"Babam tefeciler yüzünden intihar etti"

Aldıkları miktarı ödeyemeyen insanlara hayatı zindan eden tefecilerin pençesine düşen Halit Ergüven'in, kendini asarak hayatına sor vermesi dikkatleri yeniden tefeciliğe çevirdi.

Haberler 19.03.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ilçesinde kendisini asarak hayatn son veren Halit Ergüvenin ailesi, Ergüvenin, tefecilerin eline dütüü için canna kydn söylediler. Yetkililere seslenen acl aile, baka hayatlarn son bulmamas için tefeciliin ve tefecilerin üzerine gidilmesini istediler.

Ar faiz alarak borç para vermek olan tefecilik nedeniyle Türkiyede birçok kii tefecilerin pençesine düerek hayatlar kararyor.

Kimileri yerini yurdunu brakp baka bir memlekete göç etmek zorunda kalrken kimileri de haciz dosyalaryla bouuyor. Kimileri ise borç bata yüzünden intihar ederek hayatna son veriyor.

Bunun en son örneklerinden biri de Mardinin Kzltepe ilçesinde yaand. Kzltepeye bal Yurteri (Hefer köyü) Mahallesinde ikamet eden Halit Ergüven, 4 gün önce evin içerisindeki merdivende bulunan demire ip balayarak kendini asp intihar etti.

Olu Adnan Ergüven, babasnn tefecilerin hakaretlerine, küfürlerine ve tehditlerine dayanmadndan dolay canna kydn ve cebinden çkan notta her eyin ortaya çktn söyledi.

Halit Ergüvenin amcaolu ve mahalle muhtar Mehmet Ergüven ise Kzltepe halknn tefecilerden çok çektiini, Halit gibi intiharn eiinde olan yaklak 25 esnafn olduuna dikkat çekerek, yetkililere çarda bulundu.

14 Mart akam kendini asarak canna kyan Halit Ergüvenin cebinden, Ben Halit Ergüven. H.K, .K, .K, E.D bana hakaret ettii için intihar ediyorum, adalete teslim ediyorum. E.Kden 28 bin TL aldm, 64 bin TL verdim. Hl yakam brakmyor. Bo senet yanndadr. A.Y, N.Y, 2014 model biçerdöver ve 2017 model biçerdöver tablam 60 bin TL yerine kaçrdlar. Ölüme kadar davacym. dedii yazl not çkt.

Olayla ilgili balatlan soruturma kapsamnda Ergüvenin üzerinden çkan notta ismi geçen üpheliler hakknda Kzltepe Cumhuriyet Basavcl tarafndan yakalama karar çkarld. üphelilerden E.D, yakalanp çkarld mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, olayla ilgili soruturmann devam ettii örenildi.

Babam tefeciler yüzünden intihar etti, cebinden çkan mektup her eyi ortaya çkard

Babasnn tefecilerin hakaretlerine, küfürlerine ve tehditlerine dayanmadndan kendisini asarak intihar ettiini öne süren Adnan Ergüven, unlar söyledi:

Babam kendini astktan sonra intihar sebebini tahmin ediyorduk ama nedenini tam olarak bilmiyorduk. Cebinden çkan mektup her eyi ortaya çkard. Mektubun içinde 4-5 tefecinin ismi vard ve ona hakaret edildii ve her eyi yazp cebine koyduktan sonra kendini asmt.

Tefecilerin yapt ar baskdan dolay bunalma giriyor ve intihar ediyor

Amcasnn olu Halit Ergüvenin yapt yanl bir ticaretten dolay tefecilerin eline dütüünü belirten Yurteri (Hefer köyü) Mahalle muhtar Mehmet Ergüven, Yaklak 5-6 yl önce bir ekilde tefecilere borçland. 5-6 yldan beri borçtan dolay stres, bunalmdayd, tehdit ediliyordu. Hem amcamolu hem de muhtar olduum için skntsn sürekli bana anlatrd. Bir hafta 10 gün önce yanma geldi. Birkaç kiinin ismini söyleyerek bunlarn eline dütüünü ve bunlarn kendisine nefes aldrmadn söyledi ve çok zor durumdayd. Bununla ilgili amcamn olu Halit Ergüven, tefecilerin yapt ar baskdan dolay bunalma giriyor ve akam eve gelip evin merdiven bölümüne kendini iple asyor. Tefecilerin yüzünden yaklak 5 yldr bu sknty çekiyordu. Sknt, stres, bunalm ve en sonunda hayatna son verdi. dedi.

Kzltepe halk tefecilerden çok çekiyor, Halit gibi intiharn eiinde olan 25 esnaf var

Bölgenin ve özellikle Mardin Kzltepenin tefeciler yüzünden çok çektiini ve vatandalarn perian edildiinin altn çizen Ergüven, öyle konutu:

Bir Halit gitti baka Halitler gitmesin diye yetkililere çarda bulunuyorum. u an da Kzltepede Halit gibi intiharn eiinde olan yaklak 25 esnaf var. Ya kendilerini öldürecek ya da tefecileri öldürecekler. Artk bu nereye kadar devam edecek, daha kaç ocak sönecek, daha kaç airet birbirine girecek? Bu insanlar (tefeciler) yüzünden Amcamn olu Halit Ergüvenin intihardan sonra geride brakt mektubunun devlet yetkililerinin üzerinde durmalarn istiyorum. çünkü Halit, intihar etmeden önce o mektupta 5 kiinin ismini ve bütün sorunlarn yazarak, Bu sebeplerden dolay intihar ediyorum. diye yazm. Geride brakt mektup savclkta. Olayla ilgili bir kii tutukland. Dier kalan 4 kii hakknda ise yakalama karar çkarlm ve süreç devam ediyor. Devlet yetkililerden isteimiz davann iyi takip edilmesi ve bizleri effaf bir ekilde aydnlatmalardr.

Tefeciler nedeniyle amcamn olu orada kalp krizi geçirerek vefat etti

Yaklak 40 gün önce dier amcaolu Faik Ergüvenin de tefecilerin basklarndan dolay kalp krizi geçirdiini iddia eden Ergüven, Ayn tefeciler amcaolumun yanna gidip, Yarna kadar paramz getiriyorsun, getirmiyorsan sk kendini öldür. diyorlar. Bunlar evden çktktan sonra amcamn olu orada kalp krizi geçirerek vefat etti. kisinin arkasnda da bir sürü çocuk, bir sürü sorun, ac! Faikin acs dinmezken, Halitin acs üzerine geldi. Devletimizden isteimiz bu tefecilerin önüne geçilmesidir. diye çarda bulundu.

Ana Sayfaya Git