Barajdan su akıtılmazsa!

Devegeçidi Barajın su oranın düşmesi nedeniyle çiftçilerin büyük bir mağduriyet yaşayacağını belirten Diyarbakır Yenişehir Ziraat Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu, DSİ’nin Dicle Barajı'ndan Devegeçidi Barajı'na su aktarması gerektiğini söyledi.

Haberler 13.04.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Devegeçidi sulama baraj su orann dümesinden dolay 58 bin dönüm araziye sahip olan çiftçilerin büyük bir maduriyet yaayacan belirten Yeniehir Ziraat Oda Bakan Süleyman skenderolu, DSnin Dicle Barajndan Devegeçidi Barajna su aktarmas gerektiini belirtti.

çerisinde 180 milyon metreküp su barndran Devegeçidi Baraj, Yeniehirde 58 bin dönüm arazi üzerine ekili olan buday, msr, arpa, mercimek ve nohutlarn heba olacan belirten çiftçiler, yetkililerden Dicle Barajndan Devegeçidi Barajna su aktarm yaplmasn istediler.

SU SEVYES DÜTÜ

Son üç yln kurak geçmesinden dolay Devegeçidi Barajnda su orann 180 milyon metreküpten 67 milyon metreküpe dütüünü belirten skenderolu, unlar söyledi:

Devegeçidi Baraj bizim ilçemize su veren bir barajdr. Temeli 1968 ylnda atlp 1972 ylnda sadece tarmsal sulamaya açlmtr. 1972 ylndan bu yana çiftçi ve üreticilerimize hizmet vermektedir. Son 3 yldr ve 2017de tamamen kurak geçmesinden kaynaklanan ve kuraklktan dolay barajmzda su u anda neredeyse su yok denilecek kadar azdr. Barajmzda normal kapasitesi 210 milyon metreküp, yalnz 50 yla akndr hizmet verdii için ve yukardan gelen toprak ve talardan dolay u anda tam dolarsa 180 milyon metreküp su havzasna kavuuyor. Tam dolarsa Yeniehir ilçemizin 2 ylna için geçerli oluyor. En son DS Bölge Müdürlüünden aldm verilerde u an 67 milyon metreküp barajmzda su var.

58 BN DÖNÜM EKL ALAN

skenderolu, Bu suyun tamamn kullanamyoruz. 10 milyon metreküp balklar için, yazn 20 metreküp aras bir buharlama söz konusu, buday içinde su braklyor. u anda mevcut barajmzda 30 milyon metreküp su oluyor. Bu da sezonu atmas mümkün deildir. 58 bin 500 dönüm araz mevcuttur. Tamam Yeniehir ilçemizde çiftçilerimize aittir. Arlk buday, msr ve arpa ekiliyor, azda olsa nohut ve mercimek vardr. Bunun çaresi Dicle Barajndan Devegeçidi Barajna aktarm yaplmasdr. 2010 ylnda 10 milyon metreküp takviye yapld. imdi onun maliyeti de var. çiftçi, Sulama Birliinin parasn m versin, elektrik parasn m versin, çiftçi u an zor durumdadr. Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolundan rica ediyorum Dicle Barajndan Devegeçidi Barajna DS vastasyla su aktarm yaplsn. Yoksa 9uncu ayda bütün mahsul kurur. ifadelerini kulland.

10 METRE SU DÜMÜ

Güvendere Mahalle Muhtar ve çiftçilik yapan Hamza Kaya da Sizde görüyorsunuz en az 10 metreye yakn su dütü. Geçen sene olduumuz yer su olmas gerekir. Benim kaldm mahalle yüzde 80ni çiftçilikle urayor. Nereden bakarsanz 150 bine yakn insan, önlem alnmazsa hepsi madur olacak. DS bizim suyu nasl dier baraja aktardlarsa onu geri aktarsnlar. dedi.

Ana Sayfaya Git