Bakan Bozdağ: Cezaevlerinin dış güvenliğini jandarma sağlayacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevlerinde dış güvenliğin Adalet Bakanlığı'na alınması kararından vazgeçtiklerini belirterek, "Cezaevlerinin dış güvenliğinin İçişleri Bakanlığı'nda, yani jandarmada kalmasında karar verildi" dedi.

Haberler 18.02.2017 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Bekir Bozda, Antalyann Kemer ilçesindeki Avantgarte Otelde düzenlenen Ceza nfaz Kurumlarnda nfaz Hizmetlerinin yiletirilmesi çin Teknik Destek Projesinin yaygnlatrma eitimleri toplantsna katld. Bakan Bozda, cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklularn, ailelerinin Türkiye Cumhuriyeti devletine emaneti olduunu söyledi. Bozda, Onlarn iledikleri suçlara, aldklar cezalarna, cezasnn infaz sürelerine bakmakszn yasalarn bizlere yükledii görevler çerçevesinde onlarn hem can güvenlii, hem her türlü ihtiyaçlar, hem salklar ve topluma yeniden kazandrlmalar konusunda üzerimize düeni yapyoruz dedi.

CEZAEVLERN JANDARMA KORUMAYA DEVAM EDECEK

Yakn zamanda ceza infaz kurumlaryla ilgili yeni bir yasal düzenlemeyi Bakanlar Kuruluna getireceklerini belirten Bakan Bozda, öyle devam etti:

Cezaevlerinin d güvenliinin jandarmadan alnp, Adalet Bakanlna verilmesi ve bu kapsamda baz düzenlemelerin yaplmas çalmalar vard. Ancak bu çalmalar akamate urad, yeni dönemde hükümetimizle yaplan istiareler sonucunda cezaevlerinin d güvenliinin çileri Bakanlnda, yani jandarmada kalmasnda karar verildi. D güvenliin Adalet Bakanlna alnmas kararndan vazgeçtik dedi.

KENCE VE KÖTÜ MUAMELE DDASI

Bakan Bozda Türkiyede ceza ve tutukevlerine dönük hem Türkiye içinden, hem dndan çok ciddi aleyhte kampanyalar yürütüldüünü söyledi. Bozda, Bir yandan uluslararas insan haklarna ilikin baz örgütler, komisyonlar, onlar adna rapor hazrlayan raportörler, bir yandan da Türkiye içinde baz çevreler Türkiye cezaevlerinde ikence ve kötü muamele bulunduuna ilikin iftiralar hakikat gibi milletin önüne koymaya devam ediyorlar. Biz bu konudaki her açklamay ciddiyetle takip ediyoruz. Acaba doru mudur diye titizlikle inceliyoruz, incelettiriyoruz. Eer doruluk pay varsa gereini yerine getiriyoruz. Türkiye Ceza ve Tutuk Evlerinde ikence ve kötü muamele konusunda sfr tolerans uygulamas hükümetlerimiz döneminde balatld. Bundan bugüne kadar en ufak bir taviz verilmedi, bundan sonrada verilmeyecektir diye konutu.

CEZAEVLER DENETME AçIK

Türkiye ceza ve infaz kurumlarnn ulusal ve uluslararas pek çok organ ve kurum tarafndan denetlendiini belirten Bozda, Bugüne kadar bu denetimler eksisiz yaplmaktadr dedi.

Türkiye cezaevlerinin ABDdeki ceza ve tutukevlerinden her açdan daha ileri olduunu belirten Bozda, öyle devam etti:

Ceza ve tutukevlerinde herhangi birine ikence ve kötü muamele yaplmasn kabul etmeyiz. Böyle bir ey olduunda bunun üzerine gideriz, örtülmesine de izin vermeyiz. Yapan kimse yargya teslim ederiz. Ceza kanunlarmzda ikence ve kötü muamele suçlar zaman am kapsam dnda tutulmutur.

OBJEKTF ELETRYE AçIIZ

Bakan Bozda konumasn öyle sürdürdü:

Terör örgütlerinin yayn organlar sosyal medya hesaplar ve terör örgütlerinin destekçisi olan baz çevreler tarafndan her gün Türkiye Ceza ve Tutukevlerine ilikin aslsz haberler yaplyor. Bunun üzerine Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüü bünyesinde bir birim oluturduk. Televizyon, gazete ve sosyal medyada çkan her türlü haber ve yorumu talimata gerek olmadan inceleme, aratrma, soruturma, burada bir doruluk ihtimali varsa bununla ilgili disiplin mekanizmalarn ve adli süreci balatma talimat verdik. Her türlü eletiriye açz. Ama objektif ve adil olmak kaydyla.

