Bakan Gül'den yeni anayasa mesajı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ''Yeni bir anayasa yarınlarımıza, çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miras olacaktır. 2023 yılına yeni sivil bir anayasa ile gireceğimize inancımız tamdır. Türk siyaseti bu iradeyi yerine getirecek güçtedir'' dedi.

Haberler 12.03.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) UYUM Arabuluculuk ve Uyumazlk çözüm Merkezinin açlna katld. Programa Bakan Gülün yan sra TOBB UYUM Yönetim Kurulu Bakan Cemil çiçek, TOBB Bakan Rifat Hisarcklolu ve TOBB çalanlar katld.

Bakan Gül, arabuluculuk alternatif çözüm yollarnn çok çada bir yöntem olduunu vurgulayarak, çi iveren arasndaki arabuluculuk gibi vatandala devlet arasnda da arabuluculuk sistemini kuracaz. dari sulh dediimiz tüm teknik hazrlklarn da yaptk. Yarg mercileriyle de akademisyenlerle de çalmasn yaptk. Vatanda idarenin yapm olduu ilemden dolay dava açacaksa tpk arabuluculukta olduu gibi devletle masaya oturacak, anlaamazsa dava açacak. Böyle bir sistemi de düünüyoruz ya da devlet vatandana dava açmadan önce ey vatandam gel ben sana dava açmak istemiyorum, u meseleyi bir daha konualm müzakere edelim diye yetkili komisyonlar oluturacaz. Orada anlalrsa devlet vatanda mahkemeye vermeyecek, vatanda devleti mahkemeye vermeyecek bir sistemi idari sulh mekanizmasn da hayata geçireceiz. Tüm bu çabalarmzn gayesinde, hukukun öngörülebilir olmas, yargnn hzl, etkin, adil ilemesi, adalete eriimin kolaylatrlmas temel hedefimizdir ifadelerini kulland.

EKONOMNN VAZGEçLMEZ ARTI HUKUK ÖNGÖRÜLEBLRLKTR

Bakan Gül, hukuk devleti niteliinin, hukukun üstünlüünün daha da gelitirilmesinin reform anlaynn temelinde yer aldn belirterek, Gelecein Türkiyesinde hukukun, adaletin, özgürlüklerin çtasnn hep daha yüksee tanmas ve bütün yollarn tam demokrasiye çkmas, hukukun üstünlüüne güven veren adalete balanmas esastr. Demokratik ortamn, bu ekilde eriilebilir adalet sisteminin de yine bu düzeye ulamasnn ekonomik kalknmayla sosyal gelimeyle de dorudan ilgili olduunu biliyoruz. Üreten insanmza i ve istihdam oluturan bir ekonominin vazgeçilmez art hukuki öngörülebilirliktir. Hukuk güvenlii oldukça ekonomik güvenlik daha da belirleyici olacaktr. Tüm bu çerçevedeki amaçlarmz ve yarn Cumhurbakanmz tarafndan açklanacak ekonomik reformlarn temel yaklamnda bu anlay, bu hedef yer almaktadr. Hukuk ve ekonomi birbirini tamamlayan iki önemli çalma alandr diye konutu.

2023TE YEN YÜZYILA YEN SVL ANAYASA

Bakan Gül, yeni ve sivil anayasa konusunun da gündemde olduunu belirterek, unlar kaydetti: Özünde milletin iradesi olan yeni bir anayasa yarnlarmza, çocuklarmza brakacamz en deerli miras olacaktr. Milletimiz Cumhuriyetimizin 2nci yüzylna giderken daha özgürlükçü ve tamamen milletimizin iradesiyle yaplm bir sivil anayasaya kavumay hak etmektedir. Sivil anayasa, yeni anayasa milletimizin yeni yüzyla girerken hak ettii bir sonuç olmaktadr. nsan hak ve özgürlüklerinin, söylediimiz tüm reformlarn güvencesi teminat olacak, bunun çtasn oluturacak olan yeni anayasadr. Türk siyaseti de milletimiz de bu ödevi yerine getirecektir; inancmz budur. Toplumun her kesiminin rengini, kokusunu, iradesini vererek oluturduu bir anayasay hepimiz hedefliyoruz. 2023te yeni yüzyla yeni sivil anayasa ile gireceimize olan inancmz da tamdr. Türkiyede herkesin ite bu benim anayasam diyecei 83 milyonun sahiplenecei bir anayasay milletimiz hak etmektedir. Türk siyaseti de bu beklentiyi yerine getirecek güçtedir.

YÜZDE 69U ANLAMAYLA SONUçLANDI

TOBB Bakan Hisarcklolu ise 2013ten bu yana ihtiyari olarak uygulanmakta olan arabuluculuk sisteminin, i uyumazlklarnda zorunlu olarak uygulamaya baladn, daha sonra ticari ve tüketici uyumazlklarnda da arabuluculuun zorunlu hale geldiini söyledi. Arabuluculuk sistemi kullanmnn her geçen gün arttn söyleyen Hisarcklolu, öyle konutu:

7 ylda buraya gelen dosya says yaklak 1,6 milyon oldu. dünyamz için önem tayan, çalma hayatna ilikin konulardaki bavuru saysysa 1 milyona yaklat. Bunlarn yüzde 69u anlamayla sonuçland. Eskiden yllar süren davalar, günler haftalar içinde bitti. Yani adalete eriim hzland. Arabuluculuun i dünyasnda yaygnlamas için büyük gayret sarf ediyoruz. Bu kapsamda, üyelerimize arabuluculuk alannda hizmet sunmak ve eitimler vermek amacyla TOBB UYUMu kurduk. TOBB UYUM ile birlikte 29 odamz da, Arabuluculuk ve Tahkim Merkezleri ile üyelerimize hizmet veriyor. Gün geçtikçe daha çok odamzn da bu hizmeti vermeye balayacana inanyorum. Arabuluculuk müessesinin kalitesinin korunmas, arabuluculuk merkezlerinin kurumsallamas açsndan uan hazrl devam eden Arabuluculuk yasa tasarnn kanunlamas bekliyoruz. Uluslararas yatrmclar için arabuluculuk ve tahkim imkanlar, ülkemizin yatrm cazibesini artracak unsurlardr. Arabuluculuun yurtdnda da geçerli olmas için, uan mecliste olan Singapur Sözlemesinin yasalamasn bekliyoruz.

Konumalarn ardndan Bakan Gül, Hisarcklolu ve çiçek TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyumazlk çözüm Merkezinin açl kurdelesini kesti.

Ana Sayfaya Git