Aym; Demirtaş Milletvekilidir

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapasamında 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başvuru yaptığı Anayasa Mahkemesi (AYM), Adalet Bakanlığı'ndan görüş istedi.

Haberler 20.07.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AYMye görü bildiren Adalet Bakanl, Bavurucu halen milletvekili olup, tutuklu olmasnn milletvekilliine bir etkisi bulunmamaktadr. Bir baka deyile tutuklanmas nedeniyle milletvekillii dümemitir. Tutuklu olmasnn doal bir sonucu olan fiili durumlar haricinde, milletvekili olmaktan kaynaklanan tüm haklar devam etmektedir dedi.

Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma nedeniyle cezaevinde tutuklu bulunan bulunan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan bavuruda bulunduu AYM, Adalet Bakanlndan görü istedi.

AYMDAN GÖRÜ STEND

Adalet Bakanlnn AYMye gönderdii 49 sayfalk yazda, Demirtan yasama organ seçimlerinde milletvekili olarak seçildiini ve bu görevine balad belirtilerek, Bavurucu halen milletvekili olup, tutuklu olmasnn milletvekilliine bir etkisi bulunmamaktadr. Bir baka deyile tutuklanmas nedeniyle milletvekillii dümemitir. Tutuklu olmasnn doal bir sonucu olan fiili durumlar haricinde, milletvekili olmaktan kaynaklanan tüm haklar devam etmektedir. Bu balamda, bavurucunun seçilme hakknnn engellendiine ilikin bir iddias da mevcut deildir dedi.

DEMRTAL HALA VEKL

Yazda, Demirtan milletvekili olmasna ramen tutukluluk halinin devam ettirilmesi ve bu nedenle yasama faaliyetlerine katlmamasna dair ikayetinin özü itibariyle haksz tutuklama ve uzun tutukluluk ikayeti olarak deerlendirmesi gerektiini ve Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin (AHS) 5inci maddesinin 1inci fkras ile ayn maddenin 3üncü fkras altnda incelenmesinin uygun olacann düünüldüünü yazd. Bakanlk yazsnda, bavurucunun üzerine atl suçlar kapsam ve nitelii, tutuklanmasndan önce Meclis iradesi neticesinde dokunulmazln kaldrlm olmas, tutuklu kald süre dikkate alndnda, milletvekili olarak siyasi faaliyette bulunma hakkna yönelik müdehalenin ölçülü ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduu düünüldüü belirtilerek, Bakanlmz, yukarda belirtilen hususlar nda bavurucunun milletvekili olarak siyasi faaliyette bulunma hakknn müdahalede bulunduuna ilikin ikayetçinin açkça dayanaktan yoksun olduunu ifade etmek ister dedi.

DEMRTAIN YAPTII BAVURU

Adalet Bakanlnn Anayasa Mahkemesine gönderdii bu yaz üzerine Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta ise, TBMM Bakanlna bir yaz yazarak, bulunduu cezaevinden partisinin Meclis grubu toplantlarna SEGBS yoluyla katlp partililere hitap etmek istediini belirtmiti. Demirta, dilekçesinde öyle demiti:

Sekiz aydr ben ve dier milletvekili arkadalarm yasa d bir ekilde tutukluyuz. Ancak, Adalet Bakanl, Anayasa Mahkemesindeki tutukluluk itiraz dosyama sunduu savunmada, tutukluluumuzun yasama faaliyetlerimize katlmada herhangi bir engel tekil etmediini belirtmitir. Parlamentonun üçüncü büyük partisi olan Halklarn Demokratik Partisinin E Genel Bakan ve Grup Bakan olarak, TBMMde yasama ve denetleme faaliyetlerinin bir parças olan grup toplantsna cezaevinden SEGBS yoluyla balanp Meclis Grubuma hitap etmek istiyorum. E zamanl olarak bütün HDP vekillerinin de SEGBS yoluyla grup toplantlarna katlmnn salanmasn talep ediyorum.

Ana Sayfaya Git