AYM'den Suruç Katliamı yanıtı: Gençler örgüt üyesi, ihlal yok

AYM, Suruç katliamında yaşamını yitirenlere "örgütün gençlik yapılanması üyeleri" diyerek kamu görevlilerinin yargılanmasına yönelik başvuruyu, "Yaşam hakkı ihlali yok” diyerek reddetti.

Haberler 06.10.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobandeki çocuklara oyuncak götürmek amacyla Amara Kültür Merkezinde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüünde bir araya gelen gençlere yönelik DEAn gerçekletirdii canl bomba saldrsnda 33 kii yaamn yitirmiti. Saldrda yaralanan 13 kiinin, kamu görevlilerinin sorumluluuna dair Anayasa Mahkemesine (AYM) yapt bavuru karara baland. Resmi Gazetede yaynlanan gerekçeli kararda AYM, Yaam hakk ihlali yok diyerek 13 kiinin bavurusunu farkl gerekçelerle reddetti.

BAVURU DÜTÜ

Bavuruculardan sekizinin iddialar, bavuru yollarnn tüketilmemesi nedeniyle kabul edilmedi. Dört kiinin yaam haklarnn ihlal edildii iddialarnn açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna oy birliiyle karar veren AYM, bir bavurucunun ise 2020 ylnda ölmesi nedeniyle bavurusunun dümesine hükmetti.

GENçLER ÖRGÜT ÜYES LAN ETT

Yaamn yitirenleri Bir terör örgütünün gençlik yaplanmas üyeleri olduu iddia edilen baz kiiler olarak tanmlayan AYM, Suriye snrlar içinde bulunan bir ehri yeniden ina edecekleri savyla 19/07/2015 tarihinden itibaren bulunduklar ehirlerden anlurfann Suruç ilçesine doru hareket etmitir. Suruç lçe Jandarma Komutanlnn Suruç Kaymakamlna gönderdii 19/07/2015 tarihli bir yazda bahsi geçen kiilerin Suruç Cumhuriyet Meydannda yaplacak basn açklamas sonrasnda Suriye snrna doru gösteri yürüyüü yapacaklarna ilikin ihbar alnd belirtilmitir. Sözü edilen kiiler, basn açklamas yapmak amacyla 20/07/2015 günü saat 12.00 sralarnda Suruç Belediyesine ait Amara Kültür Merkezinin bahçesinde toplanmtr. Basn açklamas yaplrken üzerindeki patlayc maddeleri patlatan bir kii kendi ölümü dnda pek çok kiinin ölümüne, birçok kiinin de yaralanmasna neden olmutur diye kaydetti.

Bavurucularn ikayetlerini desteklemek için somut bir delil olmadn ileri süren AYM, kararnn devamnda Bir kant ortaya koymadan güvenlik güçlerinin DEA üyelerine yönelik sistemli bir ihmalkarlk içinde olduunu soyut bir biçimde ileri sürdükleri görülmektedir ifadelerine yer verdi.

DAYANAKTAN YOKSUN DDASI

Anayasa Mahkemesi karar metninde bavurucularn iddialarn özetleyerek kararn öyle açklad: Bavurucu Mehmet erif Akhamur tarafndan ileri sürülen iddialarn incelenmesinin sürdürülmesini hakl klan bir nedenin kalmam olmas nedeniyle bavurunun dümesine, bavurucular Ceren çoban, Dilek Kaya, Mehmet Özkan, Nimet Yurtgül, Sultan Yldz, Ümran Akhamur, Yamur eker Özer ve Yasin Can yönünden bavurunun bavuru yollarnn tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduuna, bavurucular Ali Sadet, Sunay Sadet, Özgen Sadet ve Özge Sadet Semizin yaam haklarnn ihlal edildiine ilikin iddialarnn açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna oybirliiyle karar verildi.

Ana Sayfaya Git