Bakan Pekcan: İhracatçımızın dijital bir danışmanı olacak

Ticaret Bakanı Pekcan, "Kolay İhracat Platformu ile artık her bir ihracatçımızın, yapay zeka teknolojisi ile çalışan dijital bir danışmanı olacak." dedi.

Haberler 29.08.2020 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, ihracatçlara ve ihracat hedefi olan giriimcilere sunduklar danmanln kalitesini ve kapsamn ciddi ekilde yükseltecek bir platformu devreye aldklarn bildirerek, Kolay hracat Platformu ile artk her bir ihracatçmzn, yapay zeka teknolojisi ile çalan dijital bir danman olacak. dedi.

Pekcan, ihracatta dijital dönüüm vizyonu dorultusunda gelitirilen, Türkiyenin ihracat potansiyeline önemli katklar salamay amaçlayan, yapay zeka destekli Kolay hracat Platformunu Cumhurbakanl Dolmabahçe çalma Ofisinde gerçekletirilen toplantda tantt.

Tantm toplantsnda konuan Pekcan, Kolay hracat Platformunun, Türkiyenin ihracatna dorudan etki edebilecek, üzerinde oldukça çaltklar ve büyük heyecan duyduklar çok önemli bir yazlm projesi olduunu belirtti.

KOLAY HRACAT PLATFORMU 41 KERE MAALLAH PROJEMZ

Bakan Pekcan, i insanlar için dijital çan ruhuna uygun, oldukça gelimi bir altyap hazrladklarn ifade ederek, unlar kaydetti:

hracatçlarmza ve ihracat hedefi olan giriimcilerimize sunduumuz danmanln kalitesini ve kapsamn ciddi ekilde yükseltecek bir platformu devreye alyoruz. Kolay hracat Platformu ile artk her bir ihracatçmzn, yapay zeka teknolojisi ile çalan dijital bir danman olacak. Bildiiniz gibi, Ticaret Bakanl olarak özellikle dijitalleme ve otomasyon eksenli projelere büyük önem ve öncelik atfediyoruz.

Kolay hracat Platformundan önce, bugüne kadar dijitalleme ve otomasyonu merkeze alan, Türkiyenin ticaretin en kolay, hzl ve güvenilir yaplabildii ülkeler arasnda yer almas için çalmalarmza odaklandk ve devam ettik. Dijitalleme çalmalarmzdan da biraz bahsedeyim diye çalma yaptk, gördük ki bu 41. projemiz. D ticaret ile ilgili 7 ayr projeyi devreye almz. ç ticaret ile ilgili 15 projeyi, gümrüklerle ilgili 12 projeyi, eitim ve bilgilendirme ile ilgili de 7 projemizi devreye almz bu da 41 kere maallah projemiz.

Gümrüklerin dijitallemesine ve effaflamasna çok önem verdiklerini aktaran Pekcan, gümrüklerin dijitallemesinde Avrupada çok önde olduklarn vurgulad.

Pekcan, 1-2 skandinav ülkesinin Türkiye gümrükleriyle ayn seviyede olduunu anlatarak, Sevk evraklarn dijital ortamda paylaamyorduk, Avrupa bunun karln veremiyordu. Pandemi sürecinde onun da önüne geçmi olduk. Pandemi süreciyle beraber bütün d ticaret firmalarmz gümrüklere hiç uramadan ilemlerini evlerinden, ofislerinden yapabildiler. Bu konuda da çok teekkür aldk. Biz bu çalmalar zamannda tamamlamtk. Devlet desteklerinde saladmz otomasyon sistemimizi yl banda devreye almtk. 1 Ocak 2020 itibaryla 6 dijital projemizi devreye almt. Firmalarmz devlet desteklerinden evinden, ofisinden, mobil telefonundan müracaat edip faydalandlar. diye konutu.

D Temsilcilikler Yönetim Bilgi Sistemine deinen Pekcan, artk dünyann neresinde olunursa olunsun bütün müavirlerin ve merkez tekilatnn online olarak i birlii halinde olduunu, her ülkedeki müavirin günlük, anlk deiimleri kendileriyle paylatn söyledi.

Pekcan, Bakanln birçok verisini de Kolay hracat Platformunda veri bankas olarak kullandklarn vurgulayarak, bu projenin baarsnn dier projelerin baarsndan geldiini dile getirdi.

