Bakan Gül: Bugün insanımıza bakınca sadece hak ve özgürlük görüyoruz

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, mağdur odaklı adaletin önemine değinerek, "Elinde çekiç olan, herkesi çivi gibi görür. Eski Türkiye'de hukukun eline çekiç verdiler ve herkesi çivi gibi gördü. Kimisini inancından, kimisini siyasi görüşünden, kimisini kılık kıyafetinden suçlayan bir hukuk vardı. Bugün ise biz insanımıza baktığımızda sadece hak ve özgürlük görüyoruz" dedi.

Haberler 02.11.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdülhamit Gül, Aydn Adnan Menderes Üniversitesinde düzenlenen Adli Destek ve Madur Hizmetleri Deerlendirme Toplantsna katld. Toplantda Gülün yan sra Aydn Valisi Hüseyin Aksoy, Aydn Cumhuriyet Basavcs Kurtca Eker, Aydn Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Adli Destek ve Madur Hizmetleri Bakan Ramazan Gürkan, milletvekilleri ve hukukçular yer ald. Gül, bir suçun maduru olan vatandalar adli süreçte yalnz brakmamak adna önemli bir sistemi ina ettiklerini ifade etti. Hukuk devletinin bir grubun deil milletin karar ve tercihi olduunu ifade eden Gül, Elinde çekiç olan, herkesi çivi gibi görür. Eski Türkiyede hukukun eline çekiç verdiler ve herkesi çivi gibi gördü. Kimisini inancndan, kimisini siyasi görüünden, kimisini klk kyafetinden suçlayan bir hukuk vard. Bugün ise sadece hukuk ve hukukun üstünlüü var. Yeni Türkiyede baka araylara yer yoktur. Biz insanmza baktmzda hak ve özgürlük görüyoruz. Sadece insanmz öncelemeye devam edeceiz. Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde reformlar hayata geçirmeye kararlyz ifadelerini kulland.

LERYE GTMEK BU MLLETE SÖZÜMÜZDÜR

Türkiyenin dünya tarihinde, uluslararas siyasette müstesna bir yere sahip olduunu söyleyen Gül, Bu topraklarn ruhu, milletin irfan ve bilgelii vardr. Milletimiz tarih boyunca büyük bir destan ortaya koymutur. 90l yllarda ise ayrmclk, asimilasyon, faili meçhul cinayetlerin olduu bir zulüm yaand. Milletimiz çok ar bedeller ödedi. Ülkemizin müstesna yeri defalarca erozyona uratld. Biz o karanlk döneme çok net biçimde cevap verdik. O cevap hukuk devletidir, hak ve özgürlüklerdir. Buradan artk geriye dönü mümkün deildir. Bu noktadan ileriye gitmek bu millete sözümüzdür. Hukuk devleti ilkesini insan hak ve özgürlüklerini gelitirerek güçlendirebiliriz. Hukuk devleti bir grubun deil milletin karar ve tercihidir dedi.

MADURUN HAKKI SUç LENR LENMEZ DOAR

Adli Destek ve Madur Hizmetleri biriminin yeni olmasna ramen madurlarn yannda olmay hedefleyen çok iyi uygulamalarla çalmay sürdürdüünü ifade eden Bakan Gül, Türkiyenin yolu herkesin hakkn, hukukunu en yüksek standartlarda gelitirmektir. Bu çerçevedeki çalmalarmz tüm paydalarla sürdürmeyi hedefliyoruz. Tarih boyunca yenilik araylar sank haklar, savunma haklar çerçevesinde ilerlemitir. Madur haklar ise sank cezalandrlnca yerine gelir düüncesiyle ilerlemitir. Oysa bir madurun hakk suç ilenir ilenmez doar. Bu sebeple adliyenin kaps asla bir bilinmeze yol açmamaldr. O kii bir suçun maduru ise belirsizlik yeni ve daha büyük bir maduriyet anlamna gelmektedir dedi.

HUKUK DERT OLAN DEL DERMAN OLANDIR

Adliyenin kapsnn güven ve huzur vermesi gerektiini belirten Bakan Gül, Hukuk dert olan deil derman olandr. Hukuk yük olan deil yük alandr. Madurun hakk yeni maduriyetler yaanmamasdr. Adliyenin içinde devletin koruyan elini çekerseniz geriye souk bir bina kalr. Bir binay adliye yapan tabelas deil o binann içindeki adalet duygusunun temiz, hzl ve adil bir ekilde karlk bulmasdr. Bir yarg mensubunu yarg mensubu yapan da cübbesi deildir. Darda rüzgar hangi yönden eserse essin hakim dosyasna ve delillerine bakar. Madurun sesini duyan bir duru o kiiyi gerçek anlamda hakim ve savc yapar. Yargya yaplacak en büyük iyilik tribün tezahüratnn bir parças olmaktan kaçnmaktr. Adaleti gerçekten isteyen bir kiinin yapmas gereken süreci sabrla beklemektir. Hukuk sesi daha çok çkann deil hakl olann yanndadr. Adalet sessiz kitlelerin sesidir diye konutu.

ADALET TARTIMAYA NOKTA KOYAR

Adaletin verdii hükmün gecikmeksizin ve adil bir biçimde tecellisinin gerektiini dile getiren Bakan Gül, Adalet herhangi bir tartmaya mahal brakmaz. O tartmaya nokta koyar. Adalet tereddüt etmez. Adalet bir skor ii deildir. Adalet u kadar kii yakaland, tutukland ibaresinden öte vatandalarn emanetidir. Bunun geri dönüünü bir madurun gözlerinden okuyabilirsiniz. Yataa baml bir teyzemizin yanna adaleti götürmek gibi uygulamalar adaletin gerçek anlamda tecelli etmesine katk salayan iyi uygulamalardr. Kat üzerinde kalan güzel söz ve temennilerin insana dokunmadkça bir anlam yoktur. Bu tür uygulamalar adalet sistemi için çok önemli kazanmlardr. Adaleti dar kalplara, sk prosedürlere kurban etmemek çok deerlidir dedi.

BU RAKAMLAR DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDEDR

ki temel belgenin Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan paylaldn belirten Bakan Gül, Birincisi güven veren ve eriilebilir adalete doru Yarg Reformu ve Strateji Belgesi ikincisi ise nsan Haklar Eylem Plandr. Mevzuatta çok önemli deiiklikler yaptk ancak asl olan zihinlerdeki reformdur. Yeni balamasna ramen müdürlüümüz çalmalar vatandalarmza çok önemli katklar sunmaktadr diye konutu.

Madura yaklam klavuzundan da söz eden Bakan Gül, Bir ortak standart oluturmaya gayret gösterdik. Maddi durumu elverili olmayan vatandalarmza ücretsiz avukat destei salama ve bu süreçte haklarnn korunmasna destek olmak için bu yl toplam 850 bin vatandamza avukat destei salam bulunmaktayz. Yarglama giderlerinin karlanmas için de son iki ylda 44 milyon 577 bin lira kaynak ayrm durumdayz. Son iki ylda adli yardm talep eden vatandalarmza 343 milyon 337 bin liralk kaynak ayrlmtr. Bu rakamlar dünya ortalamasnn çok üzerindedir ifadelerini kulland.

Toplantda Aydn Cumhuriyet Basavcs Kurtca Eker, Aydn Valisi Hüseyin Aksoy ve Adli Destek ve Madur Hizmetleri Bakan Ramazan Gürkan da birer konuma yapt.

Ana Sayfaya Git