Bakan Koca'dan DSÖ'ye "aşı" mesajı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm dünyanın büyük bir umutla Kovid-19 aşısına ilişkin gelişmeleri takip ettiğini belirterek, "Bu süreçte hem aşının güvenilirliği hem de adil dağıtımı konusunda DSÖ'ye çok önemli görevler düşmektedir." dedi.

Haberler 18.09.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Koca, videokonferans yöntemiyle katld Dünya Salk Örgütü (DSÖ) 70. Avrupa Bölge Komitesi Genel Kuruluna hitap etti.

Koca, Türkiyede sklkla kullanlan Salk her eyin badr sözüne atfta bulunarak, pandeminin bu sözün ne kadar doru ve önemli olduunu tüm dünyaya en ac ekilde gösterdiini söyledi.

Türkiyede salgn tavizsiz test, takip ve tedavi stratejisiyle kontrol altnda tutmay baardklarn dile getiren Koca, Bu süreçte en büyük tesellimiz yallarmz da dahil olmak üzere mortalite oranlarmzn düük seyretmesi olmutur. Hastala kar en krlgan durumda olan yallarmz, komorbid hastalarmz ve salk çalanlarmz en iyi ekilde koruduk ve korumaya devam edeceiz. diye konutu.

Salk Bakan Fahrettin Koca, tüm dünyann büyük bir umutla Kovid-19 asna ilikin gelimeleri yakndan izlediini belirterek öyle devam etti:

Bu süreçte hem ann güvenilirlii hem de adil datm konusunda DSÖye çok önemli görevler dümektedir. Biz, dünyann güçlü bir DSÖye ihtiyaç duyduunu ve bunun savunucusu olduumuzu her platformda vurguladk. Bu süreçte Bölge Ofisinin Avrupa Bölgesinin ihtiyaçlarna en uygun çözümler gelitirmede proaktif olduunu görmek bizleri ayrca memnun edecektir.

- Türkiye 150den fazla ülkeye yardm elini uzatt

Bakan Koca, koronavirüsle mücadelede dayanma ve birlie ihtiyaç olduunu vurgulayarak, Ülkem bu süreçte uluslararas dayanmann en somut örneklerini 150den fazla ülke ve uluslararas kuruluun tedarik sürecine katkda bulunarak göstermitir. dedi.

Güçlü DSÖ ve bölgesel dayanmaya olan inancn göstergesi olarak salk acil durumlar kapsamnda hizmet verecek DSÖ stanbul Ofisini Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ile birlikte geçen hafta bölgenin hizmetine sunduklarn hatrlatan Koca, unlar ifade etti:

çou ülkenin kaynaklarn iç ihtiyaçlarna kanalize ettii bu zorlu süreçte ülkemin yapm olduu 25 milyon dolarlk ban, küresel salk güvenliine verilmi önemli bir destek olduunu belirtmek isterim. Kovid-19 ile mücadele göz önünde bulundurulduunda, zamanlama açsndan da çok kritik olan ofisin küresel nitelikli somut çktlar sunmasn temenni ediyorum.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Klugeye Türkiyeye sunduklar vizyon belgesi için teekkür eder Bakan Koca, paylalan vizyonun bölgenin salk statüsünün iyiletirilmesine katk salayacan dile getirdi.

Koca, programda kimsenin geride braklmamasna güçlü bir vurgu yapldn gördüünü belirterek unlar kaydetti:

Yaplan yeni deiikliklerle birlikte göç sal programnn devam ediyor olmasndan duyduum memnuniyeti dile getirmek isterim. Zira, tüm Avrupa adna göç ve salk konusunda büyük bir yükün altna giren ülkem açsndan konunun Avrupa Bölgesinin en öncelikli çalma alanlarndan biri olduunu görmek isterim.

Bakan Koca, Klugenin Hemire ve Ebeler Ylnn 2021e uzatlmas görüünü de desteklediini ifade ederek, çinde bulunduumuz durumda cesur salk çalanlarmzn emeklerini göz önünde bulundurarak, Hemire ve Ebeler Ylnn 2021e uzatlmas görüünüzü destekliyorum hatta daha da genileterek 2021in Salk çalanlar Yl olarak seçilmesini öneriyorum. diye konutu.

- DSÖ Avrupa Direktöründen Türkiyeye övgü

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge de Türkiyede verilen salk hizmetlerinden ve koronavirüs salgnyla mücadeleden övgüyle bahsetti.

Türkiyeyi ziyaretinde mültecilere yardm amacyla kuzeybat Suriyeye gönderilen tbbi malzeme konvoylarn gördüünü, birinci basamak salk kurulularn ziyaret ettii anlatan Kluge, gördüü manzaradan çok etkilendiini söyledi.

Doktor, hemire ve sosyal çalmaclarla konutuunu, Suriyeli mültecilerin ve salk çalanlarnn eitimlere katlarak sertifikalar aldn, maalarnn ise Türkiyedeki hükümet tarafndan ödendiini ve çalmalarna izin verildiini dile getiren Kluge, nsan odakl, cinsiyete ve kültüre hassas ve dil bariyeri alm salk hizmeti sunuyorlar. Hayatmda böyle bir eyi görmedim ve inanlmaz etkilendim. dedi.

Kluge, Avrupa ülkelerinde yaanan ve says artan acil durumlara istinaden hazrlkllk ve yant kapasitesinin ne kadar önemli olduuna deinirken öyle konutu:

Bununla ilgili de güzel bir haberimiz var. Bundan dört gün önce Türkiye Cumhuriyeti Salk Bakan Dr. Fahrettin Koca ile beraber stanbulda hazrlkllk amacyla hizmet verecek yeni Corafi Ayrk Ofisinin imza töreni ve açln dört farkl noktadan balantlarla gerçekletirdik. Dr. Koca, biliyorum siz bu videoyu izliyorsunuz. Size ve müthi ekibinize teekkür ederim.

Ana Sayfaya Git