Bakan Soylu'dan önemli göç açıklaması: 'Türkiye yönetmeyi tercih etti'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin medeni bir ülke olarak, göçle mücadele etmek yerine göçü yönetmeyi tercih ettiğini ifade etti.

Haberler 19.12.2020 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Soylu, Gölba Vilayetler Evinde düzenlenen Göç Kurulu Toplantsna katld. Programn açlnda Göç daresi Genel Müdürlüü tarafndan hazrlanan 18 Aralk Uluslararas Göçmenler Günü kutlama videosu yaynland.

Dünyann acilen daha iyi bir yer haline gelmesi için yeni bir hayal kurmas gerektiini ifade eden Soylu, daha iyi ve daha adil bir gelecein cazibesinin, hayatta kalma urana boyun ediini söyledi.

Bir zamanlar, insan haklar beyannamesi ile övünen bir medeniyetin, bugün kendisi dndaki bütün toplumlar, kullanp, atlabilir deersiz varlklar olarak gördüünü belirten Soylu, tarihi bir gerçeklik olan göçmenliin rkç düüncelerin esiri olan 21. yüzyl Avrupasnda, artk toplumsal bir tehdit olarak görüldüünü kaydetti.

Düne kadar insan haklar hassasiyetiyle övünen gelimi toplumlarda göçmenlerin, akl almaz zulümlerle kar karya kaldn anlatan Soylu, Ölüm, korku ve güvensizlii kullanan emperyalizm, seçkinler ve dierleri eklinde iki parçal bir dünya kurguluyor. dedi.

Türkiyenin göçe kaynaklk eden neredeyse tüm corafyalara komu olduunu hatrlatan Soylu, snr komusu olmann ötesinde, bu bölgelerle youn bir tarihi, kültürel ve dini ba bulunduunu, ciddi akrabalk ilikileri olduunu söyledi.

Soylu, Bir Franszn askeri mezarlnda bir Halepli Fransz asker yoktur ama bizim çanakkale ehitliimizde aml, Halepli evlatlar, ayn siperde ehit dütükleri Anadolu evlatlaryla koyun koyuna yatar. diye konutu.

Soylu, unlar kaydetti:

Bu bölgedeki istikrarszln, bizim için bir güvenlik sorunu oldu ülkemizin terörden çektii aclar; uyuturucu ticareti ve kaçakçlktan uradmz zararn büyüklü zaten huzurunuzda izaha muhtaç deildir. Göç, dünya tarihi boyunca vardr ancak, göç ald için batm, mahvolmu fakirlemi bir ülke örnei dünyada yoktur. Bilakis; bugün ne yazk ki rkçln pençesindeki Avrupann ikinci dünya sava sonrasndaki geliimi, bir ksm da Türk içilerinin aln teri olan göçmen i gücü sayesindedir.

nsanlar göçerken, gittikleri yere elbette baz sorunlar getirebilirler, uyum güçlükleri yaanabilir, ancak bunu bir felaket gibi göstermek, bunun üzerinden sosyal bir çatma üretmeye çalmak veya buna zemin hazrlayan söylemler üretmek, o insanlar yaftalamak; içlerinde sanatç, doktor, içi, zanaatkar, anne, çocuk, yal olan insanlar, srf ten renginden, srf milliyetinden ya da srf lisanndan dolay bizi esir almaya gelmi asker diye yaftalamak, ne vicdanlara sar ne çada insann tanmna sar ne de medeniyet kodlarmza sar. Bu, en masum tabiriyle fait ve kibirli bir anlaytr. Dünyay sadece madde üzerinden tanmlayan ve ona esir olanlar iyilik, merhamet, insanlk ve Allahn adaletini hesap edemezler.

TÜRKYEDEK SURYELLER

Konumasnda, Türkiyede bulunan Suriyeliler ile ilgili eletirilere de yant veren Soylu, baz çevrelerin bu milletin insanln, kültürünü inancn ve deerlerini küçümsemek gibi bir alkanl olduunu belirtti. Soylu, Üzüldüüm udur; birileri yalandkça, televizyon kameralarn gördükçe, stanbulun cafcafl hayatnn büyüsüne kapldkça, gündem olma cazibesine kapldkça, annelerinin onlara tembihlerini, söylediklerini ve öütlediklerini unutuyor. diye konutu.

