Bakan Soylu: Deprem anında devreye girecek iletişim sistemi geliştiriyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından telefon hatlarının kilitlendiğini, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ile akıllı telefonlara yüklenecek bir iletişim sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Soylu, "Bu uygulama, deprem anında hemen devreye girecek ve kişiyi toplanma alanına götürecek. Yine acil kodlu aramalar bu uygulamadan sağlanabilecek. Telefonu kullanan kişi enkaz altındaysa enkaz altından sinyal verebilecek" dedi.

Haberler 19.02.2021 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnda (AFAD) düzenlenen Afet Eitim Yl Bakanlklar Aras birlii Protokolü mza Törenine katld. Soylu, AFADn 4,5 yl önce çileri Bakanlna bal olmadn ve balandktan sonra Türkiyenin bir bandan dier bana balant kurmak için çaltklarn anlatt. Soylu, 81 ilde Güvenlik Acil Merkezini kurduk, bize belli bir süre sonra cevap verdiler. u anda bir imkansz baarmann mutluluu içindeyim. Birletirilemez denilen, yazlmlar birletirildi. Kurarken de her kurum ayr bir öncelik belirleyerek kurmutu. Dün itibaryla arkadalarmz buradan direkt Arya ulaabileceimiz ve onlarn birbirleriyle çalabilecei sistemi çaltrdlar dedi.

YEN BR UYGULAMA GERçEKLETRYORUZ

Daha sonra deprem konusunda alnan tedbirlere deinen Bakan Soylu, stanbulda toplanma alan saylarn artrdklarn ifade ederek, stanbulda 2 bin 900 olan toplanma alann 2-3 ayda 5 bin 426ya çkardk. Kii bana düen toplanma alan 1.29 metrekareydi, bunu 2.85 metrekareye çkardk. Daha da artrmaya çalyoruz diye konutu.

Ayrca depreme ka akll telefon uygulamas gelitirdiklerini dile getiren Soylu, Afet oluyor herkes sokaa çkyor, telefonlara sarlyor. Telefonlar kilit, yollar kilit. 2020deki tüm depremlerde bunu yaadmz ifade etmek isterim. Bu konuda beraber iletiimi salayabileceimiz bir sistem için, Ulatrma ve Altyap Bakanlmz ile oturduk. Operatörlerle bir araya geldik. Bu bize baka bir ey salad. Operatörlerimizin ve bakanlklarmzn içinde olduu adm attmz yeni bir uygulama gerçekletiriyoruz. Bu uygulamada ne olacak? Yine akll telefonlara indirilecek. Yeni satn alnan telefonlara da bu uygulamann yüklenmesini salayamaya çalyoruz. Bu uygulama, deprem annda hemen devreye girecek ve kiiyi toplanma alanna götürecek. Yine acil kodlu aramalar bu uygulamadan salanabilecek. Telefonun kullanan kii enkaz altndaysa enkaz altndan sinyal verebilecek dedi.

KURUMLARIMIZI DEPREME HAZIRLIYORUZ

Soylu, afet bilincini yükseltmek için çaltklarn ve 2021 yln afet eitim yl olarak belirlediklerini hatrlatarak, Bu afetler bize neyi öretti. Eitimleri artrmamz öretti. Polis arama ve kurtarma birimini kurduk ve bine yakn polise bu eitimler verildi ve 2 binin üzerine çkacak. Emniyet 10 bin kapasiteli modern mutfak yapt. Kendimizi ve tüm kurumlarmz 7nin üzerinde bir depreme hazrlyoruz. Bu konuda riski azaltacak tüm admlarmz atyoruz. 7.00 ve üzerindeki depremler hepimiz için bir risk oluturuyor. Bundan dolay bunu öteleyemeyiz ifadelerini kulland.

Konumalarn ardndan çileri Bakan Yardmcs smail çatakl, 14 bakanln bakan yardmclar ile protokol imzalad.

Ana Sayfaya Git