AYM ihlal görmedi

Anayasa Mahkemesi, HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Kobanê Davası kapsamında tutuklanmasında ihlal görmedi.

Haberler 04.04.2022 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) eski E Genel Bakan Figen Yüksekda hakknda Anayasa Mahkemesine (AYM) 8 Kasm 2019 tarihinde Koban Davas kapsamnda ikinci kez tutuklanmasna dair yaplan bavuruda karar çkt. Anayasa Mahkemesi tarafndan verilen kararda, bavuruyu Açkça dayanaktan yoksun diyerek, reddetti.

Yüksekdan avukatlar tarafndan 8 Kasm 2019 tarihinde yaplan bavuruda Tutuklama kararnda daha önce suçlama konusu yaplan 4 Kasm 2016 tarihli tutuklama tedbirinde ve ifade hürriyeti kapsamnda deerlendirilmesi gereken olgulara dayanldn, isnat edilen bu olgularn gerçekletii tarihten çok uzun süre sonra siyasi bir amaçla tutuklandn ve bu durumun ölçülü olmadn, ayrca soruturma dosyasna eriiminin kstlandn ve tutukluluuna ilikin kararlarn etkili itiraz güvencesi içermeyen, bamsz ve tarafsz hkim ilkelerine aykr olan sulh ceza hkimliklerince verildiini belirterek bu nedenlerle kii hürriyeti ve güvenlii hakknn, ifade hürriyetinin ve non bis idem ilkesinin ihlal edildiini ifadelerine yer verildi.

AYM tarafndan verilen kararn gerekçesinde Yüksekdan 4 Kasm 2016da tutukland ve sonrasnda iddianamenin kabul edildii Ankara 16. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davaya dair süreçler anlatld. Yüksekdan ikinci kez tutukland Koban Davasyla yargland Ankara 16. Ar Ceza Mahkemesindeki davann birletirildii vurguland.

HALA LK DOSYADAN TUTUKLU

Koban soruturmasnn 9 Ekim 2014 açld ve Yüksekdan 20 Eylül 2019 tarihinde tutuklanma talebiyle Ankara Sulh Ceza Hakimliine sevk edildiine dair de bilgilerin yer ald AYM kararnda, Ceza infaz kurumuna yazlan müzekkereye verilen 14/9/2021 tarihli cevap yazsnda; bavurucunun hakknda silahl terör örgütüne üye olma ve halk suç ilemeye alenen tahrik etme suçlarndan Diyarbakr 2. Sulh Ceza Hkimlii tarafndan 4/11/2016 tarihinde kararlatrlan ve Ankara 16. Ar Ceza Mahkemesinin 24/2/2021 tarihli durumada devamna hükmettii tutuklama tedbirinin infazna devam edildii, somut bavuruya konu olan ve Ankara 1. Sulh Ceza Hkimlii tarafndan verilen 20/9/2019 tarihli tutuklama kararnn ise henüz infaz edilmedii belirtilmitir denildi.

BAKANLIIN GÖRÜÜ

Adalet Bakanl ise gönderdii görüte, Diyarbakr 2. Sulh Ceza Hkimlii tarafndan 4/11/2016 tarihinde verilen tutuklama karar kapsamnda bavurucunun tutukluluunun devam ettii ve ikyetine konu olan 20/9/2019 tarihli tutuklama kararnn henüz infaz edilmedii, bu nedenle Anayasann 19. maddesinin üçüncü fkras kapsamnda bir suç isnadna bal olarak tutma hlinin mevcut olmad, kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildiinden bahsedilemeyecei ileri sürdü. Bakanlk ayrca Yüksekdan ilk tutukluluk ile ikinci tutukluluuna gerekçe olan suç isnatlarnn da farkl olduunu iddia etti.

EK TALEP çN YENDEN BAVUR DENLD

AYM, ayrca 1 Ekim 2020 tarihinde Yüksekda için avukatlar tarafndan tutukluluun makul süreyi at, tutukluluk incelemelerinin mahkeme huzuruna çkarlmakszn yaplmasna ilikin taleplerine dair de Tutukluluun makul süreyi at ya da tutukluluk incelemelerinin usulüne ilikin ikyetlerini bireysel bavuru konusu etmesi mümkündür. Anayasa Mahkemesi ancak bu durumda Anayasann 19. maddesinin yedinci ve sekizinci fkralar kapsamnda bavurucunun tutukluluunun makul süreyi ap amad veya usule ilikin dier ikyetler yönünde bir inceleme yapabilir. Belirtilen nedenle bavurucunun sonradan ileri sürdüü bu ikyetler yönünden ayrca bir deerlendirme yaplmamtr dedi.

MEZKUR SUç OLSA DA HLAL YOK!

Anayasa 19uncu maddeye dair AYM içtihatlarna dikkat çeken AYM, Mezkr suçlardan verilmi bir tutuklama karar bulunmakta ise de bavurucunun 20/9/2019 tarihli tutuklama karar nedeniyle fiziksel olarak özgürlükten yoksun braklmas söz konusu deildir. Sonuç olarak somut bavuruya konu edilen tutuklama kararna ilikin olarak bavurucunun kii hürriyeti ve güvenlii hakkna yönelik bir müdahalede bulunulmamtr. Yukarda ulalan sonuç karsnda bavurucunun tutuklama tedbiriyle balantl olarak ileri sürdüü soruturma dosyasna eriiminin kstland ve tutukluluuna ilikin kararlarn etkili itiraz güvencesi içermeyen, bamsz ve tarafsz hkim ilkelerine aykr olan sulh ceza hkimliklerince verildii iddialar ile ifade hürriyetinin ihlal edildii iddiasnn incelenmesi mümkün görülmemitir ifadelerine yer verdi.

Yüksekdan bavurusu açkça dayanaktan yoksun denilerek, reddedildi.

Ana Sayfaya Git