Bakanlık Ekmek Fiyatına Tepkili

Ticaret Bakanlığı ekmek fiyatlarına ilişkin, "Bakanlığımız, Ankara ilinde tarifenin 200 gram ekmeğin fiyatı azami 1 lira olacak şekilde uygulanmasına ilişkin görüş belirtmiş olup, ekmeğin 1 liranın üzerinde satılmasına Bakanlığımızca uygun görüş verilmemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Haberler 02.10.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, ekmek fiyatlarnn, Tacir ve Sanayiciler Tarafndan Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakknda Yönetmelik ile Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakknda Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, iller veya ilçelerde esnaf için ilgili esnaf ve sanatkarlar odalar, tacirler için ise ticaret odalar tarafndan hazrlanan fiyat tarifelerine istinaden belirlendii vurguland.

Bu kapsamda, ekmek fiyatyla ilgili, ticaret odas veya ticaret ve sanayi odas yönetim kurulu, Ticaret l Müdürü ve Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odalar birlii, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluan heyetin deerlendirmesinin alndn aktarlan açklamada, Heyetin deerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüü de dikkate alnarak yönetim kurulunca ekmek tarifesine ilikin teklif oluturulmaktadr. Hazrlanan bu teklif Bakanlmzn görüüne sunulmakta ve daha sonra yaplacak ilk toplantda oda meclisinin onayna sunulmaktadr. Bu ekilde hazrlanan tarifeler oda meclisinin onay ile yürürlüe girmektedir. Esnafmz için belirlenen tarifelerde de benzer bir süreç söz konusudur. ifadesine yer verildi.

- Tarifeye uymayana yaptrm uygulanacak

Açklamada, ekmek fiyat tarifesinin belirlenmesine ilikin mevzuatta yer alan usul ve esaslara riayet edilmeden ve Bakanln görüü alnmadan tarife belirlenmesinin mümkün olmayacana iaret edilerek, öyle devam edildi:

Dier taraftan, Bakanlmzca 28/09/2018 tarihinde yürürlüe konulan Yönetmelikle, hzl tüketim mallarnn satnn yapld büyük maaza ve zincir maazalar ile bayi iletme ve özel yetkili iletmelerce, azami fiyatlar tarifeyle belirlenen mallarn temini karlnda üreticiye birim miktar bana tarifedeki azami fiyatn yüzde 85inden daha az ödeme yaplamayaca düzenlenmi ve halihazrda 28.09.2018 itibaryla mevcut tarifede deiiklik yaplmakszn üretici lehine önemli ölçüde maliyet avantaj salanm bulunmaktadr. Ekmek üreticilerine yönelik yaplan maliyet azaltc bu tedbire ramen halkn temel gda maddesi olan ekmek fiyatlarnn speküle edilerek artrlmasna dair haksz ve yetkisiz giriimler müahede edilmektedir. Bakanlmz, Ankara ilinde tarifenin 200 gram ekmein fiyat azami 1 lira olacak ekilde uygulanmasna ilikin görü belirtmi olup, ekmein 1 lirann üzerinde satlmasna Bakanlmzca uygun görü verilmemitir.

Bakanln görüü alnmadan uygulamaya koyulan ekmek fiyat tarifelerinin hükümsüz olduu belirtilen açklamada, unlar kaydedildi:

Belirlenen tarifenin dnda sat yapt tespit edilenler hakknda gerekli yaptrmlarn uygulanmasna yönelik tedbirlerin alnaca hususu kamuoyuna saygyla duyurulur.

Ana Sayfaya Git