"Balyoz'da kumpas" davasında karar

Beraat kararıyla sonuçlanan "Balyoz planı" davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin davada, tutuklu Mehmet Baransu 13 yıl, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur ise 3 yıl 4'er ay hapisle cezalandırıldı.

Haberler 05.03.2022 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul 13. Ar Ceza Mahkemesindeki 39uncu durumaya tutuklu sank Mehmet Baransu katld.

Dier sanklar Ahmet Altan, Yasemin çongar ve Yldray Ouru ise avukatlarnn temsil ettii durumada, müdahil olarak da emekli Kurmay Albay Suat Aytn ile emekli Orgeneral çetin Doan temsilen avukat Hüseyin Ersöz hazr bulundu.

Durumada, firari sank Tuncay Opçin hakknda çkartlan yakalama kararnn henüz infaz edilmedii belirtildi.

BARANSU VE AVUKATI DURUMA SALONUNU TERK ETT

Savunma yapan Mehmet Baransu, Balyoz davasnda karar veren hakim ve savclarla ilgili iddianamenin dosyaya getirilmesini istediklerini ve bunun yerine getirilmesini beklediklerini belirtti. O dosyann gelmesi esas ilgilendiriyor. ifadesini kullanan Baransu, AYM kararna uyulmuyorsa bile en azndan Yargtay dosyasnn getirilmesi gerek. dedi.

Müdahillerin bu dava ve mahkemeyi kullandklarn öne süren Baransu, 7 ylm hukuksuzca çalnd. Kanun diyor ki Ar cezada 7 yldan fazla tutamazsn. Ben 7 yldr tutukluyum. Sizin toplanp beni derhal tahliye etmeniz gerekiyordu. Bu hukuksuzluklar hukuki hale getirmemek için savunma yapmayacam. Bu aamada hangi karar verirseniz verin ilgilenmiyorum. diye konutu.

Ara karar oluturan mahkeme, dosyaya katk salamayaca gerekçesiyle kovuturmann geniletilmesi taleplerini reddetti.

Baransunun avukat çidem Koç da Durumada kalmamzn mant yok, siz yarglamanz kendi kendinize yapn. Hukuksuzlua ortak olmayacaz. diyerek duruma salonunu terk etti. Mehmet Baransu da salondan ayrld.

Mahkeme heyeti bakan kararn açklayacan belirterek, taraflara son diyeceklerini sordu.

Yasemin çongar ve Ahmet Altann avukat Figen Albuga çalkuu, Egemen Harekat Plan hiçbir yerde yaynlanmad. Yaynlandn gösterir hiçbir delil bu dosyann içinde yok. Tam da aksine AYMnin yaynlanmadna ilikin balayc karar var. Müvekkillerimin üzerine atl suçun yasal unsurlar olumadndan beraatlarna karar verilmesini talep ediyoruz. ifadelerini kulland.

- Karar

Kararn açklayan mahkeme heyeti, tutuklu sank Mehmet Baransunun devletin güvenliine ilikin gizli kalmas gereken bilgileri temin etme suçundan 6 yl ve devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin gizli kalmas gereken bilgilerini açklama suçundan da 7 yl olmak üzere toplam 13 yl hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Bu cezalarda herhangi bir takdiri indirim uygulanmadn kaydeden heyet, Baransu hakknda devletin güvenliine ilikin gizli kalmas gereken tamamen yok edilmesi veya tahrip edilmesi suçundan yeterli delil olmad gerekçesiyle beraat, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan ise Mersin 2. Ar Ceza Mahkemesinde mahkumiyetine karar verildii gerekçesiyle davann reddi yönünde hüküm kurdu.

Mahkeme heyeti, dier sanklar Ahmet Altan, Yasemin çongar ve Yldray Ouru da devletin güvenliine ilikin gizli kalmas gereken bilgilerini temin etme suçundan 3 yl 4er ay hapisle cezalandrd.

Sanklar Altan, çongar ve Ourun devletin güvenliine ilikin gizli kalmas gereken tamamen yok edilmesi veya tahrip edilmesi ile devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin gizli kalmas gereken bilgilerini açklama suçlarndan ise yeterli ve kesin delil bulunmad gerekçesiyle beraatlerini kararlatran heyet, firari Tuncay Opçin hakkndaki dosyann ise ayrlarak baka bir esasa kaydedilmesine hükmetti.

- Mütalaadan

Duruma savcs tarafndan 2 Haziran 2021de açklanan mütalaada, Mehmet Baransunun muhabir ve yazar olarak çalt Taraf gazetesini kullanarak Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) faaliyetlerini yürüttüü anlatlyordu.

Mütalaada, Baransunun FETÖnün hiyerarik yaplanmasna dahil olarak, örgüte ait süreklilik, çeitlilik ve younluk gerektiren eylem ve faaliyetlerde bulunmak suretiyle FETÖ üyesi olduu kaydediliyordu.

Sank Tuncay Opçin ve sank Mehmet Baransunun birlikte hareket ederek Ergenekon ve Balyoz plan davalaryla Türk Silahl Kuvvetleri mensuplarna yönelik operasyonlarn zemininin hazrlanmas ve kamuoyu oluturulmasna yönelik FETÖnün basn ayan oluturduklar ifade edilen mütalaada, dosyadaki delillere göre Tuncay Opçinin FETÖnün etkin ve önemli görevler ifa eden yönetici nitelikte önemli bir üyesi olduu aktarlyordu.

- Ceza istemleri

Sanklar Altan, çongar ve Ourun FETÖye üye olmamakla birlikte iledikleri suçlar yönünden FETÖnün amaçlarna hizmet ettikleri belirtilen mütalaada, hakknda yakalama karar bulunan firari Opçinin dosyasnn ayrlmas isteniyordu.

Mütalaada, tutuklu sank Mehmet Baransu hakknda, daha önce FETÖ kapsamnda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan Mersin Ar Ceza Mahkemesince mahkumiyet karar verildiinden, bu suç yönünden davann reddine karar verilmesi talep ediliyordu.

Esas hakkndaki mütalaada, Baransunun zincirleme ekilde devletin güvenliine veya iç veya d siyasal yararlarna ilikin belge veya vesikalar ksmen veya tamamen yok etmek suçundan 12 yldan 18 yla, devletin güvenlii veya iç veya d siyasal yararlar bakmndan nitelii itibaryla gizli kalmas gereken bilgileri temin etmek suçundan 4,5 yldan 12 yla ve devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri açklama suçundan 7,5 yldan 15 yla kadar olmak üzere 24 yldan 45 yla kadar hapsi isteniyordu.

Mütalaada, sanklar Ahmet Hüsrev Altan, Yasemin çongar ve Yldray Ourun devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri açklama suçundan 7 yl altar aydan 15er yla kadar hapisle cezalandrlmalar talep ediliyordu.

Ana Sayfaya Git