Aym hayır dedi!

AYM, uçuş kutlamasında kolunu kıran pilotu, harp ve vazife malulü kabul etmedi

Haberler 17.07.2018 - 11:30 Son Güncelleme : 17.07.2018 - 11:32

ANAYASA Mahkemesi (AYM), Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) emrinde kara pilot snfnda ve üstemen rütbesinde görev yaparken, 2013 ylnda ilk uçu görevini gerçekletirdikten sonra, arkadalarnn kutlama amacyla itfaiye aracndan kendisine skt su ile yere düüp kolunu kran pilot Hamdi Burak ahinin, harp ve vazife malulü bavurusunu kabul etmedi. Kar oy kullanan AYM üyesi Osman Alifeyaz Paksüt, bavurucunun maluliyetine neden olan su skma suretiyle gerçekletirilen birinci pilotluk kutlamasnn idari eylem olarak deerlendirilmesi gerektiini belirtirken, ahinin avukat Cavit çal, davay Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) tayacaklarn söyledi.

Hamdi Burak ahin, TSK emrinde kara pilot snfnda ve üstemen rütbesinde görev yaparken, 7 Mays 2013 tarihinde birinci pilot olarak ilk uçu görevini baaryla gerçekletirdi. Uçaktan piste indii anda ilk uçuunun kutlanmas amacyla arkadalar tarafndan itfaiye aracndan üzerine su sklarak slatlan ahin, suyun tazyikiyle dengesini yitirince yere dütü. Düme sonucu, ahinin sol kolu krld.

Kolundaki krk nedeniyle ameliyat edilen Hamdi Burak ahinin takip ve tedavisine bir süre devam edildi. Ardndan, Etimesgut Asker Hastanesi tarafndan düzenlenen 2014 tarihli salk kurulu raporu ile ahinin sol el bilek eklem hareket kstll tansna istinaden pilotaja elverili olmad tespit edildi. Ayn hastanenin salk kurulu tarafndan düzenlenen zeyil (ek) raporunda ise önceki rapora ilave olarak Hamdi Burak ahinin snf görevini yapamayaca, ilgili mevzuata göre salk durumuna uygun yeniden snflandrlmas gerektii belirtildi.

MSB RAPORU ONAYLADI, PLOT SINIFI LE L KESLD

Raporun Milli Savunma Bakanl (MSB) tarafndan 9 Nisan 2014 tarihinde onaylanarak kesinlemesi ile ahinin pilot snf ile iliii kesildi. Hamdi Burak ahinin, görevi srasnda ve nedeniyle meydana gelen kaza sonucu, kalc urad i gücü kaybndan doan maddi ve manevi zararnn karlanmas talebi, MSB tarafndan yant verilmeyerek reddedildi.

HARP VE VAZFE MALULÜ KABUL EDLMED

Bu gelimenin ardndan Hamdi Burak ahin, Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanlna (SGK) bavurarak, ilgili mevzuatn kendisine tand tercih imkan çerçevesinde, baka bir snfta çalmaya devam etmek istemediini belirterek, harp malulü ya da vazife malulü saylmasn ve bu kapsamda emeklilik hakk tannmasn talep ettti. SGK Salk Kurulunun 27 Austos 2014 tarihli karar ile ahin adi malul kabul edildi ve emekliye sevk ilemlerinin onaylanmas üzerine 15 Ekim 2014 tarihinden geçerli olmak üzere kendisine adi maluliyet ayl baland. SGK tarafndan harp ve vazife malülü kabul edilmemesi ileminin iptali için kapatlan Askeri Yüksek dare Mahkemesine (AYM) bavuran Hamdi Burak ahine, slatmak suretiyle kutlama ve benzeri olaylarn yönerge, emir ve talimatlarda yer almad gerekçesiyle bir kez daha ret yant verildi.

AYMYE BREYSEL BAVURU YAPTI

AYMden de istedii sonucu alamayan ahin, avukat Cavit çal aracl ile Anayasa Mahkemesine idari ilemin iptali ve adil yarglanma hakknn ihlal edildii iddias ile bireysel bavuru yapt. Hamdi Burak ahinin bavurusunu karara balayan AYM, bavurunun açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna, üye Osman Alifeyyaz Paksütün kar oyuna ramen oy çokluu ile karar verdi.

KARI OY: KUTLAMA DAR EYLEM DEERLENDRLMEL

AYMnin oy çokluu ile verdii karara kar oy kullanan AYM üyesi Osman Alifeyyaz Paksüt, gerekçesinde, bavurucunun maluliyetine neden olan su skma suretiyle gerçekletirilen birinci pilotluk kutlamasnn idari eylem olarak deerlendirilmesi gerektiini belirterek, unlar kaydetti:

Askeri pilotluk, sivil pilotluktan farkl olarak, sadece uça güvenli bir ekilde kaldrmak, uçurmak ve indirmekten ibaret bir beceri deil, disiplin ve moral boyutlaryla birlikte bir bütündür. Olay askeri bir mahalde ve asker kiiler tarafndan yaplan bir kutlama esnasnda meydana gelmi olup, sk bir disiplinin hakim olduu böyle bir ortamda kurumun ve komutanlarn izni olmakszn yangn musluu açlarak bir pilotun slatlmas söz konusu bile olamaz. Su skan kiiler, bavurucunun yakn mesai yapt ve yapaca silah arkadalardr. Bu tür etkinliklerin tehlikeli bir yönü olmakla birlikte birlik beraberlik ruhunun korunmas için gelenek haline getirildii anlalmaktadr. Bu durumda, maluliyetin mevzuatta da yer alan uçuun yerdeki sebepleriyle ve tesirleriyle meydana geldiinin kabulü gerektii açktr. Buna ramen eylem ve hizmet arasnda illiyet ba bulunmadn belirten derece mahkemeleri, bariz takdir hatas yapmlardr. Açklanan nedenlerle bölüm çounluuna katlmamaktaym.

Hamdi Burak ahinin avukat Cavit çal, karar deerlendirirken, davay artk AHMe tayacaklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git