Bakan Kurum'dan '17 Ağustos' mesajı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin yıl dönümünde yayımladığı mesajında, hayatını kaybedenlere rahmet diledi. Kurum, "Acil dönüştürülmesi gereken konut sayısı ise 1.5 milyondur. Bu anlamda devlet, yerel yönetimler ve vatandaşlar olarak el ele vermeliyiz, seferber olmalıyız" dedi.

Haberler 17.08.2020 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Kurum, 17 Austos 1999 depreminin yl dönümü dolaysyla yaymlad mesajnda, millet olarak deprem nedeniyle çok aclar yaandn, son 100 ylda büyüklüü 6nn üzerinde olan 60a yakn depremde 80 bin kiinin hayatn kaybettiini bildirdi. Ülke topraklarnn yüzde 66snn deprem riski altnda olduunu belirten Bakan Kurum, Ve maalesef nüfusumuzun yüzde 71i bu alanlarda yayor. Yaklak 60 milyon insanmz deprem tehdidiyle kar karya dedi.

5 YILLIK EYLEM PLANINI BELRLEDK

Bakan Kurum, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 2012 ylnda Bedeli ne olursa olsun diyerek seferberlik anlay içinde balatt kentsel dönüüm çalmalar kapsamnda, bugüne kadar 1 milyon 410 bin bamsz birimde ikamet eden 6 milyon vatandan, can ve mal güvenliini teminat altna alacak deprem dönüüm faaliyetlerini gerçekletirdiklerini belirtti. Kurum, unlar kaydetti:

Geçtiimiz Eylül aynda kamuoyuyla paylatmz Kentsel Dönüüm Eylem Planmzla bakanlmz öncülüünde, yerel idareler, ilgili kurulular, özel sektör ve vatandalarmzn katlm ile deprem dönüümünü hzlandrdk. 81 ilimizden gelen verilerle ülkemizin riskli yap envanterini ortaya koyduk. Elde ettiimiz sonuçlarla da kentsel dönüümün, deprem dönüümünün 5 yllk eylem plann belirledik. Türkiyenin Her Yerinde Kentsel Dönüüm hedefiyle çalmalarmza hz verdik. Yerinde, gönüllü ve hzl dönüüm ilkeleri çerçevesinde ehirlerimizi riskli yaplardan ve çarpk kentlemeden kurtaryoruz. Eskiyen evleri, riskli yaplar yeniliyor; çevreye duyarl, kimlikli, özgün, salam, güvenli yaplara sahip, kültürel deerlerini yaatan ehirler ina ediyoruz.

ACL DÖNÜTÜRÜLMES GEREKEN KONUT SAYISI SE 1.5 MLYON

Bugün ülkemizde dönütürülmesi gereken konut says 6.7 milyondur diyen Bakan Kurum, açklamasnda unlar kaydetti:

Acil dönütürülmesi gereken konut says ise 1.5 milyondur. Bu 1.5 milyon konutun da önümüzdeki 5 yl içerisinde 300 bini stanbulda olmak üzere dönüümünü tamamlayacaz. Kentsel dönüüm, terörle mücadele kadar önemlidir. Bu anlamda devlet, yerel yönetimler ve vatandalar olarak el ele vermeliyiz, seferber olmalyz. Biz bundan sonra hiçbir depremde, hiçbir doal afette vatandalarmzn can kayb yaamasn, annelerimizin alamasn, hiçbir evladmzn öksüz, yetim kalmasn istemiyoruz. Buradan 17 Austosun yldönümünde vatandalarmza bir çarda bulunmak istiyorum. Bizlere, belediyelerimize müracaat edip evlerinizin risk tespitlerini yaptrn devlet millet ibirlii ile deprem dönüümünü hep birlikte gerçekletirelim. Bunu çocuklarmz için, yavrularmzn gelecei için bir an önce yaptralm.

Ana Sayfaya Git