Bakan Varank: “Yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerinde"

Bakan Varank, Hyundai fabrikasının i20 serisi otomobilinin seri üretimine başlanmasına ilişkin, "Bu fabrika, dünyadaki i20 üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini karşılayacak. Üretilen i20 otomobillerinin yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerinde." dedi.

Haberler 29.08.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kocaelinin zmit ilçesinde yer alan Hyundai fabrikasnn i20 serisi otomobilinin seri üretim balangc törenine katlan Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Türkiyenin Güney Kore ile kadim dostluunun, kan kardeliinin ve corafi mesafeyi ortadan kaldran sarslmaz insani balarnn olduunu belirtti.

ki ülke arasndaki stratejik ortakl bunun gibi yatrmlar sayesinde daha güçlü ekonomik ortaklklara dönütürdüklerini anlatan Varank, çinde bulunduumuz bu tesis, Hyundainin Güney Kore dnda, denizar ülkelerde kurduu ilk fabrika olma özelliini tayor. ifadesini kulland.

YERLLK ORANI YÜZDE 60IN ÜZERNDE

Varank, yllk yaklak 240 bin adet üretim kapasitesi ve 1,7 milyar dolarlk ihracat hacmiyle Hyundai Assann ülkedeki ihracatçlar arasnda ilk 5te yer aldna deinerek, Birazdan açacamz üretim hatt, 27 aylk sk çalmann ve 194 milyon dolarlk bir yatrmn ürünü. Ylda yaklak 85 bin adet i20 üretilecek. Böylece tek bana bu fabrika, dünyadaki i20 üretiminin yaklak yüzde 50sini karlayacak. Bu üretimin yüzde 90dan fazlas bata Avrupa olmak üzere ihraç edilecek. Burada üretilen i20 otomobillerinin yerlilik oran yüzde 60n üzerinde, elbette bu oran zamanla daha da artacak. diye konutu.

Otomotiv sektörünün ülke sanayisinin lokomotifi olduuna dikkati çeken Varank, sektörün sadece kendisi için deil, sanayinin dier alanlar için de geliim ve ilerleme frsatlar sunduunu, tedarikçileri büyüttüünü ve yeni oyuncular ekonomiye kazandrdn anlatt.

Bakan Varank, geçen senenin ihracat ampiyonunun, 31 milyar dolarn üzerinde bir rakamla otomotiv sektörünün olduunu anmsatarak, unlar kaydetti:

5 ktada 200den fazla ülkeye ihracat yapabiliyoruz. 200 binin üzerinde çalan bu sektörden ekmek yiyor. Gerçekten muazzam bir üretim ve inovasyon ekosisteminden bahsediyoruz. Maalesef sektör, pandemiyle haziran ayna kadar küresel ölçekte ciddi kayplar verdi. Avrupa Birlii bata olmak üzere neredeyse tüm büyük pazarlarda üretim kayplar derinleti. Almanya, ngiltere, Fransa, talya ve spanyada yüzde 40 ila yüzde 85e varan otomotiv sektöründe üretim düüleri oldu. Hazirandan itibaren, d pazarlar yeniden normale dönmeye balad.

163 BNE YAKIN VATANDAIMIZA YEN MKANLARI OLUMASININ ÖNÜNÜ AçTIK

Hem üretim hem de ihracatta aydan aya artlar net bir ekilde görebildiklerini aktaran Bakan Varank, Temmuzda yaplan 2,2 milyar dolarlk ihracat, pandemi dönemi öncesinin performansna otomotiv sektöründe ihracatta yaklaldn gösteriyor. Yln geri kalannda art hznn devam edeceini düünüyorum. Biliyorsunuz salgn boyunca Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde önemli ve verimli bir süreç yönetimi ilettik. Panie kaplmadan ama geç de kalmadan her admmz planladk. Ekonomik sürdürülebilirlik noktasnda, istihdam, finansman ve sosyal yardm alanlarnda kritik admlar hayata geçirdik. eklinde konutu.

Varank, otomotiv ve ana tedarik sanayisinin de sunulan desteklerden en iyi ekilde faydalandn, sektörün toparlanmasnda d talepteki iyilemenin yannda bu desteklerin de yadsnamaz katklar olduunu vurgulayarak, unlar söyledi:

Uyguladmz politikalar sayesinde, büyümeye ilikin öncü veriler ve ekonomik güven göstergeleri güçlü bir seyre sahip. Sanayi üretimi, aylk bazda maysta ve haziranda çift haneli büyüme rakamlarna ulat. malat sanayisinde sipariler, kapasite kullanm oranlar ve yatrm harcamalar artmaya devam ediyor. Yatrmlardaki canll tevik verilerinden de teyit edebiliyoruz. Temmuz aynda 1200 yatrm tevik belgesi düzenleyerek, tevik tarihimizde yeni bir zirveye ulatk. Böylece yln ilk 6 aynda 108 milyar liralk sabit yatrm tevik ederek, 163 bine yakn vatandamza yeni i imkanlar olumasnn önünü açtk.

Yatrm talebi, geçen senenin ayn dönemine göre, hem de salgn koullarna ramen, yüzde 28 daha fazla gerçekleti. Ertelenmi tüketimin, sabit yatrmlara yönelmesi elbette çok sevindirici bir gelime. Temel hedefimiz bu eilimi istikrarl ve sürekli bir zemine oturtmak, kalcln salamak.