Yakn zamanda E-Ticaret Bilgi Platformunu paylatklarn, Sanal Ticaret Akademisini devreye aldklarn anmsatan Pekcan, Kovid sürecinde devreye aldmz Sanal Ticaret Heyetleri ve Sanal Fuar Uygulamalarmz TM ile birlikte çok baarl gidiyor. Önümüzdeki günlerde lansmann yapacaz, yaklak 1 aydr Kapkulede deniyoruz Randevulu Sanal Sra Sistemi projemiz Artk iç gümrüklerde ihracatçmz evraklarn tamamlad anda hangi gümrük kapsndan hangi gün ve saatte gitmek istiyorsa sistem üzerinden randevu alyor. Srasnn geldiini, yaklatn sistem haber veriyor. Kullanclarn oldukça memnun olduunu görüyoruz. Bunu Hamzabeyli ve Karkamtan balayp sonra bütün Türkiyedeki kaplarmza yaygnlatracaz. diye konutu.

PLATFORMUMUZ HEM HRACATçIMIZ HEM DE BAKANLIIMIZ çN YEN BR SAYFA

Bakan Pekcan, Kolay hracat Platformunun kapsam, nitelii, hedef kitle ve etki alan, ayrca içinde barndrd teknoloji itibaryla bugüne kadar tamamladklar tüm projelerin ötesine geçtiini söyledi.

Bugünün küresel dijital ekonomisinde oluan devasa bilgi havuzunu etkin ekilde kullanabilmenin oldukça kritik hale geldiini belirten Pekcan, bilgiyi doru ve etkin ekilde kullanabilen, dijital ekonomi alannda doru admlar atabilen ülkeler ve irketlerin öne çktn dile getirdi.

Pekcan, Türkiyenin, ekonomik büyümede, kalknmada, yerli ve milli üretimde, ihracatta çok ciddi hedeflerinin bulunduunu ifade ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

Hedeflerimize ulamamz adna dijital ekonomiye en iyi ekilde adapte olabilmemiz gerekmektedir. Biz de Ticaret Bakanl olarak bu vizyonla çalyoruz. Firmalarmz dijitalleme alannda cesaretlendirme ve desteklemenin ötesinde Bakanlk olarak kendi i süreçlerimizde ve sunduumuz hizmetlerde dijital teknolojileri yakndan takip ediyor, bunlar i süreçlerimize adapte ediyoruz. Dijitalleme ve otomasyon alannda öncü ve örnek bir kurum olma vizyonu ile hareket etmeye devam ediyoruz. Kolay hracat Platformumuz da bu vizyonla gelitirdiimiz projelerin en son ve en gelimi örneidir. Kolay hracat Platformu ile d ticaretimizde yepyeni bir döneme adm atyoruz. Kolay hracat Platformu hem ihracatçmz hem de Bakanlmz için yeni bir sayfa olacak.

TÜM YURT DII EMSALLERNDEN AçIK ARA ÖNDE

Bakan Pekcan, Kolay hracat Platformunun teknoloji altyaps, kapsam ve veri yönetimi tasarm ile dünyadaki benzer örneklerinden açk ara ayrarak öne çktn vurgulayarak, ABD, Kanada, Güney Kore ve ngiltere bata olmak üzere kamu eliyle oluturulmu birçok siteyi inceledik. Kolay hracat Platformumuz, kapsam, sürdürülebilirlii, kullanc dostu olmas ve özellikle de kulland gelikin veri analiz yöntemleri ile tüm yurt d emsallerinden açk ara öndedir. Kolay hracat Platformumuzun uluslararas alanda bugüne kadar devreye alnm en gelimi hracat Destek Platformu olduunu açklamaktan gurur ve memnuniyet duyuyoruz.

Kolay hracat Platformu ile bata 90 bin ihracatç ve 3 milyonun üzerinde KOB olmak üzere ihracat hedefi olan giriimcilerin tamamn hedeflediklerini anlatan Pekcan, Bizim amacmz ihracat tabana yaymak, KOBlerimizi ve giriimcilerimizi, kooperatiflerimizi ihracatç yapmak, bu dorultuda onlarn çalmalarna destek olmak, yön vermek. Ayn zamanda da yeni alternatif pazar açlmlar yapabilmek ve yeni ürün, tamamlayc ürün ve yan ürün ihracatn da desteklemek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git