Bakan Müezzinoğlu: Önümüzdeki 10 gün içinde netleştirmiş oluruz

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatına ilişkin EKK'da, "Hükümet desteği nerede, nasıl olacak, olacak mı? Çalışan 1 yıl olunca ne kazanıyor, 10 yıl bekleyince ne kazanıyor? "konularının değerlendirileceğini söyledi.

Haberler 12.05.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Mehmet Müezzinolufona dönütürülmesi için hazrlanan düzenlemeye ilikin, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Mehmet Müezzinolu, Kdem tazminatnn önümüzdeki hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) bakanlar düzeyinde deerlendirileceini bildirdi.

Müezzinolu: Muhtemelen önümüzdeki hafta hükümet düzeyinde Ekonomik Koordinasyon Kurulunda teknik çalmalar bakanlar düzeyinde deerlendireceiz. Paydalarla hangi boyutta hangi parametreleri paylaarak ortak bir yol haritas izleyeceiz. Önümüzdeki hafta sonu netletirmi olacaz. Bir tarafta çalan, bir tarafta iveren bütün bu anlamda da güçlü bir hakemlik görevi üstlenen hükümet. Kdem tazminat kimin hakk ? Kdem tazminat çalann hakk. u anda kdem tazminatndan bizim çalanmz hangi oranda yararlanyor? Yüzde 20. En azami yüzde 25 orannda. Yüzde 75-80lik çalann aln terini 45 yldr kaybettii bir yap var. çinin çalann emeinin hakk çaltrann yani iverenin kasasnda birikiyor. Peki 10, 20 yl sonra iveren bunu ödeyebiliyor mu? Davalar bu anlamda ciddi düzeyde. Yüzde 80 madur, hakkedenlerin de neredeyse yars mahkemelerde davalk. çalann aln terini koruyan bir sistem olmal. çalan bilmeli ben 2 yl oldu filan yerde çalyorum, benim buradaki birikimim ne kadar oldu, kuruu kuruuna bilmeli. Bunlar bilecei effaf bir yap. Hükümet destei nerede nasl olacak, olacak m? çalann 1 yl olunca ne kazanyor, 10 yl bekleyince ne kazanyor bunun tablolarn iverenle çalanla , sendikalarla kamuoyuyla paylaacamz süreci önümüzdeki 10 gün içinde netletirmi oluruz diye konutu.

BR AY çALIMI ONUN ADINA BR MKTAR YATMI OLACAK

Eski sistemde kdem hakkn elde edebilmek için en az 1 yl çalma gereklii olmasna karn yeni düzenlemede bu sürenin ksaltlaca iverenin takibinin ise hükümet tarafndan yaplaca belirtildi. Bakan Müezzinolu konuya ilikin öyle konutu: Yeni düzenlemede 6 ay çaltysa ilk andan itibaren 3 günse 3 günlük, 1 aylk sigorta primini biz nasl alyorsak onun adna veya yatrmadnda nasl cezas varsa bir ay çalm onun adna bir miktar yatm olacak. Sosyal Güvenlik primlerini veya vergileriyle ilgili maliye vergilerini nasl takip ediyorsak primlerini ödemedikleri zaman nasl cezas varsa i veren yatrm yatrmam çalan adna bunun sorumluluunu hükümet üsteleniyor. Mevcut çalanlar için tercih hakkn vermeyi düünüyoruz, çalan diyor ki ben memnunun ben burada kalmaya devam edeceim. yeni girecekler otomatik olarak zorunlu olarak bu sisteme girecekler. Eski sistemde olan iverenle anlaarak hakkn alarak veya fona devrederek sfrdan balayabilir. Yüzde 80in kaybettiinin masada reel olarak var olduu bir yapy biz ne güzel, çokta ikayet yok, böyle mi sürdürelim? Yoksa yeni bir yap kurarken eskiden var olduunu zannettiimiz yüzde 80in de görmedii çok ideal dediimiz koullar deil de bunun yüzde 90 burada var ciddi bir güvence var.

Ana Sayfaya Git