Bağlar dertli!

90'lı yıllarda kırsal kesimde yaşanan terör, şiddet ve köy yakmalar nedeniyle, Diyarbakır'a yönelik yaşanan çarpık kentleşmenın faturasını her yönüyle çeken Bağlar ilçesi, 400 binin üzerindeki nüfusuyla "kan ağlar" ilçe haline geldi.

Haberler 29.05.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 90l yllarn terörden kaynaklanan köyden ehre göç ve sonrasndaki çarpk kentlemenin en fazla faturasn ödeyen merkez ilçelerinin banda hiç üphesiz Balar yer alyor. Dar sokaklar, yetersiz alt yap ve 90l yllarn karakteristik mimarisini yanstan, zamann müteahhitlerince malzemesi çalnan derme çatma binalar Mikrofon uzattmz ilçe sakinlerine deyim yerindeyse bir dokunup, bin ah iitiyoruz.

Uzay Haber ekibi, ilçenin daha yaanabilir bir yer halini alabilmesi fikir beyan eden vatandalarn görüleri sizler için derledi.

DARACIK SOKAKLARDAN, AMBULANS, TFAYE GEçEMYOR

Abdulgani Ekinci, Devletimiz vatanda madur ediyor. çarpk kentleme diyip ykm karar çkyor ardndan vatandaa çok cüzi bir miktarla anlamak istiyor. ama semt sakinleri verilen cüzi miktarla evlerini boaltmaz. Dairelerin fiyatna göre bir rakam verilmeli. Balardaki darack sokaklardan, ambulans, itfaiye vs geçemiyor. Sokaklarn geniletilmesi bu virane evlerin yklmasn, çocuklara par alan araçlara otopark alan istiyoruz. Fakat bir vatanda maduriyeti oluturulmadan yaplmasn istiyoruz. Vatanda madur olduktan sonra çarpk kentleme olmu yada olmam fark eden bir ey olmaz o durumda. Sonuç itibariyle Balar fakir fukara semtidir buna göre deerlendirmeye alnmal.

çARPIK KENTLEME VAR AMA BZ DOKUNULMASINI STEMYORUZ

Aydn Tut, Evet bir çarpk kentleme var ama biz dokunulmasn istemiyoruz çünkü burada yaayan fakir fukara halk madur olacaktr.20-30 Bin TL ye alnan bir eve karlk o miktar yada daha aasn verirlerse o paraya nasl ev alnabilinir ki.

DEVLETN HERKESN EVNE KARILIK BR EV VERMES GEREKR

Mehmet Ali Eres, Önceki dönemlerde yetkili olan kiiler plansz projesiz yapmlar ceremesini de imdi vatanda çekiyor. Eer hakkmz vereceklerse buradaki konutlarn ve yaplarn yklmasn, yeni bir Balarn yaratlmasn isteriz. çarpk kentleme sorununun çözümü için devletin herkesin evine karlk bir ev vermesi gerekir baka türlü vatandan maduriyeti giderilemez. Acil durumlarda itfaiye, emniyet, ambulans giremiyor araçlar giremiyor. Tabi bütün bunlarn yan sra genç nüfusu da fazla olan bir semt dolaysyla isiz says çok fazla ve eitim yetersiz, gençlerimize de istihdam alan istiyoruz.

NSANLAR BURADA RAHAT DEL

Kenan Baran, Kentsel dönüüme girmesini istiyoruz, darack sokaklar müstakil evler acil durumlarda araçlar giremiyor. nsanlar burada rahat deil, rahat yürüyemiyor hrszlara ve madde bamllarna elverili bir semt. Hrszlk olaylar çok yaanyor insanlar ellerinde çanta telefon varken rahat rahat yürüyemiyor dolaysyla kentsel dönüüm bu olaylara çözüm olur.

ESK BELEDYE BAKANLARININ GÖZ YUMMALARI SONUCU OLUMU BR YAPILANMA VAR BURADA

lhami Altn, Diyarbakr denilince akla ilk gelenlerden biri Balar ilçesi çünkü nüfusu fazla olan en fazla göç alan en fazla fakir vatandalarn oturduu bir semt. Eski ters projeler, eski belediye bakanlarnn göz yummalar sonucu olumu bir yaplanma var burada. Evlerin çou depreme kar dayanksz, çökmeye müsait evler, baz binalarda çatlama olumu zaten. Bo evler harabe evler çok fazla, devletten ricamz dikkate alsnlar sesimizi duysunlar. Ne kadar erken Balar gündeme alrlarsa o kadar iyi olur. Binalarn yklmasn yerine daha uygun be katl iki daireli yeil alanlarnda olduu bir proje istiyoruz. Bu projeyle beraber buradaki harabe terk edilmi evlerde madde bamllar gençlerinde, hrszlk yapanlarnda önüne set çekilmi olur bir nevi. Semtimizde belediyenin hiçbir çalmas yok. 25 senelik fakir fukarann alveri yapt pazar belediye bakan encümenlerden onay almadan kendi kafasna göre pazarmz kaldrd. Mahalle muhtar olarak Sayn Valimizden ricamz, bize bu Pazar konusunda yardmc olsunlar.

çARPIK KENTLEME çOK BÜYÜK BR SORUN

Yusuf Bey, çarpk kentleme çok büyük bir sorun ama uan halk çarpk kentlemeyle ekil alm durumda. çarpk kentleme deyip yapabilinecek bir tan deiimi bile esnafn zararna olacaktr ki burada binlerce kii nemalanyor bence deimemeli.

Ana Sayfaya Git