AYM, casus yazılımla eşin telefonundan belge temin edilmesini hak ihlali saydı

Anayasa Mahkemesi "Eşlerin birbirlerine karşı özel hayat alanlarının bulunmadığı sonucunu doğuracak mahiyetteki yaklaşımının anayasal güvencelere aykırı olduğu açıktır"

Haberler 15.10.2021 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, boanma aamasndaki ei tarafndan casus yazlmla telefonundan belge temin edilen ve açt dava sonuçsuz kalan kiinin bireysel bavurusunda ihlal karar verdi.

Bugünkü Resmi Gazetede yer alan karara göre, bir kii, boanma davas srasnda mahkemeye sunulan baz mesaj içerikleri, ses kaytlar, videolar ve fotorafn cep telefonuna ei tarafndan yüklenen casus yazlm araclyla ele geçirildiini ve kullanldn ileri sürerek ikayetçi oldu.

Ezine Asliye Ceza Mahkemesi tarafndan yaplan yarglama sonucunda bavurucunun einin beraatine hükmedildi. Mahkemenin gerekçesinde, bavurucunun einin kaytlar boanma davasna delil olarak sunma dnda atl suçlara vücut verecek ekilde bilerek ve isteyerek basn, yayn, internet yolu ile veya bakaca herhangi bir yolla yayp ifa etmemesi nedeniyle suç ileme kastnn olmad belirtildi.

CASUS YAZILIM HAK HLAL

Kararn Bursa Bölge Adliye Mahkemesi tarafndan onanmas üzerine bavurucu, Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulundu. Bavuruyu inceleyen Mahkeme, etkili yargsal sistem kurma yükümlülüünün yerine getirilmemesi nedeniyle özel hayata sayg hakk kapsamndaki kiisel verilerin korunmasn isteme hakknn ihlal edildiine hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin kararnda, devletin kiisel verilerin hukuka aykr olarak ele geçirilmesi, ilenmesi ve açklanmasna yönelik önleyici tedbirler almas ve benzer durumlarn bir daha yaanmamas için bunu yapanlara kar caydrc yargsal tepki göstermesi gerektii vurguland.

Bavurucunun ele geçirilen ve boanma davasnda delil olarak sunulan belgelerinin kiisel veri niteliinde olduu belirtilen kararda, bu verilerin, hukuka aykr olarak ele geçirilmesinin, açklanmasnn mevzuatta suç olarak düzenlendii hatrlatld.

Kararda, bavurucunun ikayetleri gözetilerek etkili bir ceza soruturmasnn yaplmas, olayn tüm yönleriyle açkla kavuturulmas ve ulalan sonucun olaya özgü gerekçelerle açklanmasnn gerekli olduu vurguland.

BOANMA DAVASINA GEREKçE

Yerel mahkemenin verdii beraat kararnda elde edilen bilgilerin sadece boanma davasnda kullanldndan bahisle sann beraatine hükmedildii aktarlan kararda, Bavurucunun hangi kiisel verilerinin elde edildii, bu verilerde deiiklik yaplp yaplmad, verilere ne kadar süre ile ulald hususlarnda hiçbir aratrma yaplmad gibi gerekçede bavurucunun bu iddialarnn hangi sebeplerle karlanmad konusunda bir açklama bulunmad da görülmütür. ifadeleri yer ald.

Bavurucunun telefonuna casus yazlm program yüklenerek ulalan kiisel verilerin elde edili ekline, kapsamna ve kiisel verilere ulama amacnn meru olup olmadna yönelik yerel mahkemenin bir deerlendirme yapmad belirtilen kararda, Derece mahkemelerinin elerin birbirlerine kar özel hayat alanlarnn bulunmad sonucunu douracak mahiyetteki yaklamnn anayasal güvencelere aykr olduu açktr. denildi.

Anayasa Mahkemesinin kararnda unlar kaydedildi:

Yarglama sürecinde olayn aydnlatlmasna yönelik esasl iddialarn aratrlmamas, kovuturmann derinletirilmemesi, yasal dayana gösterilmeyen gerekçelerle sonuca ulalmas nedeniyle etkili bir yargsal sistem kurma yükümlülüüne uygun hareket edilmemitir. Sonuç olarak etkili bir yargsal sistem kurulmas konusunda kamusal makamlarca üstlenilmesi gereken yükümlülüün gerektirdii artlar somut olayda yerine getirilmemitir. Anayasa Mahkemesi açklanan gerekçelerle özel hayata sayg hakk kapsamnda kiisel verilerin korunmasn isteme hakknn ihlal edildiine karar vermitir.

Ana Sayfaya Git