Başlık parası kaldırıldı

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba ve Hilal beldelerinde, başlık parası kaldırıldı. Alınan kararla bundan sonra geline sadece 35 bin liralık altın takılacak. Kurala uymayanın ise düğününe gidilmeyecek.

Haberler 26.12.2019 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uludere ilçesine bal enoba ve Hilal beldelerinde düünlerde oluan israfn önüne geçmek için 4 maddelik karar alnd. enoba Belediye Bakan Alihan Babat ve Hilal Belediye Bakan Cevher Benek ile kanaat önderleri, imamlar ve muhtarlar bir araya gelerek, alnan kararlara imza att. Kararlar arasnda en dikkat çeken ise, 2 belde de yüzyllardr devam eden balk paras geleneinin kaldrlmas oldu. Damadn geline ald 100-150 bin lira deerindeki altn miktar ise 35 bin liraya düürüldü. Yine damat ailesi tarafndan geline alnan ve 15 ile 20 bin liraya mal olan, içinde çeyizlik eyalar bulunan bavul geleneine de son verildi.

enoba ve Hilal beldelerinin ald kararn ardndan çevredeki Uzungeçit beldesi ile Gülyaz, Ortaba, Tadelen, Dadibi, Ortasu ve Yemili köylerinde de ayn kararlar alnd.

Karara uymayanlarn kz isteme, nian ve düün merasimlerine katlm salanmayacak.

KADIN KARDELERMZ PARA LE SATIN ALINAMAZ

Balk paras gelenei sorunun yüzyllardr devam ettiini belirten enoba Belediye Bakan Alihan Babat, Bu sorun yllardr, yüzyllardr Dou ve Güneydouda var. Kadn kardelerimiz para ile satn alnamaz. Bu balk paras ve altn alma adeti gençlerimizi zor durumda brakyor. Binlerce gencimiz var evlenmek istiyor. Ama evlenme imkanlar bulunmuyor. Evlenme imkan bulunanlar ya kredi çekiyor ya da borç alyor. Bu ekilde evleniyorlar. Aile büyükleri, kanaat önderleri ile toplant yaptk. Bu karar oy birlii ile aldk. Bundan sonra balk paras olmayacak. Geline taklacak altnn deeri de 35 bin TLyi geçmeyecek. Bu karar halkmz için yararl gördük. Bundan sonra gençlerimiz evlenebilecek. Ben bu kararn sadece enoba ile snrl kalmasn istemiyorum. çünkü geleceimiz gençlerimiz ve kz kardelerimize baldr. Bu insanlar madur etmemiz lazm. Destek olmamz lazm. Yllardr yanl olan bu karardan herkesin geri dönmesi lazm. Tüm bölge bu karar alrsa halkn maduriyeti bitecek dedi.

KARARA UYMAYANLARIN DÜÜNÜNE KATILMAYACAKLAR

Hilal Belde Belediye Bakan Cevher Benek de belediye bakanlar, kanaat önderleri ve muhtarlarla yaptklar toplantn alnan kararlara uymayanlarn düünlerine katlmn salanmayacan söyledi. Benek, Bu karar gençlerimiz ve kzlarmz sevindirdi. Bu kararn dna çkan her kim olursa olsun kz istemesine, düününe kesinlikle katlmayacaz. Kz istemeye gittiimizde artk pazarlk usulü eski kafayla gitmiyoruz. Alnan karar belli diye konutu.

Bekar olan 27 yandaki Abdurrahman Beenir, kararn ardndan birçok gencin artk rahatlkla evlenebileceini belirterek, Bu karar daha önce alnmalyd. Büyüklerimize çok teekkür ediyorum. Bir çok genç ya gelmi olmasna ramen maddiyat yüzünden evlenemiyordu dedi.

KADINLARDAN KARARA DESTEK

Hilal beldesi sakinlerinden Berfin Benek de unlar söyledi:

çok doru bir karar. Daha önceden alnmas gerekiyordu. Daha önce evlenenler maddi manevi çok zor duruma dütüler. Gereksiz eyler isteniliyordu. steme srasnda bavul isteniliyordu. Ben batan beri bu tür eylere karydm. Evlendikten sonra imkanlar dorultusunda bu tür eylerin alnmas daha doru. Gereksiz masraflarn kaldrlmasna çok sevindim.

Ana Sayfaya Git