Bakan Soylu: Bu hedefi tutturabilen iki ülkeden biri olduk!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun ‘2011-2020 arasında trafik kazalarındaki ölüm vakalarının yüzde 50 azaltılması’ hedefini tutturabilen dünyadaki iki ülkeden biri olduğunu belirtti.

Haberler 09.12.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soylu, Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Bakanl ehit Altu Verdi Toplant Salonunda düzenlenen 6. Karayolu Trafik Güvenlii Stratejisi Egüdüm Kurulu Toplantsna katld.

Türkiyenin kalknmas, yaplan yeni projeler ve iyiletirilen karayollar ve artan acil müdahale imkanlaryla trafik kazalarnda ciddi bir azal elde edildiini vurgulayan Soylu, BM Genel Kurulunun 2011-2020 arasnda trafik kazalarndaki ölüm vakalarnn yüzde 50 azaltlmas hedefini, tutturabilen dünyadaki iki ülkeden biri olduk. Türkiye, bu hedefi tutturarak gelecek nesillerine önemli bir sorumluluk getirmitir. Bu dönemine de önemli bir yükümlülük elde etmitir. ifadesini kulland.

Soylu, 2015te yllk 7 bin 530 olan trafik kazalarndaki can kayb saysnn 2019da 5 bin 473e gerilediine dikkati çekerek 2019 Kasm-2020 Kasm arasnda kaza yeri ve hastane ölümlerinin toplam uyguladmz politikalar çerçevesinde 4 bin 930 seviyesinin altna gelmitir. ni trendi de ayn ekilde devam ediyor. 2020 rakamn da 5 binin altnda kapatacamz öngörüyoruz. dedi.

ÖNÜMÜZDEK 10 YILIN PLANINI YAPIYORUZ

Trafik kazalarnn azaltlmas için birçok projeyi hayata geçirdiklerine iaret eden çileri Bakan Soylu, unlar kaydetti:

imdi önümüzdeki 10 yln plann yapyoruz. Burada da bir yüzde 50 azal daha hedefliyoruz. Bu amaçla 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenlii Strateji Belgesi ve Karayolu Trafik Güvenlii Eylem Plann hayata geçireceiz. nallah, kabinede bakanlarmza ve Cumhurbakanmza arz ettikten sonra 2021-2030 plan olarak devreye alnm olacak. 2021-2030 plannn merkezinde ise güvenli sistem yaklam ve vizyon sfr olarak adlandrdmz trafikte sfr can kayb yaklam yer almaktadr. Güvenli sistem olarak adlandrdmz yaklamn temel mant udur. nsan hata yapar ve yapacaktr. Öyleyse biz, hata yapmaya imkan vermeyen fiziki artlar salamalyz. Hatalar telafi edecek güvenli yollar, hataya sevk etmeyecek güvenli ve ilevsel hz limitleri, kaza sonras müdahalenin kusursuzluu, kurallara uymay kolaylatracak ve alkanlk haline getirecek youn ve etkin eitim programlar. Yani karayolu güvenliinde hangi paydalar varsa hepsini iin içine tam anlamyla tutmak, sorumluluu trafiin tüm aktörleri arasnda paylamak ve hataya yer brakmayan bir sistem oluturmak.

Trafikte sfr can kayb yaklam da ayn noktadan yola çkmaktadr: nsan ve hata. Bu yaklamn temelini hiçbir hatann bedeli bir insann hayat olmamaldr eklinde tarif ediyoruz. çk noktamz ve ulamak istediimiz hedef insandr.

Ana Sayfaya Git