AYM’ye başvuru

Diyarbakır Barosu, üyeleri hakkında açılan soruşturma ve davalara karşı ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirterek, AYM’ye başvuruda bulundu.

Haberler 16.12.2020 - 04:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, yönetim kurulu üyeleri hakknda açlan soruturma ve davalara ilikin Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel bavuru yapt. Bavuruya ilikin yazl açklama yaynlayan Diyarbakr Barosu, hukuk, adalet, bar ve insan haklar mücadelesi konusunda yllardr mücadele yürüten ve bu uurda Bakan Tahir Elçiyi yitiren baronun, hemen her dönem iktidar tarafndan sistematik olarak hedef alndn belirtti.

Baronun, defalarca iktidar ve ona bal medya tarafndan hedef gösterildii hatrlatlan açklamada, yarg mercilerinin de bu sistematik saldrlara baro bakan ve yönetim kurulu üyeleri hakknda soruturma ve kovuturmalar açarak elik ettii kaydedildi.

TERÖRZM SUçLAMASI

2018-2020 dönemi baro bakan ve yönetim kurulu üyeleri hakknda baro faaliyetleri gerekçe gösterilerek çok sayda soruturma balatld vurgulanan açklamada, 2016-2018 dönemi baro bakanmz ve yönetim kurulu üyelerimiz hakknda da soruturma ve kovuturmalar açlmtr. Darbe giriimini frsat haline getiren iktidar, sivil toplum örgütlerine yönelik tasfiyeye girimi, yüzlerce dernek, sendika, vakf ve benzeri STK, kapatlmtr. Kapatlmayan sivil toplum örgütleri ise sk sk yarg tacizine maruz kalmtr.

Diyarbakr Barosunun Ermeni Soykrm, kayyum atamalar, açlk grevleri ile ilgili olarak çeitli tarihlerde yapm olduu basn açklamalar ve dier faaliyetleri nedeniyle bakan ve yönetim kurulu üyeleri hakknda çok sayda soruturma açlmtr. Son dönemlerin en çarpc soruturma yöntemi ise gerek kiileri, gerekse de kurumlar sindirmek ve itibarszlatrmak amacyla hükümet politikalarn eletiren kii ya da kurumlara kar sistematik bir ekilde terörizm suçlamas yöneltilmesidir. Bu kapsamda Baromuzun yürüttüü faaliyetlerin bir ksm, hiçbir gerçekçi ve somut delil olmamasna ramen yerel savclar tarafndan srarl bir ekilde terör örgütü üyelii soruturmalarna konu edilmektedir denildi.

YARGI TACZ

Baronun temel hak ve özgürlükler, toplumsal bar ve geçmile yüzleme kapsamnda yürüttüü kurumsal faaliyetlerine yönelmi bu tehditler nedeniyle baroyu temsilen baro bakannn ifade özgürlüünün ihlal edildii gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel bavuru yapt belirtilen açklamada u ifadelere yer verildi: Kurumsal faaliyetlerimizin sistematik bir ekilde soruturma ve kovuturmalara konu edilmesi, her ne kadar henüz bir mahkumiyet hükmü kurulmam olsa bile soruturma tehditlerinin de kurumlar ve onlarn temsilcileri üzerinde dondurucu bir etki yarataca kukusuzdur. Militarizm ve rkçln körüklendii ve toleransla karland bu dönemde, yürütülen bu soruturmalar ve yöneltilen terörizm suçlamalar, hiç kukusuz ifade özgürlüünü tehdit etmesinin yan sra kii güvenlii açsndan da önemli bir tehdit oluturmaktadr. Anayasa Mahkemesinin ifade özgürlüünü ve kii güvenliini tehdit eden bu yarg tacizine kar hzlca karar vereceini ve bu hukuksuzlua son vereceini ümit etmekteyiz.

Ana Sayfaya Git