bine yakn derdest bavuru bulunmaktadr ve bu bavurular 47 ülkeden alnan bavurular. Anayasa Mahkemesi neredeyse tek bana AHMin 47 ülkeden ald kadar bavuru alyor. Dolaysyla bu mesele çözülmesi gereken acil meselelerden biri. Anayasa Mahkemesinin iini yapmasn engelleyen bir dier tehdit de objektif etkisinin hayata geçirilememesi. Bununla unu kastediyoruz. Bireysel bavurunun amac tek tek sivrisinekleri yok etmek deildir, sivrisinekleri üreten batakl kurutmaktr dedi.

Ana Sayfaya Git