CEZAEVNDEN çIKANLARA KUCAK AçIN

Bakan Bozda, cezasn çeken hükümlülere toplum kucan açmazsa darnn duvar olmayan büyük bir açk cezaevine dönütüünü söyledi. Herkesin yanlabileceini, hatta kasten suç ileyebileceini belirten Bozda, Cezasn çekenler sonra topluma rahat karabilmelidir. Ona i vermezseniz, sabka kaydna bakp güle güle derseniz bu insanlar nasl yaayacak? dedi.

PSKOLOG, SOSYOLOG, SOSYAL çALIMAçI ALINACAK

Cezaevleri çalanlarna seslenen Bekir Bozda, inize sahip çkn, topluma bu insanlar yeniden kazandryorsunuz. Yanllarn önüne geçiyorsunuz. Cezaevlerinde intihar saylar azalyorsa bu pay size aittir. Yeni dönemde psikolog, sosyolog, sosyal çalmac ve uzmanlar istihdam etmeye özen göstereceiz dedi.

REFERANDUMA DORU

Bakan Bozda, Türkiyenin 16 Nisanda büyük bir referandum yaayacan hatrlatarak, bu referandumun Cumhuriyet tarihinde yaplacak en önemli anayasa deiikliinin halka sorulmas olduunu söyledi. Bozda, öyle devam etti:

Halka sorulacak ana soru, yürütmeye dorudan seçmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Dorudan Türkiyeyi yönetenleri seçmek istiyorum diyenler evet, istemiyorum diyen hayr diyecek. Bugün mevcut anayasaya göre hükümeti halkn dorudan seçme yetkisi yok. Bu yeni sistemde hükümeti halka dorudan seçme imkan veriyor.

AZRAL GELENE KADAR

Adalet Bakan Bozda, bu deiiklerin bir özelliinin ise deiim ve deitirme getireceidir. Bozda öyle konutu:

Bu sistemde seçimi kaybeden ertesi gün vn. Seçimi kazanan baarszsa 5 sene sonra o da gidiyor. çok baarl olan 10 sene sonra gidiyor. Bir kiinin 10 seneden fazla Türkiyenin yürütme yetkisinin imkan yok. Siyasal aktörler ve kadrolar en fazla 10 ylda deiecektir. imdi Azrail gelene kadar bir koltua oturan bir daha gitmiyor. Ama imdi halk gönderecek. Bu sistem sayesinde ayrlp gitmek mecbur olacak. Halk seni ben göndereceim diyor, gönüllü gidersen bu daha iyi olur. Gitmezsen sistem seni zorla gönderiyor.

ADI BLE CHPY DETRD

Referandum süreciyle birlikte insanlarn tavrlarnn, tutumlarn deitiine dikkati çeken Bozda, konumasn öyle tamamlad:

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ad bile yetti, CHP deiti. Klçdarolu, her kanunu Anayasa Mahkemesine (AYM) götürüyordu. Anayasa deiikliini AYMye götüreceini söylüyordu, ama gitmekten vazgeçtiler. te sistemin ad bile yetti. Artk hakem halk, mahkemeler deil. Ad bile yetti mahkeme alkanlndan CHPyi vazgeçirdi. Geçenlerde baörtülü bir hanmefendiye bir baka CHP üyesi saygszlk yapnca, Klçdarolu hanmefendiyi evinde ziyaret etti. imdi diyorlar ki Ak Partiye AKP demeyelim. Üsluplara ayar verdi. Bütün bunlar referandumda evet çkmasn diye yapyor. Bu sistem Türkiyeyi yönetenleri halka muhtaç klyor. Bu sistem, sivri bir üslupla konumalar, milleti kutuplatrmalar ve milletin deerlerine saygszlk yapmay ortadan kaldryor. Yönetenleri halka 7/24 mecbur klyor. Konumasnn ardndan Bakan Bozda, toplantya katlanlarla hatra fotoraf çektirdi.

Ana Sayfaya Git