Bakan Gül: Bayramdan sonra tedricen tüm uygulamalar yumuşatılacak

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, adalet hizmetlerinde koronavirüse karşı alınan tedbirlere ilişkin, "Bayramdan sonra tedricen tüm uygulamalar yumuşatılacaktır, planlamalarımız hazırdır. Somut bir takvime bağlandığında bunlar kamuoyu ile paylaşılacaktır" dedi.

Haberler 13.05.2020 - 02:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Gül bakanlnda, adalet hizmetlerinde koronavirüse kar alnan tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantlarnn 9uncusu video konferans yöntemiyle gerçekletirildi. Toplantya Hkimler Savclar Kurulu (HSK) Bakanvekili Mehmet Ylmaz, HSK Birinci Daire Bakan Halil Koç, Türkiye Barolar Birlii Bakan Metin Feyziolu, Türkiye Noterler Birlii Bakan Dursun Cin, Bakan Yardmclar Cengiz Öner, Zekeriya Birkan, aban Ylmaz, Uurhan Ku ve Adalet Bakanl bürokratlar katld.

YAPTIIMIZ GÖRÜMELER ORTAK DEER BULMAYA YÖNELK

Toplantnn ardndan açklama yapan Bakan Gül, dünyann bana bela olan virüsün dil, din, rk gözetmediini bildirdi. Bakan Gül, yeni dönemi daha fazla özgürlük, hukuk, adaletin tecelli ettii bir dönem olmasn arzuladklarn belirterek, nsan haklar hukukunu daha da güçlendirmek için önemli bir zemin olarak görüyoruz. Bu zemin üzerinde milletimize taahhüt ettiimiz tüm reformlarn gerçekletirilmesi kararll içerisindeyiz. nsan odakl politikalarmza uygun bir ekilde insan hakkn ve onurunu en yüksek deer kabul eden yaklam da yeni normal döneminde de bu uygulamalarn büyük bir titizlikle devam etmesi hepimizin ortak dileidir. Yaptmz ve yapmaya çaltmz tüm bu çalmalar hukukun üstünlüü çerçevesinde temel hak ve özgürlüklere dayal ve vatanda odakl çözümler üretmek içindir. Gerek koordinasyon toplantlarmz, gerek hukuk dernekleri ve sivil toplum kurulularyla yaptmz tüm görümeler bu ortak deeri bulmaya yöneliktir dedi.

PLANLAMAMIZ HAZIR

çinde bulunulan süreçte yargsal sürelerin durdurulduunu, durumalarn ertelendiini, dosyalarn beklediini ancak adalet idealinin hiçbir zaman durmadn vurgulayan Bakan Gül, bu konuda hiçbir zaman bir ylgnla yer olmadn vurgulad. Yeni normalleme sürecinde 4 koldan çalmalar planladklarn söyleyen Bakan Gül, Adliyeler, ceza infaz kurumlar, noterlikler ve bakanlk bal kurumlar için bir yol haritas çalmas yaplmtr. Bayramdan sonra tedricen tüm uygulamalar yumuatlacaktr, planlamalarmz hazrdr. Somut bir takvime balandnda bunlar kamuoyu ile paylalacaktr. Tüm bu çalmalar da Salk Bakanl ve Bilim Kurulunun uygun bulmas ve bu konuda klavuzlarn onaylanmasyla yürürlüe girecektir diye konutu.

NOTERLKLER VE ADL TIP, NORMAL çALIMA DÖNEMNE BALADI

Bakan Gül, noterliklerin normal çalma dönemine bugün itibaryla baladn söyleyerek, Adli Tp Kurumu da çalmalarna yeniden balamtr. Önümüzdeki dönemde de Bilim Kurulu rehberlii içerisinde dier uygulamalar da gözden geçirilerek normallemeye adm atlacaktr. Bunlar yaparken bilimin sesine kulak vereceiz, Salk Bakanlnn önerilerini takip edeceiz. Tedbirleri alrken nasl Bilim Kurulunun önerileriyle aldysak, tedbirlerin kalkmas sürecini de yine Bilim Kurulunun önerileriyle kaldracaz ve normalletireceiz ifadelerini kulland.

YURTLARI çOK ÖNEML BR BAARI HKAYES ORTAYA KOYDU

Bakan Gül, bu süreçte i yurtlar kurumunun faaliyetlerini salk merkezi çalmalarna younlatrdklarn kaydederek, öyle konutu:

Bugün bir salk çalanmzn giymi olduu bir tulumda, bir vatandamzn takm olduu maskede kim bilir hangi hükümlünün el emei göz nuru bulunmaktadr. Burada temel yaklammz insana verdiimiz deerdir. Hükümlülerin yeniden topluma kazandrlmas için i yurtlar da çok önemli bir baar hikayesi ortaya koymutur. Atölyelerimizde hükümlüler tarafndan maskeden tuluma, ameliyat önlüünden gözlüe kadar birçok üretim yaplmtr. 16 Marttan bu yana yaklak 7 milyon maske üretilmitir, 900 bin tulum, 2 milyondan fazla gazl bez, 633 bin tbbi gözlük imal edilmitir. 80 ton kolonya, 2 bin 500 ton temizlik malzemesi ve dezenfektan üretilmitir. Bunlar çok ciddi ve büyük rakamlardr. Bu iin manevi anlam maddi anlamndan daha büyüktür.

ASLA REHAVETE KAPILMAYACAIZ

Basavclklarn tüm pozitif vakay ve gelimeleri yakndan takip ettiini, kamuoyuna ve ailelere salkl bilgiler verildiini söyleyen Bakan Gül, Cezaevine girerken tüm kontroller yaplmakta, izole edilmekte, karantinaya alndktan sonra kalacaklar yere alnmakta, tüm alanlar dezenfekte edilmektedir. Tutuklu ve hükümlülere dezenfekte malzemeleri verilmektedir. Tüm bu tedbirleri almaya devam edeceiz. Asla rehavete kaplmayacaz. Bu süreçte baz tedbirler Salk Bakanlnn Bilim Kurulunun önerdii tedbirler çerçevesinde hükümlü ve tutuklarn sal için alnan tedbirlerin de normalleme süreciyle birlikte gözden geçirileceini ifade ediyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git