Bakan Akar'dan S-400 açıklaması: Biz diyoruz ki bitmiş bir anlaşmadır

MİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin Türkiye'den S-400 alımını ertelemesini talep edip etmediğine ilişkin "Bunlar birbirinden bağımsız, münferit olaylar değil.

Haberler 23.05.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Washington ile Ankara arasnda yaanan Rusya yapm S-400 hava savunma sistemi gerilimi konusunda konutu ve Türkiyenin Amerika Birleik Devletlerinden (ABD) gelebilecek olas yaptrmlara hazrlandn söyledi.

Akar, Hakkmz hukukumuzu sürekli masaya koymaya devam ediyoruz. Bunun da anlalmasn bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda S-400ün parçalar gelince biz de CAATSA yaptrmlarn harekete geçireceiz diyorlar. Biz duygusal hareketler yapp herhangi bir yanla dümemek için süknetle, hazrlklarmz yapyoruz. Böyle bir duruma gelindiinde ne yaplabilir, onlarn da hazrlklarn yapyoruz dedi.

BR K BATARYA YETMEZ, SUUDDA KATARDA BLE 15-20 TANE VAR

Akar öyle devam etti: Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sorumluluklarmz yerine getiriyoruz. Beklentimiz de F-35lerin planland ekilde sürdürülmesi. Benim söylediklerime itiraz eden kimse yok. geliyor, teknoloji transferine. Biz nasl dostuz dedik. Türkiye-ABD stratejik ortak. Her konumada Türkiye stratejik ortak diye konuuyorlar. Siz imdi bize F-35i teslim etmekten korkuyorsunuz. Rusya bize çok daha gelimi çok daha komplike bir silah sistemi veriyor. Rusya çalnacandan korkmuyor mu?

çok yer var korunmas gereken. Bir-iki batarya yetmez. Suud, Katarda bile 15-20 batarya var. Ortak çalma Türk-Amerikan veyahut da NATO bir ekilde teknik personeli toplasnlar. S-400lerle F-35lerin birbirini etkilemesini önleyebiliriz diyorlar. Bizim teklifimiz bu. Objektif bir ekilde baksnlar.

HANG TATBKATA GELMEDK? DEDM

Biz artk kendi görüümüzü söylüyoruz. Cumhurbakanmzn karsna çkp, Öretmenim bu benim kalemimi ald demeden bir ekilde bir yere kadar götürmeye çalyoruz. Fratn Dousu, F-35, Patriotlar, bir yaknlama görüyoruz. Dostluk skntl günlerde belli olur. ABDye, Hangi tatbikata gelmedik dedim. Baz lobiler Türkiye NATOdan ayrlyor, kopuyor diye propaganda yapyorlar. Biz bunlarn doru olmadn söyledik.

Patriotlarla ilgili 28-29 Martta fiyat, teknoloji transferi, upgrade, ortak üretim bakmndan baz artlar yenilemiler, tam istenildii gibi olmasa da kurulularmz cevaplarn hazrlyorlar.

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDR?

CAATSA, ABDnin Hasmlaryla Yaptrmlar Yoluyla Mücadele Etme Yasasnn ngilizce ksaltmas. Yasa 2017 ylnda çkarlmt.

Bu yasa kapsamnda Rusya savunma sanayi ve istihbarat servisleriyle i yapan irketlere yaptrm uygulanmas öngörülüyor.

ABD Kongresinden daha önce yaplan açklamalarda Türkiyenin Rusyadan S-400 almasnn CAATSAnn 231inci maddesini ihlal edecei ve yaptrmlarn gündeme gelmesi gerektii belirtilmiti.

Türkiye ise S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatnn temmuz aynda balayacan ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git