Bakan Kurum: Riskli binalar için köklü dönüşüm başlatacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'ın Mustafa Paşa Mahallesi'ndeki enkaz alanında incelemelerde bulundu. Kurum, "Mahallede arama çalışmaları bitti, enkaz kaldırma faaliyetlerine başlayacağız. Riskli gördüğümüz bina varsa tespit neticesinde burada köklü dönüşüm projesini başlatacağız" dedi.

Haberler 27.01.2020 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Kurum, Elazda, arama ve kurtarma çalmalarnn tamamland Mustafa Paa Mahallesindeki enkaz alannda inceleme yapt. Gazetecilere de açklamalarda bulunan Bakan Kurum Mustafa Paa Mahallesinde arama çalmalar bitti, enkaz kaldrma faaliyetlerine balayacaz. Burada riskli gördüümüz bina varsa bu binalara ilikin tespit neticesinde burada köklü bir dönüüm projesini balatacaz. Binalarda yaplan ilk tespitlerde ar ve orta hasar mevcut. Elaz genelinde riskli gördüümüz, acil yklmas gereken binalar var. Bunlarn hzl bir ekilde ykmn gerçekletireceiz. Dönüümü öyle yapacaz. Bir ksm Mustafa Paa, bir ksm Sürsürü, bir ksm da Yemilik mevkisinde 1400 konutluk alanmz mevcut. O alana da TOK Bakanlmz 1400 konutun yapm için projelendirme çalmalarna balad. Bir de elimizde 400 rezerv konutumuz var diye konutu.

Mustafa Paa Mahallesinde yklan binann bodrum katndaki i yeri tarafndan kolonunun kesildii ve bu nedenle depremde ykld iddiasyla ilgili Bakan Kurum, Enkaz kaldrma srasnda kolonun kesilip kesilmediini tespit edeceiz. Eer böyle bir durum söz konusu ise yaptranla ilgili gerekli her türlü cezai ilemi uygulayacaz dedi.

YIKILMAMI OLMASI SALAM OLDUUNU GÖSTERMYOR

Sürsürü Mahallesinde yklan binann çevresindeki binalarn yklmamasna ilikin Bakan Kurum, Yklan bina ve etrafnn incelemesini yaptmzda dier binalarda da ar hasar söz konusu. Onlarn yklmam olmas, salam olduu göstermiyor. Yklan bina çok kötüymü. Ykacamz yerlerdeki vatandalarmza tama, kira yardmlarn yapacaz. Vatandamzla el birliiyle bu süreci yönetmek durumundayz. Ülkemiz deprem ülkesi. Bugüne kadar depremlerde 80 bin canmz gitti. 2 gün önce Manisadaydk. Oradaki vatandalarmzn yaralarn sarmaya gayret gösterdik. Vatandalarmz müsterih olsun. Onlarn en az madur olacaklar ekilde bu süreci yöneteceiz diye konutu.

1,5 MLYON ACL ÖNCELKL DÖNÜTÜRÜLMES GEREKEN KONUT VAR

Türkiyedeki deprem bölgesinde yaplan çalmalar hakknda da deerlendirmede bulunan Bakan Kurum, unlar söyledi:

Bugüne kadar bakanlmzca 1 milyon 350 bin konutun dönüümünü gerçekletirdik. TOK tarafndan 850 bin bamsz bölüm ürettik. Bu yl 100 bin sosyal konut projesini balattk. Bunlar hepsi depreme dayanakl projeler ve vatandamzn can ve mal güvenliini salamak adna yaptmz çalmalardr. çkardmz Yap Denetim Kanunu, yapm olduumuz düzenlemelerle yeni yaplan binalarda deprem yönetmenliine uygun binalarn yaplmasnn önünü açtk. 81 il valiliimize kentsel dönüümle ilgili yaz gönderdik. Aldmz kararlar 1,5 milyon acil öncelikli dönütürülmesi gereken konutun olduunu, her yl 300 bin konut dönütürmek gerektiiydi. 2019 ylnda baladk. Bu yl 50- 60 bin konutun dönüümünü yapacaz. Vatandamz da ayn duyarllk içerisinde olmas gerekiyor.

BAKANLARDAN SÜRSÜRÜ MAHALLESNDE NCELEME

çileri Bakan Süleyman Soylu ve Salk Bakan Fahrettin Koca da Elazdaki depremde yklan Sürsürü Mahallesindeki binann enkaznda yaplan arama çalmalarn yerinde takip etti. Dilek Sitesi enkaz altnda kalan 6 kiinin kurtarlmas için arama- kurtarma çalmalar sürdürülürken, çileri Bakan Soylu ve Salk Bakan Koca, Sürsürü Mahallesine gelerek, çalmalar hakknda bilgi ald. Bakanlar Soylu ve Koca, incelemelerinden sonra mahalleden ayrld.

Ana Sayfaya Git