18 Aralkn 2000 ylndan itibaren Uluslararas Göçmenler Günü olarak kabul edildiini hatrlatan Soylu, BM tarafndan atlm iyi niyetli bu admn ne yazk ki bugün bir ironinin sembolü haline geldiini söyledi.

TÜRK MLLET LE GURUR DUYUYORUM

Soylu, Türk milletinin feraseti, inanc, maneviyat, kültürü ve Anadolu medeniyetinden, ayrca Avrupann aksine, sahip olduu güçlü liderliinden kaynaklanan motivasyonuyla, göç yönetiminde 21. yüzyln insanlk adna yüz ak olmay baardn belirtti.

Nobel ödülünü verenlerin, insanlk tarihi adna Türk milletinin yaptklarn görmezden gelerek, kendi insanlklarn zedelediklerini ifade eden Soylu, Türk milletiyle gurur duyduunu söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn, tüm gündemi deitirdii gibi küresel göç üzerinde de etkili olduunu belirten Soylu, 2019 ylnda yakalanan düzensiz göçmen says 454 bin 662 idi. 2020 için de 500 binin altna inmez diye hep beraber tahmin ediyorduk. Ancak kovid sebebiyle bu say u ana kadar 113 bin 865 oldu. bilgisini verdi.

Göç meselesinin, hala ciddiyetini ve sürekliini koruduunu anlatan Soylu, bunu Frontexin, Egedeki hukuk d ve zalimce geri itmelerinden anladklarn söyledi.

21. yüzylda medeniyetin turnusol kadnn göç meselesi olduunu ifade eden Soylu konumasn öyle sürdürdü:

Göçün skntlar var m, elbette ki var. Gerek toplum gerekse bireyler üzerindeki oluacak sorunlar bertaraf ederek, göçü faydal hale getirecek anahtar ise uyum ve entegrasyondur. Bu sebeple bir süredir bu faaliyetlere arlk verilmitir.

2018 Kasm-2020 ubat dönemi boyunca yabanclarn youn olduu 25 ilde, toplam 26 uyum bulumas gerçekletirilmi, bu bulumalarda 9 bin 500 yabancya ve ev sahibi toplum üyesine yönelik bilgilendirme çalmalar yaplmtr.

Biz bize sohbetler etkinlikleri kapsamnda ise bugüne kadar 15 ilde yürütülen faaliyetlerde 5 bin 600 kiiye, yaplan 26 mahalle bulumasyla da 6 bin 700 kiiyle temasa geçilmitir. Yabanclarla skça iletiime geçen müftülük ve il milli eitim müdürlüü personeline yönelik olarak sosyal uyum çaltaylar, 15 farkl ilde 16 adet gerçekletirilmi, bu çaltaylar araclyla da 5 bin 800 kiiye ulamtr.

Türk ve yabanc toplumdan kadnlarn ortak sorunlarna yönelik bilgilendirme yaplmas ve yine iki toplumdan kadnlarn birlikte yaam kültürü gelitirmelerine katk salanmas amacyla 1250 kiilik katlmla Yerelde Kadn Bulumalar yapldn anlatan Soylu, 2019 ve 2020de balayan ve Türkiyedeki yabanclar, kanaat önderleri, ev sahibi toplum üyesi, kamu personeli ve STK mensubu gruplarn katlmyla sosyal uyum alannda toplam 108 etkinlik düzenlendiine iaret etti.

TÜRKYE, GÖçÜ YÖNETMEY TERCH ETT

Türkiyenin medeni bir ülke olarak, göçle mücadele etmek yerine göçü yönetmeyi tercih ettiini vurgulayan çileri Bakan Süleyman Soylu, çünkü insanlk tarihi göçle balad ve göçle de devam edecektir. Göçü kabullenen ve doru yöneten ülkeler kazançl çkacaktr. Deve kuu misali kafasn kuma gömenlerin ise bu hakikati idrak ettiklerinde, uradklar zarar telafi etmeleri, neredeyse imkansz olacaktr. diye konutu.

Türkiyenin bu kapsamda doru yolda olduunu söyleyen Soylu, hiçbir fitne ve korku tohumuna itibar etmeden yoluna devam edeceini vurgulad.

Toplant, Bakan Soylunun konumasnn ardndan basna kapal devam etti.

Ana Sayfaya Git