‘Azerbaycan Türkiye için ne ise Irak Kürdistanı da Türkiye için aynı boyutlarda önemlidir’

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretini değerlendiren AK Parti Diyarbakır eski Milletvekili ve AK Parti MKYK üyesi Abdurrahman Kurt, “Azerbaycan Türkiye için ne ise Irak Kürdistanı da Türkiye için aynı boyutlarda önemlidir diye düşünüyorum” dedi.

Haberler 04.02.2022 - 01:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Partili Abdurrahman Kurt, Rdaw bültenine katlarak, Kürdistan Bölgesi -Türkiye ilikileri, Türkiyenin engal ve Mahmura düzenledii hava saldrlar ve Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasndaki ekonomik ibirlii konular hakknda deerlendirmelerde bulundu.

Abdurrahman Kurt, hava saldrlar nedeniyle gündeme gelen sivil kayplar hakknda Türkiyenin operasyonlar yürütürken sivillere zarar gelmemesine özel hassasiyet gösterdiini söyledi.

Kürdistan Bölgesi açsndan da siyasetin kazan-kazan yöntemi ile yürütülmesi gerektiini düünüyorum diyen Abdurrahman Kurt öyle konutu:

Irak Kürdistan Türkiye açsndan çok önemli bir bölge. çünkü neticede Türkiye nüfusunun yüzde 30u olan Kürtler orayla ilikilerimizin iyi olmasn istiyor. Azerbaycan Türkiye için ne ise Irak Kürdistan da Türkiye için ayn boyutlarda önemlidir diye düünüyorum. Türkiyenin ekonomik durumunun kötü olmas biraz abartlan bir kavram. Dorudur enflasyon deerleri yüksek. Dorudur kurdaki gereksiz ve manipülatif dalgalanma bu tür enflasyonlar tetikliyor ama Türkiyenin reel ekonomisi, ihracat deerleri ve büyüme deerlerine dikkatle bakldnda aslnda ekonomisinin kötü olmadn söylemek lazm. Dünyadaki pandemiden kaynakl sarsntnn bizlere de etkisi var. Baktmz zaman Amerikada 30 yln 40 yln olmayan enflasyonu var. Almanya, Avrupa bu anlamda enerji fiyatlarndan dolay büyük aclar çekiyor. Dolaysyla Türkiyeye özgü bir hal olmad gibi Türkiyenin ekonomik verileri aslnda iyi.

SADECE EKONOMK AçIDAN KÜRDSTAN BÖLGESNE BAKMAK DORU OLMAZ

Bunun ötesinde sadece ekonomik açdan Kürdistan Bölgesine bakmann Türkiye açsndan doru olmadn düünüyorum. çünkü oradaki insanlar bizim kardeimiz. Türkiye nüfusunun yüzde 30unun etnik anlamda kardei olduu gibi Türkiyenin de Türk halknn da tarihin uzun dönemlerinden beri kardelik hukukunun yüzyllarca sürdürdüü bir bölgedir. Dolaysyla bizim, Türkiyenin iç siyaseti açsndan, Türkiyenin bar açsndan ekonomik, siyasi ve kültürel gelimilii açsndan Azerbaycana ilikileri naslsa orayla da o ekilde iyi hale gelmesi bizim faydamza olur. Dolaysyla Irak Kürdistan Bölgesi açsndan da siyasetin kazan-kazan yöntemi ile yürütülmesi gerektiini düünüyoruz, böyle yaklayoruz. AK Parti hükümeti de bandan beri bu anlaytayd. Zaman zaman baz krlmalar olsa da bizim ana siyasetimiz merkezde bu yönde devam etmektedir. Dolaysyla bizim için Irak Kürdistan karde bir bölgedir. Derin ilikimizin olduu bir bölgedir.

