Bakanlık bilirkişileri takibe aldı

Adalet Bakanlığı, 8 bin 735 bilirkişi raporuna ilişkin tespit yaparak yaptırım uyguladı.

Haberler 23.05.2019 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilirkiilerin, raporlarn zamannda sunup sunmadklarnn tespit edilmesi amacyla Ulusal Yarg A Biliim Sistemi (UYAP) bünyesinde, Bilirkii Rapor Teslim Kontrolü Uygulamas oluturuldu. Uygulamaya, 18 Ocak itibaryla geçildi.

YAKLAIK 9 BN BLRK RAPORU GECKT, YAPTIRIM GELD

Raporlarn ilgili mahkemelere teslim edilmesinin ardndan Bilirkii Rapor Teslim Kontrolü Uygulamasna verilen raporlar ilendi. Bilirkiilerin raporlarn zamannda teslim etmemeleri üzerine ise sistem bilirkiinin rapor tesliminde geciktiine ilikin uyar verdi. Uygulamann ilk 4 aynda 8 bin 735 bilirkiinin raporunu kendisine verilen sürede sunmad tespit edildi. Dünya gazetesinin AAdan aktard habere göre bu durumda olan bilirkiilere, raporlarn teslim edene kadar yeni görev verilmemesi kararlatrld.

Söz konusu uygulamayla, resmi bilirkiilerin kendilerine verilen görevi zamannda yapp yapmadklarnn, yargnn ileyiinde aksamaya veya gecikmeye sebebiyet verip vermediklerinin anlk takip edilmesi hedefleniyor. Yarglamada bilirkiilerin raporlarn zamannda sunmamalarndan kaynakl gecikmelerin önüne geçilmesi de amaçlanyor.

YAPTIRIM UYGULAMASI

Raporunu mazeretsiz olarak zamannda teslim etmeyen bilirkiilere çeitli yaptrmlar da uygulanabiliyor.

Bilirkiilik Yönetmelii hükümleri uyarnca, belirlenen sürede mazeretsiz raporunu mahkemeye teslim etmeyen bilirkiilere, raporunu sunana kadar yeni bir görev verilmiyor. Ayrca Bilirkiilik Kanunu çerçevesinde de bu durumda olanlara, bilirkiilik listesinden sürekli çkarma, bir yla kadar listeden geçici çkarma veya uyarma yaptrm uygulanabiliyor. Bilirkiilerle ilgili, bilirkiilik bölge kurullar tarafndan yaplan performans deerlendirmesinde de raporlarn verilen süre içerisinde hazrlanp teslim edilmesi esas alnyor.

Ana Sayfaya Git