Açklanan son Ekonomik Güven Endeksi verilerine iaret eden Bakan Varank, Burada da olumlu trendin, pozitif trendin devam ettiini görebiliyoruz. Dolaysyla vatandamzn önümüzdeki döneme ilikin beklentilerinin pandemi dönemine göre daha olumlu olduu sonucuna bu rakamlardan ulaabiliriz. deerlendirmesinde bulundu.

TCAR ARAçLARDAN GEMLERE YERLLK ORANLARINI EN AZ YÜZDE 75E çIKARACAIZ

Türkiyenin yerli ve milli üretimi olacak TOGG otomobiline de deinen Bakan Varank, Biliyorsunuz 18 Temmuzda Gemlikte fabrikamzn temellerini attk. Tedarikçi seçimlerinin büyük bölümü tamamlanm durumda. Tam da bu noktada dikkatinizi çekmek istediim bir husus bulunuyor. TOGGun tedarikçileri arasnda, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalmam çok parlak giriimler, start-uplar var. Bu firmalar yeni ve özgün ilere imza atyor. Örnein, otomobilimizin kamerasn, akll yaam teknolojileriyle etkileimini ve artrlm gerçeklik teknolojisi gibi yüksek katma deerli ilerini, gencecik Türk giriimleri üstleniyor. ifadesini kulland.

Bakan Varank, böylece mevcut tedarikçileri güçlendirmenin yannda, kefedilmemi genç yetenekleri de i planlarna kattklarnn altn çizerek, bu kabiliyetleri küresel rekabete hazrlayp, ekosistemi özgün bak açs ve kendi imzalaryla temelden ina ettiklerini anlatt.

Sektörle ve yatrm ajansyla sk i birlii içinde hazrlanan Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritasnda somut ve iddial hedefler koyduklarn dile getiren Bakan Varank, sözlerini öyle sürdürdü:

Tüm modlarda üretilen araçlarda yani otomobilden lokomotife, ticari araçlardan gemilere yerlilik oranlarn en az yüzde 75 seviyelerine çkarmak istiyoruz. 2030 ylnda; elektrikli, balantl ve otonom hafif ve ar ticari araç üretiminde Avrupada lider, dünyada ilk 5 ülke arasnda olmay hedefliyoruz. Batarya modül, paket ve hücre yatrmlaryla ülkemizi batarya üretim merkezi haline getirmek istiyoruz. Alt teknolojilerin üretilmesi de üzerinde hassasiyetle durduumuz bir alan. Bu manada elektrik-elektronik sektörlerinde üretim yapan yetkin irketlerimizin, otomotiv sektörüne üretim yapmasn destekleyeceiz. Elektrik motoru, inverter, yerleik arj cihazlar, termal yönetimi ve kompresör gibi kritik bileenlerde üretim yapan bir ekosistemi oluturmann peindeyiz. Sektörün geleceini, yazlm ve yapay zeka teknolojileri belirleyecek. Türkiye bu frsat penceresinden en iyi ekilde faydalanabilecek entelektüel sermayeye sahip. Siber güvenlik, sürü güvenlii ve sürücü davranlarnn modellenmesi yazlmlar bata olmak üzere, balantl ve otonom araç yazlmlar gelitirip, bunlarn ihracatn yapan ilk 10 ülke arasna girmek istiyoruz.

OTOMOTV SEKTÖRÜ SANAYC çN KRTK BR ÖNEME SAHP

Bakan Varank, yakn zamanda yol haritasn kamuoyuyla paylaacaklarn ve uygulamaya balayacaklarn bildirerek, bu gelimelerden Türkiyede yerleik tüm markalarn faydalanacan, Türkiyede üretim yapmann bütün markalar global pazarlarda çok daha rekabetçi hale getireceini belirtti.

Otomotiv sektörünün, sahip olduu ileri ve geri balantlar sayesinde sanayici açsndan kritik bir öneme sahip olduunu vurgulayan Varank, unlar kaydetti:

Ana ve yan sanayi gelitikçe, pei sra pek çok sektörü de besleyen bir yapdan bahsediyoruz. Dolaysyla yaplan 1 birim yatrm, ekonomiye misliyle katma deer olarak geri dönüyor. Ben, seri üretimini balattmz yeni 20 modelinin yolu imdiden açk olsun, alcs bol olsun diyorum. Bu önemli yatrm, ehrimize, ülkemize ve tabii ki Kibar Holding ile beraber Hyundaiye bereketli kazançlar getirsin. Hyundai-Assan ile Kibar Holding arasndaki bu i birlii, ümit ediyorum ki ülkemizde yatrm yapm pek çok global firmaya rol model olacak, onlar da harekete geçirecek.

Bakan Varank, fabrikann kapasitesinin 240-250 bin seviyelerinde olduuna ancak u anda atl durumda kapasiteler bulunduuna deinerek, Bildiiniz gibi Türkiyede üretim yapmak sizi gerçekten global piyasalarda rekabetçi hale getiriyor. Önümüzdeki yl yeni bir modeli devreye alacaklar ama ben Hyundaideki dostlarma diyorum ki burada aman atl kapasite brakmayn. Bu hatlarn tamamn doldurun, siz de kazann Türkiye de kazansn diyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git