Bakanlıktan başsavcılıklara "tartışmalı" 6284 Sayılı Kanun hakkında genelge

Kamuoyunda aileleri korumaktan çok dağıttığı gerekçesiyle tepki çeken 6284 Sayılı Kanununda, adli yılın başlaması ile birlikte yeni uygulamalar yapılacak.

Haberler 07.09.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlndan yaplan açklamaya göre, Adalet Bakanl Adli Destek ve Madur Hizmetleri Dairesi Bakanl tarafndan Cumhuriyet Basavclklarna gönderilen yazda, Bakanlk tarafndan yakn zamanda yaymlanan Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanmas konulu Genelge uyarnca kadna yönelik iddetle mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirlere iaret edildi.

Yeni adli yl ile birlikte tedbir kararlar kolluk birimleri aracl ile tebli edilecek. Tedbir kararlarnn kolluk birimleri tarafndan teblii uygulamas ile iddet uygulayan kiilerin dikkati çekilecek. hlali durumunda kii hapse girebilecei yönünde ihtar edilecek. Böylece tebligat yaplamamas veya tebliin gecikmesi gibi sorunlar ortadan kalkacak. Tekrarlanan iddet vakalar veya tedbir kararlarnn ihlali durumunda gecikmeksizin zorlama hapsi uygulanacak. Bu uygulama ile verilen tedbire uyulmas ve iddet eylemlerinin tekrarlanmamas hususunda caydrclk da salanm olacak.

Aile içi ve kadna yönelik iddet vakalar belirli Cumhuriyet savclar üzerinden takip edilecek.

Madurun daha önce iddete urayp uramad mutlaka kontrol edilecek. Bu yönde bulgulara ulalmas durumunda üpheli hakknda etkili koruma tedbirlerine bavurulacak.

Özellikle nitelikli ve tekrarlanan iddet olgusu içeren vakalarn risk deerlendirmesi daha dikkatli yaplacak. Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüklerinden mutlaka sosyal inceleme raporu istenecek.

Talep edilecek koruyucu ve önleyici tedbir kararlar belirlenirken, kolluk birimleri tarafndan doldurulan olay kayt formu ve hazrlanan sosyal inceleme raporu dikkate alnacak.

Öfke kontrolü, stresle ba etme, madde bamll tedavisi gibi vakaya özel uygun önleyici tedbir kararlar da göz önünde bulundurulacak.

Ana Sayfaya Git