BU TÜR ZYARETLER çOK DEERL BULUYORUZ

Kürdistan Bölgesi Bakan Neçirvan Barzaninin Ankara ziyaretine de deinen Kurt, Bu tür ziyaretleri zaman zaman olumu yanl anlamalarn giderilmesinde çok deerli buluyoruz ve güvenlik açsndan baktmzda da oralarn Türkiyeyi tehdit eden terör saldrlarna mekan olmamas Sayn Mesut Barzaninin ta bandan beri ifade ettii bir ey bir eydir ve çok önemlidir. Bu aslnda kardelik hukukuna gölge düürecek tehdit de olduu için bunlarn önlenmesi karlkl olarak bir zorunluluk halindedir. Terörü, iddeti, kavgay bu topraklardan uzakta tutmalyz. Bir sorun varsa bunu demokratik olarak ifade edebilecek bir düzlem hem Irak Kürdistan için hem de Türkiye için zorunludur. Bu boyutuyla buna halel getirecek yaklamlar ve olaylar engellemek de zorunlu olarak önümüze çkmaktadr diye düünüyorum. Türkiyenin Iraka sayg göstermesi zaten beklenen bir ey ancak bu da tabii bu bölgenin terör ve terörist saldrlara imkan vermemesi için de bir güvenlik ve ibirlii zorunludur diye düünüyorum diye konutu.

TÜRKYENN SVLLERE YÖNELK HASSASYET VAR

Abdurrahman Kurt, Türk Silahl Kuvvetlerinin engale düzenlii hava saldrsnda sivillerin hayatn kaybettii haberleri ile ilgi, Türkiye güvenlik güçlerinin sivillere yönelik çok ciddi bir hassasiyeti olduunu biliyoruz Ancak ortada sizin ifade ettiiniz bir ey varsa bu konu konuulur. Benim bu konuda dorusu bir bilgim yok ama biz unu biliyoruz ki Türkiye bulunduu her bölgede özellikle sivillere yönelik çok büyük bir hassasiyet göstererek bu tür terör operasyonlarna yaklar. Ama bir farkllk bir yanllk varsa bu konuda konuuruz deerlendirmesinde bulundu.

TÜRKYENN ENERJ YATIRIMLARI

Türkiye uygun enerji imkanlarna ulamay hedefliyor. çünkü sanayi üretimi çok yüksek miktarda diyen Kurt, Bugün Türkiyenin 230 milyar dolar bulan bir d ihracatç var. Bunun yüzde 90nn üstü de sanayi ürünleri. Bu boyutuyla bizim için enerji elbette büyük bir ihtiyaç. Bunun için Akdeniz ve Karadenizde çeitli bölgelerde petrol ve doalgaz aramalar da var Türkiyenin. Ama Irak Kürdistannda da böyle bir imkan uluslararas hukuk elverirse elbette ki Türkiyenin tercihi olabilir. Sayn Neçirvan Barzani burada. Muhtemelen bunlar gündemdedir, konuuluyordur diye düünüyorum. Bir de zaman zaman izliyoruz. Terör gruplarnn çeitli boru hatlarna saldr yaptklarn görüyoruz. Geçenlerde de böyle bir saldr gerçekleti. Bu tamamen bölgenin Irak Kürdistannn kalknmasna bir saldrdr. Elbette biz bunlar kabul etmiyoruz. Türkiyeden talep edildii takdirde -bu da görüülüyordur- bu güvenlikle ilgili ibirlii gelitirilebilir diye düünüyorum. Sayn Mesut Barzani daha önce ifade etmiti. Özellikle bütün taraflarn siyaseti iddetten uzak bir ekilde dizayn etmesi her eyin önündedir. Önce bunu bir belirleyelim ifadelerini kulland.

-SÜNN DENGES ADALETLE KURULMALI

Kurt, Irakta hükümet kurma çalmalarna ilikin de, Irakta istikrar açsndan elbette denge önemli bir ey. Türkiyenin slam dünyasnda ii- Sünni çatmasn isteyen bir ülke olmad açktr. Sayn Cumhurbakanmzn bu tür mezhepsel çatmalar ho görmediini bandan beri biliyoruz ancak ii ve Sünniler arasnda bir denge kurulmas da gerekiyorsa adaletle bu dengeyi kurmaya ilikin Türkiye bandan beri üzerine düen tarihi rolü oynayacaktr. Bizim için aslolan Irakn istikrar sahibi olmas orada yaayan herkesin kendisini ifade edecei bir düzleme kavumasdr. Mezhepler din deildir ama bir anlamda da kimliklerin bir parçasdr. Bunlar kabul etmek gerekir. Aray adaletle bulacak kalc sulha gidecek bir çözümün bulunmas lazm dedi.

Ana Sayfaya Git