Bakan Akar, yeni fişek hattının açılışını yaptı

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK) yeni projesi kapsamında yerli ve milli makinalarla oluşturulan yeni üretim hattı, Gazi Fişek Fabrikası'nda hizmete girdi. Yurt dışı bağımlılığı tamamen ortadan kaldıracak yeni hattın açılışını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar video konferans yöntemi ile yaptı.

Haberler 09.05.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MKEK, gerek Türk Silahl Kuvvetlerinin ihtiyaçlarn karlamak gerekse yurt d taleplerini karlamak üzere yeni bir çalma balatt. Yaplan çalma sonucunda Gazi Fiek Fabrikasnda yeni bir fiek üretim hatt oluturuldu. Tamamen yerli ve milli tezgahlardan oluturulan yeni üretim hattnn açl, koronavirüs salgn nedeniyle video konferans yöntemiyle yapld. Açl Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler ve kuvvet komutanlar ile bakan yardmclar gerçekletirdi.

Açl öncesinde MKEK Genel Müdürü Yasin Akdereden yeni fiek hatt ve çalmalar hakknda bilgi alan Bakan Akar, yerli ve milli olarak yaplan çalmalarnn önemine deinerek, Türkiyede sanayi ve teknoloji alanlarnda önemli gelimeler yaandn ifade etti.

Bu çalmalarn savunma sanayiine de yansdn dile getiren Akar, Savunma sanayii çerçevesinde yaptmz çalmalar Sayn Cumhurbakanmzn liderlii, destei, teviiyle çok ciddi bir ivme kazand ve çok ükür savunma sanayiindeki yerli ve millilik oranlar yüzde 70lere dayand. Bunlarn hiçbirini yeterli bulmuyoruz. çalmalarmz artan hz ve tempoda sürdüreceiz ve çok daha ileri seviyelere çkaracamza inanyorum dedi.

ÖNEML BR ADIM

Milli ve yerli sanayide anlaml bir konuma sahip Gazi Fiek Fabrikasnn, silahl kuvvetlerin ihtiyacnn karlanmas bakmndan gerçekten son derece önemli bir konuma sahip olduunu ifade eden Akar, O bakmdan bu özel ve anlaml fabrikamza artk yabanc makinalarla deil, yerli ve milli makinalarla hizmet getirmenin, üretim salamann da anlam ve önemi çok büyük. Bunun da ötesinde yabanc meneili tezgahlara nazaran yerli ve milli tezgahlarla yaplan üretimle, üretimin yüzde 40 artmas da bizim için ayr bir gurur kaynadr. Yeni üretim hatt ile yerli ve yabanc tüm talepler daha hzl karlanacaktr. Bunun da hem mali anlamda hem de güvenliimiz bakmndan önemli bir adm olduunu belirtmek istiyorum diye konutu.

Daha sonra yurt dnda üretilen tezgahlara baml olmann olumsuz etkilerini anlatan Bakan Akar, Tezgah bamllmz olduunda parasn verdiimiz malzemeleri alamamak gibi durumlarla karlatk. Biz bu hzda gittiimiz takdirde bütün üretim malzemelerimizin tezgahlarn da inallah kendi kendimize yapabilir hale geliyoruz, bunu daha da gelitireceiz dedi.

SAHRANIN SERTFAKASYONUNDA BELL AAMAYA GELND

Ardndan Bakanla bal fabrikalarda gerçekletirilen koruyucu salk malzemesi üretimine deinen Bakan Akar, unlar söyledi:

Bugüne kadar yaklak 30 milyon maske üretimimiz var. 500 bini aan tulum, 140 ton dezenfektan ürettik. çok daha süratli bir ekilde bu üretime devam edip, saylar daha da yüksee çkaracamza inanyorum. Önümüzdeki dönemde bu rakamlar çok daha yüksek seviyelere gelecek. Sayn Cumhurbakanmzn çeitli talimatlar var. lgili Bakanlk ve kurumlarla youn çalma ve koordinasyonlarmz artrarak hem üretim hem de bunlarn datm ile ilgili çok daha etkili ekilde görevlerimizi yerine getirmeye çalacaz. Yerli ve milli ate ölçer, termal kameray üretmek MKEKn ayr bir baars olarak kaytlara geçti. Mekanik solunum cihaz Sahrann sertifikasyon süreci de belli bir aamaya geldi. çok ksa zaman sonra haftada 500 cihaz üreterek hem ülkemizin, Silahl Kuvvetlerimizin hem de dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarn karlayacak duruma geleceiz.

DAHA KALTEL VE DAHA VERML

Bu arada yeni kurulan hat sayesinde, üretim kapasitesinin üç kat artrlmas planlanyor. 7.62 mm x 39 Kalanikov fiek, 7.62 mm x 51 NATO fiek, 7.62 ve 5,56 mm Büzmeli Manevra fiekleri üretecek yeni hat sayesinde iç ve d talep daha rahat karlanacak, daha kaliteli üretim gerçekletirilecek. Fiekteki yurt d bamlln da ortadan kaldracak proje sayesinde MKEKn rekabet gücünün de artmas hedefleniyor. Proje kapsamnda tedarik edilen tezgahlarn tamam yüzde 100 yerli olmasyla dikkat çekerken, fiek üretim tezgahlarnn dünyadaki muadillerinden daha kaliteli ve verimli olduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git